Elektrik-Elektronik Mühendisliği - Programı Bilgileri   
Dili İngilizce
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
Mezuniyet Unvanı Mühendis
ÖSYM Tipi SAY
Program İçeriği

Bölümümüz, 2006 yılında kurulmuş ve ilk defa 2008-2009 eğitim öğretim döneminde lisans öğrencisi alarak açılmıştır. Üniversitemiz bünyesinde başlatılan Bologna süreci ile birlikte öğrenme çıktılarına ve bunlarla ilişkili iş yüküne dayalı öğrenme hacmini gösteren uluslararası derecelendirme sistemi  olan Avrupa Kredi Transferi ve Biriktirme Sistemi'ne (AKTS) geçilmiştir.  2012 yılında ikinci öğretim programına öğrenci alınmaya başlanmıştır. Bölümümüzde 2014-2015 eğitim-öğretim yılından itibaren hem normal hem ikinci öğretim programında %30 İngilizce eğitime geçilmiştir ancak fiili durumda bu oran %50'yi geçmektedir. Bölümümüzün Elektromanyetik Alanlar ve Mikrodalga Teknikleri, Elektronik, Devreler ve Sistemler, Elektrik Makineleri, Elektrik Tesisleri, Kontrol ve Kumanda Sistemleri ile Telekomünikasyon Anabilim Dalları bulunmaktadır. Bölümümüzde öğretim ve araştırma konuları Haberleşme Sistemleri, Sinyal İşleme, Elektromanyetik ve Mikrodalga Teknikleri, Kontrol ve Kumanda Sistemleri, Bilgisayarlar ve Bilgisayar Ağları, Mikro-elektronik, Biyomedikal Elektronik, Elektrik Makineleri ve Güç Sistemleri ana başlıkları altında yoğunlaşmıştır. Akdeniz Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü'nün vizyonu, nitelikli akademisyenleri ile bilgi temelli teknoloji üretimini hedefleyen çağdaş eğitim, dünya ile rekabet edebilen bir Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü haline gelmektir.

Amacı, sanayi ve araştırma kurumlarında tasarım, üretim, kalite-kontrol, uygulama ve araştırma-geliştirme faaliyetlerinde başarı ile görev alabilecek; bilimsel ve etik değerlere sahip; üst düzey düşünme becerisi olan; bireysel ve takım çalışmasına yatkın, çevreye duyarlı gıda mühendisleri yetiştirmek olan Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü'ne giriş için Türk ortaöğretim eğitimini tamamlamış veya yurtdışında eşdeğer bir eğitim almış olmak ve ulusal üniversite sınavında (YKS) sayısal alanda yeterli puanı almış olmak gerekmektedir (http://www.osym.gov.tr). Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü, AYT-SAY puan türü ile öğrenci kabul etmektedir. Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümde yürütülen 4 yıllık lisans programında ilk yıl verilen temel bilim derslerinin yanı sıra yoğun temel mühendislik dersleri ve uygulama dersleri programı uygulanmaktadır. 

Öğretim süresince öğrencilerimizin “Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğrenci Staj Yönergesi” ve Bölüm Staj Kılavuzunda belirtilen kurallar çerçevesinde 50 (25 + 25) işgünü staj yapmaları zorunlu olup, öğrencilerimiz Elektrik-Elektronik ile ilgili işletmelerinde, araştırma geliştirme, ürün geliştirme, kalite kontrol ve yazılım firmalarında staj yapmaktadır. Elektrik-Elektronik Mühendisliği lisans programı öğretim ve araştırma faaliyetleri, 5 derslik ile yeterli donanıma sahip 3 genel ve 8 araştırmaya yönelik laboratuvarda; 5 profesör, 3 doçent, 3 doktor öğretim görevlisi, 4 araştırma görevlisi ile yürütülmektedir.

