Uzay Bilimleri ve Teknolojileri (YL) - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 3
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
Program İçeriği

Kuruluş

Uzay Bilimleri ve Teknolojileri Anabilim dalında yüksek lisans programı 2012 yılında başlamıştır.


Kazanılan Derece

Programı tüm gereksinimlerini yerine getirerek başarı ile tamamlayan mezunlar "Uzay Bilimleri ve Teknolojileri alanında Yüksek Lisans Diploması" derecesi alırlar.


Derecenin Düzeyi

Yüksek Lisans


Kabul ve Kayıt Koşulları

Akdeniz Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü'ne kayıt ve kabul, lisans diploması ve diğer kayıt için gereken belgeler ile yapılmaktadır.


Önceki Öğrenmenin (formal, in-formal, non-formal) Tanınması Hakkında Kurallar

Başka bir programdan gelen öğrencilerin önceki öğrenim gördüğü yerlerde aldıkları dersler Anabilim dalımızdaki bir komisyon tarafından incelenerek ders saydırma adı altında tanınırlar.


Yeterlilik Koşulları ve Kuralları

Uzay Bilimleri ve Teknolojileri alanında doktora derecesi elde edebilmek için öğrencilerin sağlaması gereken şartlar; 21 kredilik (60 AKTS karşılığı) ders alıp, en az CC derecesiyle geçmiş olmak, 4.0 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı ortalamayı elde etmiş olmak ve bir doktora tezi hazırlayıp, jüri önünde sunarak başarılı olmak gerekmektedir.


Program Profili

Anabilim dalımızda Uzay Fiziği, Uzay Teknolojileri ve Uzaktan Algılama konularında eğitim-öğretim verilmektedir.


Mezunların İstihdam Profilleri (örneklerle)


Üniversitelerde doktora eğitim alarak akademik kadrolarda öğretim elemanı olabilirler, TÜBİTAK Ulusal Gözlemevinde, TÜBİTAK Uzay'da, Harita ve Kadastro Genel Müdürlüklerinde görev alabilirler. Bunun dışında yazılım üzerine çalışan firmalarda görev alabilirler.


Üst Derece Programlarına Geçiş


Doktora derecesini almış olan öğrenciler, yüksek lisans sonrası araştırma çalışmalarında bulunabilirler.


Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme


Sınavlar, ölçme ve değerlendirme, Akdeniz Üniversitesi “Lisansüstü Eğitim-Öğretim Sınav Yönetmeliği” uyarınca yapılmaktadır.


Mezuniyet Koşulları

Mezuniyet koşulları “Yeterlilik Koşulları ve Kuralları” bölümünde açıklandığı gibidir.


Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, e-öğrenme )


Adres ve İletişim Bilgileri (Program Başkanı, AKTS/DS Koordinatörü)

Anabilim dalı başkanı Prof.Dr. Volkan BAKIŞ, Tel: (242) 310 6148, e-posta: volkanbakis AT akdeniz.edu.tr


Anabilim Dalı Olanakları

Anabilim dalımızda Uzay Fiziği çalışmarında bulunmak isteyen öğrenciler biri kampüste diğeri TÜBİTAK ulusal gözlemevinde olmak üzere iki adet teleskop onlara bağlı odak düzlemi aletlerini kullanma imkanına sahiptirler. Bu teleskoplardan kampüste olanı 25-cm çaplı olup sadece çok dalgaboylu görüntüleme yapabilmekteyken, TUG yerleşkesinde olan teleskop 0.6-m çaplı oluğ orta çözünürlüklü echelle tayfı ile gökcisimlerinin tayfsal gözlemlerini yapma imkanı bulabilmektedirler.



