Sosyoloji (YL) - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 3
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
Program İçeriği
Tarihçe
Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bolumü yüksek linsans programı 2001 yılında eğitime başlamıştır. Programa 2001-2002 eğitim öğretim yılından beri öğrenci alınmaktadır.
Kazanılan Derece
Sosyoloji Bölümü’nde eleştirel düşünebilen, hem yerel hem de küresel gelişmeleri okuyabilen, kariyerinde farklı alanlarda çalışabilecek bireyler yetiştirmeyi hedefliyoruz. Bugün bilgi hızla eskiyor ve değişiyor; insanların kariyerleri boyunca birçok meslek değiştirdikleri ve ileride daha da çok değiştirecekleri görülüyor.
Kabul Koşulları
Sosyoloji yüksek lisans programına başvurmak için, bir lisans diplomasına sahip olmak, 55 ve üzer ALES sınav puanına sahip olmak, Yüksek Öğretim Kurumu tarafından kabul edilen bir yabancı dil sınavından yeterli puana sahip olmak ve programın mülakat sınavına katılmış olmak gerekmektedir. Elde edilen puanların belirli bir hesaplamayla ortalaması alınarak başvuru puanı belirlenmekte ve belirlenen kontenjan içerisinde giren öğrenciler kabul edilmektedir.
Üst Kademeye Geçiş
Sosyoloji Yüksek Lisans programı tamamlandıktan sonra, ilgili alanların doktora programlarına ve belirlenen şartlar sağlandığı takdirde sanatta yeterlik programlarına başvuru yapılabilir.
Mezuniyet Koşulları
Yüksek lisans öğrencileri, öğretim programında belirtilen minimum 120 AKTS değerindeki dersi başarıyla tamamlamak zorundadır. Ardından, belirtilen süre içerisinde hazırladıkları yüksek lisans tezlerini tez jürisine sunmaktadır. Yüksek lisans tez çalışmasını ilgili jüri tarafından kabul edilerek başarıyla tamamlayan öğrenciler mezuniyet hakkı kazanmaktadır.
Mezun İstihdam Olanakları
Sosyoloji Bölümü mezunları, kamu sektörü ve özel sektör kurumlarında istihdam edilebilirler: Özel şirketlerin insan kaynakları bölümlerinde, medya kuruluşlarında, araştırma şirketlerinde; Adalet, İçişleri, Aile ve Sosyal Politikalar, Sağlık Bakanlıkları ve benzeri kurumlarda uzman, proje yöneticisi ve sosyolog olarak çalışabilirler. Yine çocuk ıslah evlerinde, hapishanelerde, bakıma muhtaç çocuk yurtlarında ve benzeri kuruluşlarda sosyolog, uzman, memur veya araştırmacı olarak çalışabilirler. Ayrıca, yurt içinde ve yurt dışında devlet ve özel üniversitelerin akademik kadrolarına başvurabilirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Öğrencilerin başarı düzeyleri, yarıyıl içinde yapılabilecek ara sınavlar/çalışmalar ve yarıyıl sonunda yapılacak yarıyıl sonu sınavıyla ölçülür. Lisansüstü öğrenciler teorik derslerin % 70’ine ve uygulamalı derslerin %80’ine devam etmek zorundadır.



https://obs.akdeniz.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=534