Gastronomi ve Mutfak Sanatları - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
ÖSYM Tipi SÖZ
Program İçeriği

Gastronomi ve Mutfak Sanatları
lisans programı Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümünde yer
almaktadır. Turizm Fakültesi bünyesinde Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü
2012 yılında kurulmuştur ve 201 yılında ilk lisans öğrencilerini alarak
eğitim-öğretim faaliyetlerine başlamıştır. Bölüm ilk mezunlarını 2017 yılında
vermiştir.

Programın amacı gastronomi ve yiyecek içecek işletmeciliği
alanlarında ulusal ve uluslar arası düzeyde yönetim kademelerinde hizmet
verebilmek için gerekli bilgi, beceri ve tutumlarla donatılmış, turizm
endüstrisinin mevcut ve potansiyel ihtiyaçlarının farkında olan, insanlara
hizmet etmeyi özümsemiş ve hayat boyu öğrenmenin önemini kavramış mezunlar
yetiştirmektir. Program YKS TS-2 puan türünden ÖSYM tarafından yapılan
yerleştirme ile öğrenci almaktadır. Mezuniyet için Gastronomi ve Mutfak
Sanatları lisans programı müfredatından en az 240 AKTS değerinde ders alınması
gerekmektedir. Dört yıllık eğitim süresince, öğrenciler yönteim dersleri
(işletme yönetimi, finans, muhasebe, insan kaynakları yönetimi, stratejik
yönetim gibi); meslek dersleri (gastronomiye giriş, yemek pişirme, mutfak,
servis, gıda bilimi gibi); yabancı dil dersleri (İngilizce, Almanca, Fransızca
veya Rusça dillerinden ikisi) ve bilişim dersleri olmak üzere dört farklı
alandan zorunlu ve seçmeli dersler almaktadır. Dersler Akdeniz Üniversitesi
Rektörlüğü tarafından belirlenen yönetmelikler çerçevesinde yapılmaktadır.

Tarihçe
Turizm Fakültesi bünyesinde Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü 2012 yılında kurulmuştur ve 201 yılında ilk lisans öğrencilerini alarak eğitim-öğretim faaliyetlerine başlamıştır. Bölüm ilk mezunlarını 2017 yılında vermiştir.
Kazanılan Derece
Mezunlar lisans derecesi alırlar.
Kabul Koşulları
Program YKS TS-2 puan türünden ÖSYM tarafından yapılan yerleştirme ile öğrenci almaktadır.
Üst Kademeye Geçiş
Programa kabul koşullarını yerine getirmek kaydıyla mezunlar Gastronomi ve Mutfak Sanatları Ana Bilim Dalında yüksek lisans programına devam edebilirler.
Mezuniyet Koşulları
Mezuniyet için Gastronomi ve Mutfak Sanatları lisans programı müfredatından en az 240 AKTS değerinde ders alınması gerekmektedir.

Mezun İstihdam Olanakları
Programdan mezun olanları yurt içinde ve yurt dışında otel işletmeleri, yiyecek-içecek işletmeleri, deniz turizmi işletmeleri ve kamu kurumlarında istihdam edilebilmektedir. bu kuruluşlarda mutfak, bar, restoran, satın alma ve depolama, yönetim kademeleri gibi bölümlerde görev yapabilirler. Ayrıca yemek kültürü araştırmacısı olarak veya yemek eleştirmenliği ve yazarlığı gibi alanlarda da kendilerini geliştirebilirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Öğrencilerin derslerdeki başarısı ara sınavlar, yarı yıl sonu sınavları, devam durumları ve ödevler üzerinden değerlendirilmektedir. Değerlendirmeler ve sınavlar Akdeniz Üniversitesi Rektörlüğü tarafından belirlenen yönetmelikler çerçevesinde yapılmaktadır.




https://obs.akdeniz.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=909