Bölüm Başkanı
Prof.Dr. Ömer Halil ÇOLAK
Tarihçe
Bölümümüz, 2006 yılında kurulmuş ve ilk defa 2008-2009 eğitim öğretim döneminde Lisans öğrencisi alarak açılmıştır. Üniversitemiz bünyesinde başlatılan Bologna süreci ile derslerin kredileri AKTS’ye geçirilmiştir. 2012 yılında ikinci öğretim programına öğrenci alınmaya başlanmıştır. Bölümümüzde en son büyük değişiklik olarak 2014-2015 eğitim-öğretim yılından itibaren hem normal hem ikinci öğretim programında %30 İngilizce eğitime geçilmiştir.
Kazanılan Derece
Akdeniz Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümünün Misyonu, Elektrik-Elektronik mühendisliğinin her alanında çağdaş mühendislik bilgileri ile donatılmış, kendisini sürekli yenileyen, yaşam boyu öğrenmeyi hedef edinmiş, analiz ve sentez yapabilen, yaratıcı, girişimci, sorgulayıcı, etik değerleri özümsemiş, takım çalışmasına yatkın, ülkenin gereksinimlerine cevap verebilecek, uluslararası düzeyde bilgi birikimine ve deneyimine sahip, mühendisler yetiştiren ve bilimsel araştırma, teknoloji geliştirme çalışmalarına öncülük eden bir mühendislik bölümü olmak.
Kabul Koşulları
Türk öğrenciler için ÖSYM tarafından yapılan merkezi yerleştirme sınavı ve yabancı öğrenciler için üniversitemiz tarafından gerçekleştirilen yabancı öğrenci sınavı (YÖS) kullanılmaktadır.
Üst Kademeye Geçiş
Bölümümüz eğitim öğretim dilinin minimum %30 ingilizce olması ve bazı özel koşullar altında bu oranın %60' kadar çıkması nedeniyler öğrencilerimizin genellikle bir yabancı dil sorunu olmadığından yabancı dil sınavlarında başarı göstermektedirler. Akademik başarıları ve ALES sınavından alacakları başarı notuna bağlı olarak hem Elektrik-Elektronik Mühendisliği ile ilişkili olan alanlarda hem de diğer alanlarda yüksek lisans ve doktara eğitimine devam edebilmektedirler
Mezuniyet Koşulları
Genel akademik gano ortalamasının 2.0 / 4.0 üzerinde olacak şekilde, Akdeniz Üniversitesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğine uygun olarak 240 AKTS ders yükünü, mezuniyet projesini (birim içi uygulama) ve iki parça halinde toplam 50 gün endüstri stajını (birim dışı uygulama) tamamlamış olmak.
Mezun İstihdam Olanakları
Mezunlarımız;
Savunma sanayi şirketlerinde tasarım ve AR-GE mühendisi
Kalite denetim süreclerinde denetleyici ve yönetici,
Biyomedikal sinyal ve görüntü işleme sektörlerinde tasarım mühendisi,
Üretime dönük tüm fabrika ve işletmelerde kontrol ve otomasyon mühendisi,
Tüm sektörlerde bakım onarım ve ÜR-GE mühendisi,
Elektrik üretim ve dağıtım sektöründe elektrik mühendisi,
Haberleşme sektöründe GSM, sabit telefon, fiber optik ve transmisyon mühendisi,
pozisyonlarında çalışmaktadır.
Ayrıca bölümümüz mezunları Havacılık, Denizcilik, Tarım ve Bilişim Teknolojileri gibi alanlarda da istihdam edilmektedir.
Ölçme ve Değerlendirme
Akdeniz Üniversitesi Ön-lisans ve Lisans Eğitim Öğretim ve sınav yönetmeliğine uygun olarak değerlendirilmektedir. Ancak, 2018 yılından itibaren bölümde verilen seçmeli ders sayısının arttırılması ile birlikte MÜDEK ve Bologna süreçleri de dikkate alınarak deneysel öğrenme becerilerinin ve ders dışı öğrenim faaliyetlerinin daha etkin biçimde değerlendirilmesine başlanmıştır.



https://obs.akdeniz.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=39