Çevre Mühendisliği - Programı Bilgileri   
Dili İngilizce
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
Mezuniyet Unvanı Çevre Mühendisi
ÖSYM Tipi SAY
Program İçeriği

Bölümümüz, 1997 yılında kurulmuştur. 1998-1999
eğitim-öğretim yılında lisans eğitimine başlamıştır. 2009-2010 eğitim-öğretim
yılında isteğe bağlı İngilizce destekli eğitime geçilmiştir. 2014-2015 eğitim-öğretim
yılından itibaren derslerin en az %30’unun İngilizce olacağı yeni sisteme
geçilmiş olup, zorunlu hazırlık sınıfı uygulaması başlamıştır. Bölümümüzde öğrencilerimiz
Çift Ana Dal/Yan Dal programlarından da faydalanabilmektedir.

Yüksek Lisans programı 1999-2000
eğitim-öğretim yılında başlamıştır. Doktora programı, 2005-2006 eğitim-öğretim
yılında Süleyman Demirel Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü ile birlikte
ortak program olarak açılmıştır. 2020-2021 eğitim-öğretim yılından itibaren Doktora
programı Bölümümüzün yetkin ve yeterli akademik personeli, kendi imkan, olanak
ve alt yapısıyla yürütülmeye başlanmıştır.

Bölüm Başkanı
Prof.Dr. HASAN MERDUN
Anabilim Dalı Başkanı
Prof.Dr. AYŞE MUHAMMETOĞLU
Anabilim Dalı Başkanı
Prof.Dr. GÖKHAN CİVELEKOĞLU
Tarihçe
Bölümümüz 1997 yılında kurulmuştur. Bölümümüzde lisans eğitimi 1998-1999 eğitim-öğretim yılında başlamıştır. 2009-2010 eğitim-öğretim yılında isteğe bağlı İngilizce destekli eğitime geçilmiştir. 2014-2015 eğitim-öğretim yılından itibaren derslerin en az %30’unun İngilizce olacağı yeni sisteme geçilmiş olup, zorunlu hazırlık sınıfı uygulaması başlamıştır. Bölümümüzde öğrencilerimiz Çift Ana Dal/Yan Dal programlarından da faydalanabilmektedir.

Yüksek Lisans programı 1999-2000 eğitim-öğretim yılında başlamıştır. Doktora programı, 2005-2006 eğitim-öğretim yılında Süleyman Demirel Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü ile birlikte ortak program olarak açılmıştır. 2020-2021 eğitim-öğretim yılından itibaren Doktora programı Bölümümüzün yetkin ve yeterli akademik personeli, kendi imkan, olanak ve alt yapısıyla yürütülmeye başlanmıştır.
Kazanılan Derece
Programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, Çevre Mühendisi derecesi almaya hak kazanmaktadırlar. Tüm dünyada hızla artan çevre sorunları karşısında, buna paralel olarak gelişen çevre koruma bilinci her geçen gün artmaktadır. Bu sorunların çözülmesi için çalışan Çevre Mühendislerine düşen sorumluluk da büyümektedir. Bu sorumluluğun bilincinde olan Bölümümüz, eğitim - öğretimin yanı sıra, Türkiye’nin turizm merkezi olan bölgemizin sahip olduğu her tür çevre sorunlarının çözümü için bilimsel araştırmalarını sürdürmekte, uygulama projeleri geliştirmekte, sanayi tesisleri ile resmi kurum ve kuruluşlara proje, danışmanlık ve ölçüm hizmeti vermektedir.
Kabul Koşulları
Adaylar, Bölümümüze kayıt yaptırabilmek için Yükseköğretim Kurumları Sınavından (YKS) gerekli puanı almış ve kayıt hakkı kazanmış olmaları gerekir.

Kayıt işlemleri AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ ÖN LİSANS VE LİSANS EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİ tarafından düzenlenir.

Üniversiteye giriş ve kayıt şartları*

MADDE 23 – (1) Üniversiteye kesin kayıt işlemleri Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezinin (ÖSYM) belirlediği tarihler arasında ve kayıt için belirtilen belgelerle yapılır. Bu tarihler arasında kesin kayıt işlemlerini yaptırmayan adaylar, kayıt haklarını kaybeder.

(2) Üniversiteye kayıt yaptırırken;

a) Üniversitenin bazı diploma programlarına kayıt hakkı kazanan adaylar e-devlet üzerinden kayıt işlemlerini gerçekleştirebileceklerdir. E-devlet kaydına açık olmayan ve e-devlet üzerinden kayıt işlemini gerçekleştiremeyen adaylar kayıt için başvurularını şahsen ya da yasal temsilcileri veya noter onaylı özel vekâletname ile yetkilendirilmiş temsilcileri aracılığıyla yaparlar.

b) Eksik veya yeterli olmayan belgelerle kayıt yapılmaz. Kayıt sırasında öğrencinin yazılı olarak beyan ettiği adres, tebligat adresidir.

c) Kesin kayıt yaptıran öğrencilerin, sunduğu belge ve bilgilerin doğru olmadığının anlaşılması halinde ilgili yönetim kurulu tarafından kayıtları iptal edilir. Söz konusu şahıslara verilen diploma dâhil tüm belgeler iptal edilerek haklarında gerekli kanuni işlem yapılır.

