Gıda Mühendisliği - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
Mezuniyet Unvanı Gıda Mühendisi
ÖSYM Tipi SAY
Program İçeriği

Gıda Mühendisliği Bölümü, 1983 yılında kurulan Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi bünyesindeki ilk bölümler arasında “Gıda Bilimi ve Teknolojisi Bölümü” adıyla yer almıştır. 1997-1998 ders yılında 20 öğrenci ile lisans eğitimine başlayan bölümün adı 1998 yılında Gıda Mühendisliği Bölümü olarak değiştirilmiştir. Akdeniz Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü, YÖK'ün 20.01.2009 tarih ve 189 Sayılı onay yazısı ile Ziraat Fakültesi'nden ayrılarak Mühendislik Fakültesi'ne bağlanmıştır. 

Amacı gıda sanayi ve araştırma kurumlarında tasarım, üretim, kalite-kontrol, uygulama ve araştırma-geliştirme faaliyetlerinde başarı ile görev alabilecek; bilimsel ve etik değerlere sahip; üst düzey düşünme becerisi olan; bireysel ve takım çalışmasına yatkın, çevreye duyarlı gıda mühendisleri yetiştirmek olan Gıda Mühendisliği Bölümü'ne giriş için Türk ortaöğretim eğitimini tamamlamış veya yurtdışında eşdeğer bir eğitim almış olmak ve ulusal üniversite sınavında (LYS) sayısal alanda yeterli puanı almış olmak gerekmektedir (http://www.osym.gov.tr). Gıda Mühendisliği Bölümü, LYS MF-4 puan türü ile öğrenci kabul etmektedir. Gıda Mühendisliği Bölümde yürütülen 4 yıllık lisans programında ilk yıl verilen temel bilim derslerinin yanı sıra yoğun temel mühendislik dersleri ve teknoloji dersleri programı uygulanmaktadır.  Öğretim süresince öğrencilerimizin 45 işgünü staj yapmaları zorunlu olup, öğrencilerimiz gıda işletmelerinde, kalite kontrol laboratuvarlarında ve turizm otellerinde staj yapmaktadır. Gıda Mühendisliği lisans programı öğretim ve araştırma faaliyetleri, 5 derslik ile yeterli donanıma sahip 3 genel ve 5 araştırmaya yönelik laboratuvarda; 8 profesör, 1 doçent, 7 doktor öğretim görevlisi, 6 araştırma görevlisi ile yürütülmektedir. 

Bölümümüz, bazı temel bilimler ve mühendislik bölümleri ile Yan Dal programı uygulamaktadır. “Socrates-Erasmus” “Öğrenci/Öğretim Elemanı Değişim Programı” çerçevesinde anlaşma yapılan üniversiteler (Freidrich-Alexander-UniversityAlmanyaUniversity of HohenheimAlmanyaMTT Agrifood Research Finland – FinlandiyaUniversity of Helsinki –FinlandiyaUniversity of Applied Sci. (DUAS) –Hollanda;  University of Castilla-la Mancha e Cuidar –İspanyaCorvinus University –MacaristanUniversity of Debrecen –Macaristan; Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy-PolonyaUniwersytet Przyrodniczy w Lublinie (Univeristy of Life Sciences in Lublin) –Polonya; UTAD (University of Tras-os-Montes and Alto Douro) –Potekiz; Universitatea de Ştiinte Agricole şi Medicina Veterinara –Romanya; Mediterranean Agronomic Institute of Chania –Yunanistan;  Technological Education Institute of Athens-Yunanistan) arasında 3 aydan 1 yıla kadar değişen sürelerde ve kontenjan dahilinde öğretim/staj amaçlı değişim yürütülmektedir. 



Bölüm Başkanı
Prof.Dr. Mustafa Kemal USLU
Tarihçe
Gıda Mühendisliği Bölümü, 1983 yılında kurulan Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi bünyesindeki ilk bölümler arasında “Gıda Bilimi ve Teknolojisi Bölümü” adıyla yer almıştır. 1997-1998 ders yılında 20 öğrenci ile lisans eğitimine başlayan bölümün adı 1998 yılında Gıda Mühendisliği Bölümü olarak değiştirilmiştir. Akdeniz Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü, 2009 yılında Ziraat Fakültesi nden ayrılarak Mühendislik Fakültesi ne bağlanmıştır.
Kazanılan Derece
Bölümü başarı ile tamamlayan öğrenciler "Gıda Mühendisi" ünvanını almaktadır.
Kabul Koşulları
Ulusal ölçekte merkezi olarak yapılan lisans eğitimine öğrenci seçme sınavından bölüm için uygun türde gerekli puanı almak.
Üst Kademeye Geçiş
Gıda mühendisliği bölümünü tamamlamak ve Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı'nın açmış olduğu lisansüstü sınavlardan başarılı olmak.
Mezuniyet Koşulları
Lisans müfredatında bulunan 240 AKTS'lik ders almış olmak ve bu dersleri ve stajını başarıyla tamamlamış olmak.
Mezun İstihdam Olanakları
Tarım Bakanlığı
Belediyeler
Gıda İşletmeleri
Turizm ve Otelcilik İletmeleri
Kalite Kontrol Laboratuvarları
Ölçme ve Değerlendirme
Akdeniz Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği'ne uygun olarak; yazılı sınavlar, çoktan seçmeli sınavlar, ödevler ve projelerle öğrenci başarısı ölçülmekte ve değerlendirilmektedir.



https://obs.akdeniz.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=40