İnşaat Mühendisliği - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
Mezuniyet Unvanı İnşaat Mühendisi
ÖSYM Tipi SAY
Program İçeriği

Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü 1998 Eylül ayında 33 öğrenci ile eğitim-öğretime başlamıştır. Kuruluş aşamasında, İnşaat Mühendisliği eğitimi alanında dünyadaki ve Türkiye’deki gelişmeler göz önünde bulundurularak çağdaş bir ders planı oluşturulması amaçlanmıştır. Bölümümüzde İnşaat Mühendisliği alanında 4 yıllık temel eğitim ve öğretim verilmektedir. Toplam 240 AKTS kredisine sahip lisans programında derslerin %25'i seçmeli olarak hazırlanmıştır. Öğrencilerimizin, 30 günü şantiye ve 30 günü büro olmak üzere toplam 60 gün birim dışı uygulama yapma zorunluluğu bulunmaktadır.

İnşaat Mühendisliği bölümü gerek öğretim elemanları ve gerekse eğitim programı olarak, öğrencilerin teorik temel bilgileri özümsemiş, kendi kendine öğrenme ve araştırma yeteneğine sahip, gözlem yapabilen, neden-sonuç ilişkisini sorgulayan, analitik düşünen, yaratıcı çözümler üreten,  kendi alanı ilgili konularda sorumluluk bilinciyle kararlar alabilen, mühendislik etiğine saygılı, güvenilir, iletişim yetenekleri gelişmiş, ekip çalışması yapabilen, insanlarla diyaloga açık, empati yeteneğine sahip mezunlar olarak yetişmelerini amaçlamaktadır.


Bölüm Başkanı
Prof.Dr. Niyazi Uğur Koçkal
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Prof.Dr. Niyazi Uğur Koçkal
Tarihçe
Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü 1998 Eylül ayında 33 öğrenci ile lisans eğitim-öğretim programına başlamıştır.
Kazanılan Derece
Bölümümüzün lisans programı misyonu; temel bilgileri özümsemiş, tasarım, çözümleme ve uygulama becerisi kazanmış, kendi kendine öğrenme ve araştırma yeteneğine sahip, gözlem yapabilen, neden-sonuç ilişkisini sorgulayan, analitik düşünen, yaratıcı çözümler üreten, çevreye ve topluma duyarlı, mesleğin etik değerlerini gözeten, sorumluluk sahibi ve saygın inşaat mühendisleri yetiştirmektir.
Kabul Koşulları
ÖSYM puan sıralamasına göre
Üst Kademeye Geçiş
Akdeniz Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalında lisansüstü eğitim görme imkanı bulunmaktadır.
Mezuniyet Koşulları
240 AKTS ders alıp başarıyla tamamlamış olmak.
Mezun İstihdam Olanakları
İnşaat mühendisliği, malzeme ve tekniği en iyi şekilde bir araya getiren, yapıların plan, proje, yapım ve denetlenmesiyle uğraşan temel mühendislik dalıdır. Bu nedenle İnşaat Mühendisliği eğitimini alıp mezun olan öğrenciler her türlü bina, baraj, havaalanı, liman, köprü, yol, kanalizasyon, su şebekesi, tünel, demiryolu, hızlı tren projeleri, metro vb. hizmet ve endüstri yapılarının planlanması, projelendirilmesi, yapımı ve denetimi konularında mesleklerini icra edebilmektedirler. Bu kapsamda gerek kamu kuruluşlarında ve gerekse özel şirketlerde görev alabilmekte, ayrıca yurtiçi ve yurtdışındaki üniversitelerde akademik faaliyetlerde bulunabilmektedirler.

İnşaat mühendisleri için tipik bir kariyer yolu mevcut değildir. İnşaat mühendisi olmaya hak kazanmış birçok kişi düşük sorumluluk gerektiren işlerle başlarlar ve yetkilerini kanıtladıkça, daha yüksek sorumluluk düzeyi isteyen iş ve görevler için güven kazanırlar. Ancak inşaat mühendislik mesleğinin her bir dalı değişik kariyer yolları izlemeyi gerektirmektedir. Bazı alan ve firmalarda giriş derecesindeki mühendisler üst düzey tasarım mühendislerinin “gözleri ve kulakları” olmak üzere inşaat izleme bölümünden işe başlarken, bazı alan ve firmalarda ise rutin analiz tasarım ve yorum konularında işe başlayabilirler. Deneyimli mühendisler ise genellikle kompleks analiz işleri, daha karmaşık tasarım projelerinin yönetimi, diğer mühendislerin yönetimi ya da özel danışmanlığı kapsayacak şekilde adlî mühendislik dallarındaki gibi daha karmaşık ve sorumluluk gerektiren iş ve görevlerde hizmet verirler.

Üniversitelerin teknik alanlarla ilgili bölümlerinden mezun olanlar kamu ve özel sektörde istihdam edilebilirler. Ayrıca kendi imkânlarıyla işlerini kurarlar. Bayındırlık ve İskân, Orman, Tarım ve Köy İşleri, Enerji ve Tabii Kaynaklar, Ulaştırma Bakanlığı ve DSİ, Karayolları, Millî Eğitim Bakanlığı ve kamu iktisadi teşekküllerinde v.b. gibi kurum ve kuruluşlarda görev almakta, bir kısmı da serbest çalışmaktadır. Ülkemizde, başta THY, TAİ olmak üzere THK ve özel havacılık şirketleri ile ana bakım üstlerinde, TAI veya TUSAŞ’ da çalışabilirler. Ulaştırma Bakanlığına bağlı uçak fabrikalarında ya da onarım atölyelerinde görev alırlar. TKİ, Etibank, MTA Enstitüsü, DSİ, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı, Elektrik İşleri Etüt İdaresi, Toprak-Su, Yol-Su-Elektrik Kurumu, Deprem Araştırma Enstitüsü gibi resmi kuruluşlarda, yabancı petrol şirketleri, özel maden ve sondaj şirketleri gibi özel işletmelerde görev alabilirler. Kamu kesiminde çalışan mimarlar genellikle Bayındırlık ve İskân, Ulaştırma Bakanlıklarında ve belediyelerde görev alırlar.
Ölçme ve Değerlendirme
http://oidb.akdeniz.edu.tr/mevzuat-bilgi-bankasi/



https://obs.akdeniz.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=35