Su Ürünleri Mühendisliği - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
Mezuniyet Unvanı Su Ürünleri Mühendisliği
ÖSYM Tipi SAY
Program İçeriği

Tarihçe



Akdeniz Üniversitesi, Su Ürünleri Fakültesi, 12.08.1998 tarihli ve 98/11641 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile kurulmuştur. 2547 sayılı Yükseköğretim kanunun 2880 sayılı kanunla değişik 7/d-2 maddesi uyarınca Yükseköğretim Kurulunun Yürütme Kurulu Kararları ile fakültemiz bünyesinde 1999 yılında Su Ürünleri Temel Bilimleri Bölümü ve İçsular Biyolojisi Anabilim dalı, 2000 yılında da Su Ürünleri Yetiştiriciliği, Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümleri ile Balıkçılık Temel Bilimleri, Deniz Biyolojisi, Yetiştiricilik, Hastalıklar, Avlama Teknolojisi ve İşleme Teknolojisi Anabilim Dalları kurulmuştur. Fakültemiz 2001 Eğitim-Öğretim yılında Su Ürünleri Mühendisliği Anabilim Dalında Yüksek Lisans öğretimine, 2002-2003 Eğitim-Öğretim yılında  Lisans öğretimine, 2005 yılında da doktora öğretimine başlamıştır. 2011 yılında 4600 metre karelik kapalı alana sahip yeni binasına taşınmıştır. 2017 Eğitim-Öğretim yılında is Fen Bilimleri Enstitüsünde Su Ürünleri Yetiştiriciliği ABD, Su Ürünleri Temel Bilimleri ABD ve Su Ürünleri Avlama ve İşleme ABD olmak üzere üç anabilim dalı olarak yüksek lisans ve doktora öğretimine başlamıştır.



Amaç



Fakültemiz, ülkemiz su ürünleri sektörünün gelişimine ve sorunlarının çözümüne yönelik olarak; Mesleğinde yeterlilik sahibi, özgüvenli, sorun çözme yeteneğine sahip mühendisler ve bilim insanı yetiştirmek, Su ürünleri yetiştiriciliğinde yeni teknolojiler geliştirmek ve uygulamak. Kültürü yapılabilecek yeni türleri araştırarak sektöre kazandırmak, Su ürünleri sektöründe karşılaşılan sorunları belirlemek ve çözümüne yönelik projeler geliştirmek, Avcılıkta kullanılan av araç ve gereçlerinin modernizasyonu, Avrupa Birliği (AB) Ortak Balıkçılık Politikası kapsamında ülke ve bölge balıkçılığının gelişmesine yönelik mevcut metotların güncellenmesi ve stokların korunmasına ilişkin araştırmaları yapmak, Sulak alanların korunması, biyoçeşitliliğinin belirlenmesi ve türlerin devamlılığının sağlanması için araştırmalar yapmak, Su ürünleri sektöründe çalışan personelin eğitimine yönelik faaliyetlerde bulunmak, Projeler üreterek bilimsel ve sektörel araştırmalar yapmaktır.



 Hedef



Sulak alanların korunması, biyoçeşitliliğinin belirlenmesi ve türlerin  devamlılığının sağlanması ile yetiştiriciliği yapılan su canlılarının biyolojik bilgilerinin kazanılmasına yönelik  ileri teknolojik donanımlı araştırma laboratuarlarının  oluşturulması,



Deniz ve tatlısu balıkları ile  kabukluların yetiştiriciliğinde yeni teknolojik gelişmeleri uygulamak  ve  geliştirmek.  Su ürünleri  sektöründeki  üreticilerin  karşılaştıkları   sorunları çözmek, kültürü yapılabilecek yeni alternatif türleri ortaya çıkarmak ve yetiştirmek, ayrıca öğrencilerimizin  daha bilgili ve donanımlı olarak yetişebilmesine yönelik araştırma ve üretim birimlerinin kurulması,



Avcılıkta kullanılan av araç ve gereçlerinin modernizasyonu, Avrupa Birliği (AB) Ortak Balıkçılık Politikası kapsamında ülke ve bölge balıkçılığının gelişmesine yönelik mevcut metotların güncellenmesi ve stokların korunmasına ilişkin araştırmaların yapılması ve bunlara ilişkin donanımın sağlanması,



Fakülte öğrencilerine   ve    su ürünleri sektöründe çalışan personelin eğitimine yönelik hizmetlerin  verilmesi amacıyla ileri düzey  kriterlere uygun olarak tasarlanmış  bir su ürünleri işleme ünitesinin kurulmasının sağlanması.



