Uluslararası İlişkiler - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
ÖSYM Tipi EA
Program İçeriği
Uluslararası İlişkiler Bölümü, 2003-2004 eğitim-öğretim yılında lisans programı ile faaliyete başlamış, ilk lisans öğrencilerini 2002-2003 eğitim-öğretim yılında kabul etmiştir. 2009-2010 eğitim-öğretim yılında uluslararası ilişkiler Yüksek Lisans programı açılmıştır. Uluslararası İlişkiler Bölümünde 2012-2013 yılında ise Doktora programı açılmıştır.

Uluslararası İlişkiler Bölümü lisans programında verilen eğitim ve öğretim ile ulusal ve uluslararası düzeyde üretim ve hizmet sektöründe faaliyet gösteren özel ve kamu işletmelerinin ihtiyaç duyduğu yönetici, uzman ve araştırmacı yetiştirilmektedir. Lisans programında bir yıl isteğe bağlı Fransızca ya da  İngilizce hazırlık eğitimi verilmektedir. Akademik alanda ve profesyonel iş hayatında kariyerlerini geliştirmek isteyenler ise Uluslararası İlişkiler Tezli Yüksek Lisans, Uluslararası İlişkiler Tezsiz Yüksek Lisans ve Uluslararası İlişkiler Doktora programlarında lisansüstü eğitim alabilirler. Erasmus, Socrates, Mevlana ve Farabi programları kapsamında öğrenci ve öğretim elemanı hareketliliği bölüm tarafından desteklenmektedir.

Misyon

Bölümümüzün misyonu, uluslararası sistem ve ilişkilerdeki yönelişleri, bölgemizdeki ve ülkemizdeki politik gelişmeleri incelemek, öğrencilerimizi bu alanın temel bilgileri ve bilimsel bakış açısıyla donatmak ve onları güncel uluslararası gelişmeleri analitik biçimde kavrayabilecek ve yorumlayabilecek düzeyde bilimsel formasyona sahip uzmanlar olarak yetiştirmektir.

Vizyon

Bölümümüzün vizyonu, uluslararası İlişkiler alanını kapsamlı bir şekilde araştıran, bölgesel uzmanlığa önem veren, iç politika ve dış politikaya hâkim, kamu ve özel sektörde çalışacak nitelikli nitelikli uluslararası İlişkiler mezunu insanlar yetiştiren ve hem Türkiye'de hem de Avrupa’daki saygın endekslerde yer alan bir bölüm olmaktır.
.

Bölüm Başkanı
Prof.Dr. HAYATİ AKTAŞ
Anabilim Dalı Başkanı
Doç.Dr. SENEM ATVUR
Anabilim Dalı Başkanı
Dr.Öğr.Üyesi RAMAZAN İZOL
Tarihçe
Uluslararası İlişkiler Bölümü, 2003-2004 eğitim-öğretim yılında lisans programı ile faaliyete başlamış, ilk lisans öğrencilerini 2002-2003 eğitim-öğretim yılında kabul etmiştir. 2009-2010 eğitim-öğretim yılında uluslararası ilişkiler Yüksek Lisans programı açılmıştır. Uluslararası İlişkiler Bölümünde 2012-2013 yılında ise Doktora programı açılmıştır.
Kazanılan Derece
Uluslararası İlişkiler Lisans derecesi
Kabul Koşulları
Akdeniz Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümüne lise diplomasına sahip ve Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan YGS ve YKS neticesinde ilgili puan türünde yeterli puanı elde etmiş öğrenciler kabul edilmektedir.
Üst Kademeye Geçiş
Bu program mezunları aynı alandaki yüksek lisans/doktora veya bu program mezunlarını kabul eden diğer alanlardaki yüksek lisans programlarına giriş koşullarını sağladıkları takdirde devam edebilir.
Mezuniyet Koşulları
Kayıtlı olduğu öğretim programının ders, uygulama, staj gibi tüm gereklerini bu Yönetmelik hükümlerine göre başarıyla tamamlayan öğrenciler diploma almaya hak kazanırlar. Kişisel gelişim derslerinden başarısızlık mezuniyete engel değildir. Başarılı durumda not döküm belgesinde yer alır. Bununla birlikte öğrenci mezun olabilmek için;
a) Öğretim programındaki yarıyıl sayısının 30 ile çarpımı ya da yıl sayısının 60 ile çarpımı kadar AKTS kredisini almak zorundadır.
b) Öğretim programındaki tüm dersleri ve ortak dersleri almak zorundadır.
c) Alınan bütün dersleri başarmak zorundadır.
Mezun İstihdam Olanakları
Uluslararası İlişkiler mezunları hem kamu hem de özel sektörde profesyonel rol alırlar. Mezunlarımız başta Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Birliği Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Başbakanlık, Ekonomi Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ve TİKA olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarında, Birleşmiş Milletler, UNICEF, UNHCR gibi uluslararası kuruluşlar ve bu kuruluşların alt birimlerinde, kamu ve özel sektör bankaları ve sertifika kuruluşları ve ulusal ve uluslararası sivil toplum kuruluşlarında istihdam edilmektedirler. Bölümümüz mezunlarının bir kısmı çeşitli burs imkanlarıyla, yurtiçinde ve yurtdışındaki saygın eğitim kurumlarında yüksek lisans ve doktora çalışmalarına devam edebilmektedirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme yöntemler, ilgili öğretim üyesi/üyeleri tarafından hazırlanan ders bilgi paketinde tanımlanmıştır. Sınavlar ve ders başarı notları ile ilgili olarak Akdeniz Üniversitesi Önlisans, Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav yönetmeliğinin ilgili maddeleri uygulanır.
Ayrıntılı bilgi için bakınız:
Akdeniz Üniversitesi Önlisans, Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği:
https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=33792&MevzuatTur=8&MevzuatTertip=5



https://obs.akdeniz.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=30