Sanat Tarihi (İÖ) - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı
Staj Durumu Var
ÖSYM Tipi SÖZ
Program İçeriği

Bölümümüzün eğitim dili Türkçe olup, Bizans Sanatı, Ortaçağ Arkeolojisi ve Türk- İslam Sanatları Anabilim dallarından oluşmaktadır. Bu anabilim dalları kapsamında Roma İmparatorluğu, Orta Asya’daki Türk Devletleri, Selçuklular, Osmanlılar, Bizanslılar ve Avrupa’daki devletlerin mimari ve sanatsal gelişimleri anlatılmaktadır. Teknik Çizim, Osmanlı Türkçesi ve Teknik İngilizce gibi dersler de okutulmaktadır.


Tarihçe
Sanat Tarihi Bölümü, Fen-Edebiyat fakültesi bünyesinde yer alan "Sanat Tarihi ve Arkeoloji" bölümünden ayrılarak 1997 yılında kurulmuştur. 2011 yılında Sosyal Bilimler Enstitüsü’ne bağlı olarak yüksek lisans ve doktora öğrencilerini almaya başlamıştır. Aynı yılda bölümümüz lisans öğrenimine geçmiş, 2012-2013 eğitim-öğretim döneminde ise ikinci öğretim programımız açılmıştır. Öğrenim süresi toplam 8 yarıyıldır. Sanat Tarihi bölümü Türk-İslam Sanatı ABD, Bizans Sanatı ABD ve Ortaçağ ABD olmak üzere toplam üç anabilim dalından oluşmaktadır.
Kazanılan Derece
Üniversitemizin Edebiyat Fakültesi bünyesinde yer alan Sanat Tarihi Bölümü’nün misyonu; Avrupa ve Önasya tarihinin bütün evrelerini yaşamış, klasik anlamda Batı ve Doğu dünyasının bütün kültür ürünlerini bünyesinde toplamış Anadolu’nun tarihi mirasına ve kültür varlıklarına topyekun sahip çıkacak, onu insanlığa olduğu kadar kendine de mal edecek ve gelecek kuşaklara doğru bir biçimde aktaracak nesiller yetiştirerek kimliğimizi kendimize yurt yaptığımız toprakların en eski tarihi ve kültürü ile ilişki içine sokmaktır.
Kabul Koşulları
Sanat Tarihi Bölümü'ne giriş için ortaöğretim eğitimini lise mezuniyeti ile tamamlamış veya yurtdışında eşdeğer bir eğitim almış ve ulusal üniversite sınavında LYS'nin TS türünde yeterli puanı almış olmak gerekmektedir.
Üst Kademeye Geçiş
Lisans eğitimini tamamlayan adaylar ALES sınavından geçerli not almaları ve yeterli düzeyde İngilizce dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla kendi alanlarında veya ilgili alanlarda Lisansüstü programlarda öğrenim görebilirler.
Mezuniyet Koşulları
Öğrencinin programdaki tüm derslerini başarıyla tamamlamış olması gerekir. Bu programda öğrencinin asgari 240 AKTS kredisini sağlaması ve genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,00 olması gerekmektedir.
Mezun İstihdam Olanakları
Mezunlarımız Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı müze ve koruma kurullarında; valilikler, belediyelerin KUDEB Birimleri ve belediyelere bağlı kent arşivleri ile müzelerde, Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Millî Eğitim Bakanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü gibi kurumlarında, kütüphane ve arşivlerde iş olanağı bulabilirler. Ayrıca özel müzelerde, mimarlık ve restorasyon şirketlerinde, sanat galerileri ve kültür merkezleri gibi alana ilişkin özel sektörde çalışabilir ve arkeolojik kazılara katılabilirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Derslerde uygulanan ölçme değerlendirme yöntemleri bilgi paketinde yer alan "Ders Öğretim Planı"nda tanımlanmıştır. Sınavlar ve başarı notları ile ilgili olarak A.Ü Önlisans, Lisans Eğitim Öğretim Sınav Yönetmeliğinin ilgili maddeleri uygulanır.



https://obs.akdeniz.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=856