Anabilim Dalı Başkanı
Prof.Dr. Volkan BAKIŞ
Tarihçe
Son çeyrek asırda uzay alanındaki gelişmeler ülkelerin gelişmişlik düzeyini, toplumun refahını, gelecekten beklentilerini ciddi ölçüde şekillendirmeye başlamıştır. Haberleşme, afet yönetimi, güvenlik, tarım, madencilik, şehir planlama ve daha pek çok alanda uzay bilimleri ve teknolojilerinin aktif olarak artan oranda kullanılmaya başlanılmıştır. Bu nedenle; Akdeniz Üniversitesi Fen Fakültesi bünyesinde Uzay Fiziği, Uzaktan Algılama ve Uzay Teknolojileri Anabilim Dallarından oluşan Uzay Bilimleri ve Teknolojileri Bölümü kurulmasını takiben lisanüstü programlar faaliyete geçmiştir.
Kazanılan Derece
Programı başarıyla tamamlayan mezunlara Uzay Bilimleri ve Teknolojileri alanında Yüksek Lisans diploması verilir. Mezunlarımız “Bilim Uzmanı” ünvanı alırlar.
Kabul Koşulları
Yüksek lisans programına, mülakat yapılarak öğrenci alınır. Yüksek lisans programlarına alınacak öğrenci sayıları ve aday öğrencilerde aranacak nitelikler, her yarıyıl başından önce ilan edilir. Bu ilanda başvuru koşulları ve son başvuru tarihi, adayların mülakata alınacakları yer ve tarih belirtilir. Adayların lisans diplomasına sahip olması ve Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından merkezi olarak yapılan ALES’den ilgili puan türünde en az 55 standart puan veya Graduate Record Examination (GRE) veya Graduate Management Admission Test (GMAT) sınavından 55 ALES puanına eşdeğer bir puana sahip olmaları gerekir. Yurtdışından alınmış lisans diplomalarının denkliğinin Yükseköğretim Kurulunca (YÖK) onaylanması gerekir. Adaylar; ilanda belirtilen son başvuru tarihine kadar ALES belgelerini, lisans diplomalarını, lisans kademesinde okudukları derslerden aldıkları başarı notlarını, mezuniyet not ortalamalarını belirten onaylı belgeleri, diğer kayıt ile ilgili bilgileri doldururlar ve internet kayıt ortamında sağladıkları aday numarası ile birlikte enstitü müdürlüğüne başvuruda bulunurlar. Adayların kayıt işlemleri ilgili enstitü müdürlüğünce düzenlenir ve yürütülür. Gerekli başvuru şartlarını tamamlamış Türk ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetindeki adaylar Üniversitenin Yabancı Diller bölümünde yabancı dil sınavına alınırlar. Üniversitelerarası Kurulca geçerli sayılan İngilizce dilinde yapılan bu sınavda bir adayın başarılı olabilmesi için 100 üzerinden en az 70 puan alması gerekir. Ancak, ÜDS sınavından en az 50 puan veya Üniversitelerarası Kurulca kabul edilen bir sınavdan bu puana eşdeğer bir puan almış olan adaylar ile lisans öğrenimlerini bu yabancı dillerin birinde yapılan bir öğrenim programında tamamladıklarını belgeleyenler, yabancı dil sınavından muaf tutulurlar. Yabancı dil sınavını başarı ile geçen adaylar aday değerlendirme jürisi tarafından mülakat sınavına alınır. Mülakat notu 100 tam not üzerinden verilir. Bir adayın bilimsel başarı düzeyi notu; ALES puanının %50’si, lisans kademesi not ortalamasının %25’i ve mülakat notunun %25’inin toplamıdır. Adayların mülakat notunun en az 50, bilimsel başarı düzey notunun da en az 60 olması gerekir.
Üst Kademeye Geçiş
Yüksek lisans programını başarı ile tamamlayan mezunlar , ALES sınavından geçerli notu almaları , İngilizce dil yetkinliğini sağlamaları koşuluyla gerek kendi alanlarında gerekse çok disiplinli alanlarında doktora programlarına başvurabilir ve mülakat sınavında başarılı olmaları halinde kabul edilirler.
Mezuniyet Koşulları
Akdeniz Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliği'nde belirtildiği gibidir.
Mezun İstihdam Olanakları
Bu programı başarıyla tamamlayan mezunlar yurtiçi ve yurtdışındaki yüksek öğretim kurumlarında akademik kariyer edinebilir.
Ölçme ve Değerlendirme
Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme şekli “Bologna Bilgi Paketleri”nde ayrıntılı şekilde tanımlanmıştır.



https://obs.akdeniz.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=881