(3) Özel yetenek sınavı sonucu öğrenci alan birimlere, kayıt hakkı kazanan ancak Akademik Takvim’de belirlenen tarihler arasında kayıt işlemlerini yaptırmayan aday sayısı kadar yedek aday kayıt hakkı kazanır. Ancak aşağıda belirlenen süreler içerisinde kaydını yaptırmayan yedek adaylar da kayıt haklarını kaybeder.

a) Asıl adayların kayıt tarihlerinin sona ermesinden sonraki ilk iki iş günü; kayıt yaptırmayan asıl aday sayısı kadar birinci liste yedek adaylar için kayıt günüdür.

b) Birinci liste yedek adayların kayıt tarihlerinin sona ermesinden sonraki ilk iki iş günü; kayıt yaptırmayan birinci liste yedek aday sayısı kadar ikinci liste yedek adaylar için kayıt günüdür.

c) İkinci liste yedek adayların kayıt tarihlerinin sona ermesinden sonraki ilk iş günü; kayıt yaptırmayan ikinci liste yedek aday sayısı kadar üçüncü liste yedek adaylar için kayıt günüdür. Bu süre sonunda boş kalan kontenjanlar için aynı şekilde beş iş günü daha devam eder. Bu sürelerin sonunda da boş kalan kontenjan olması halinde herhangi bir işlem yapılmaz.

(4) Yabancı uyruklu öğrenciler, Senato tarafından kabul edilen esaslara göre kayıt yaptırırlar.

* AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ ÖN LİSANS VE LİSANS EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİ (Resmî Gazete Tarihi: 18.09.2019 Resmî Gazete Sayısı: 30892)
Üst Kademeye Geçiş
Çevre Mühendisliği Anabilim Dalında lisansüstü eğitim görme imkanı bulunmaktadır.
Mezuniyet Koşulları
Çevre Mühendisliği lisans programı toplamı 240 AKTS (Avrupa Kredi Transfer Sistemi) olan zorunlu ve seçmeli derslerde oluşmaktadır. Öğrencilerin bu programdan mezun olabilmeleri için en az %30’u İngilizce derslerden olmak üzere toplamda 240 AKTS’lik dersi başarıyla tamamlamış olmaları gerekmektedir. Müfredatta yer alan zorunlu ve seçmeli derslerini başarıyla tamamlayan, zorunlu stajlarını gerçekleştiren ve AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ ÖN LİSANS VE LİSANS EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİnde belirtilen şartları sağlayan öğrenciler lisans diploması almaya hak kazanırlar.
Mezun İstihdam Olanakları
Çevre Mühendisleri başlıca su, toprak veya hava kirliliği ile ilgili teknik çözümlerin araştırılması, geliştirilmesi ve gerekli önlemlerin belirlenmesinde aktif rol üstlenirler. Çevre Mühendisleri, çevresel problemlerin çözümünde temel mühendislik, biyoloji, kimya ve matematik prensiplerini kullanırlar. Atık bertarafı, geri dönüşüm, su ve hava kirliliği ile çevre ve halk sağlığının geliştirilmesi çalışmalarında yer alırlar.

Evsel ve endüstriyel atıksu arıtma tesislerinin tasarımı, inşası ve işletilmesi, su temini sistemleri, kanalizasyon tesislerinin tasarımı ve inşası Çevre Mühendislerinin en çok ilgilendiği konulardır. İçme suyu arıtımı, atıksuların geri çevrimi ve yeniden kullanılması, çevresel etkilerin değerlendirilmesi, proses kontrolü ve temiz teknolojilerin araştırılması gibi konular da Çevre Mühendisleri tarafından çalışılan konulardır ve ayrıca önerilen çevre projelerinde bilimsel veri analizi ve performans kontrolü gibi çalışmalarda da yer alırlar.

Mezunlarımız kendilerine ait danışmanlık ve/veya mühendislik firmaları kurmaktadırlar. Çevre Mühendisleri, kamu kurumlarında ve özel şirketlerde Çevre Mühendisi olarak görev almaktadırlar.

Mezunlarımız;

Düzenli depolama sahaları projelendiriyor, inşa ediyor ve işletiyor,
Hidroelektrik santralinin yapımına görüş veriyor,
Atıksu arıtma tesisi, içme suyu arıtma tesisi projelendiriyor ve işletiyor,
Hava kirliliği kontrolü için ekipmanlar tasarlıyor,
Hava kalitesi modellemesi yapıyor,
Çevre yönetim sistemleri kuruyor,
Su kaynakları yönetiminde çalışıyor,
İçme suyunu temin ediyor,
Atıkları geri dönüştürecek sistemler kuruyor,
ÇED raporları hazırlıyor,
Temiz teknolojiler geliştiriyor,
Bakanlıklar, belediyeler, üniversitelerde katma değer yaratıyor.

Mezunlarımızın çalıştıkları/çalışabilecekleri başlıca kurum/kuruluşlar;

T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı
T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı
T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı
T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı
Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ)
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK)
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK)
Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü
İller Bankası Anonim Şirketi (İLBANK)
Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA)
Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ)
Türkiye Petrolleri AO (TPAO)
Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM)
Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK)
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)
İl ve İlçe Belediyeleri
Üniversiteler
Özel Sektörde Orta ve Büyük Ölçekli Endüstriyel Tesisler veya Fabrikalar
Çevre ve Enerji Danışmanlık Firmaları
Çevre Teknolojileri Geliştiren Mühendislik Firmaları
Ölçme ve Değerlendirme
Akdeniz Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği'ne uygun olarak; sınavlar, kısa sınavlar, ödevler ve projelerle öğrenci başarısı ölçülmekte ve değerlendirilmektedir.



https://obs.akdeniz.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=36