Çağın gereklerine uygun eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetleri yapan, bilgiyi üreten, ürettiği bilgiyi bilimsel ve ekonomik yarara dönüştüren, çevreye duyarlı, ulusal bazda ilgili sektörlerle bütünleşebilen ve uluslararası konum kazanmış bir bölüm olmak,



 Su Ürünleri Fakültesi Bölümleri



·      Su Ürünleri Yetiştiriciliği Bölümü



o  Yetiştiricilik Anabilim Dalı



o  Hastalıklar Anabilim Dalı



·      Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümü



o  Avlama Teknolojisi Anabilim Dalı



o  İşleme Teknolojisi Anabilim Dalı



·      Su Ürünleri Temel Bilimler Bölümü



o  Balıkçılık Temel Bilimleri Anabilim Dalı



o  İçsular Biyolojisi Anabilim Dalı



o  Deniz Biyolojisi Anabilim Dalı



Mezun İstihdamı




  •          Mezunlarımız içsu ve denizlerde kendi su ürünleri üretim tesislerini kurabilir ve işletebilirler,

  •         Su ürünleri işleme tesisleri kurabilir ve işletebilirler,

  •         Yem fabrikalarında mühendis olarak çalışabilirler,

  •          Mühendis ünvanı aldıktan sonra su ürünleri alanında faaliyet gösteren özel işletmelerde (yetiştiricilik tesisleri, işleme fabrikaları, akvaryum balığı üretim sektörü, balıkçı tekneleri gibi) mühendis olarak çalışabilirler,

  •         Su ürünleri alanında faaliyet gösteren ve ticaret yapan şirketlerde mühendis olarak çalışabilirler,

  •          Kamuda (Tarım ve Orman Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı gibi bakanlıkların ilgili birimlerinde mühendis olarak istihdam edilebilirler,



 


Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Doç.Dr. BEYTULLAH AHMET BALCI
Program Başkanı
Prof.Dr. Jale KORUN
Tarihçe
Akdeniz Üniversitesi, Su Ürünleri Fakültesi, 12.08.1998 tarihli ve 98/11641 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile kurulmuştur. 2547 sayılı Yükseköğretim kanunun 2880 sayılı kanunla değişik 7/d-2 maddesi uyarınca Yükseköğretim Kurulunun Yürütme Kurulu Kararları ile Fakültemiz Bünyesinde 1999 yılında Su Ürünleri Temel Bilimleri Bölümü ve İçsular Biyolojisi Anabilim Dalı, 2000 yılında da Su Ürünleri Yetiştiriciliği, Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümleri ile Balıkçılık Temel Bilimleri, Deniz Biyolojisi, Yetiştiricilik, Hastalıklar, Avlama Teknolojisi ve İşleme Teknolojisi Anabilim Dalları kurulmuştur. Fakültemiz 2001 Eğitim-Öğretim yılında Su Ürünleri Mühendisliği Anabilim Dalında Yüksek Lisans, 2002-2003 Eğitim-Öğretim yılında Lisans, 2005 yılında da Doktora öğretimine başlamıştır.
Kazanılan Derece
Fakültemizde Lisans programı, Su Ürünleri Alanında yeterlilik durumu dikkate alınarak hazırlanmakta, dersler teorik ve uygulamalı olarak verilmekte ve sekiz yarıyıl (4 yıl) süren lisans eğitiminden sonra öğrenciler yeterli bilgi donanımı ile Su Ürünleri Mühendisi unvanıyla mezun olmaktadırlar.
Kabul Koşulları
ÖSYM'nin gerçekleştirdiği Öğrenci Yerleştirme Sınavının Matematik 2 kategorisinde puan ile öğrenciler lisans programına kabul edilmektedir.
Üst Kademeye Geçiş
Lisansüstü (Yüksek lisans, Doktora) eğitim programı olup, üniversitemiz lisansüstü Eğitim-Öğretim yönetmeliği hükümlerine göre öğrenci kabul edilir.
Mezuniyet Koşulları
Üniversitemiz önlisans-lisans Eğitim-Öğretim ve sınav yönetmeliğinin mezuniyetle ilgili maddesi gereğince 240 AKTS ders kredisi almak ve alınan tüm derslerden başarılı olmak gerekir.
Mezun İstihdam Olanakları
*Mezunlarımız içsu ve denizlerde kendi su ürünleri üretim tesislerini kurabilir ve işletebilirler,
*Su ürünleri işleme tesisleri kurabilir ve işletebilirler,
*Yem fabrikalarında mühendis olarak çalışabilirler,
*Mühendis ünvanı aldıktan sonra su ürünleri alanında faaliyet gösteren özel işletmelerde (yetiştiricilik tesisleri, işleme fabrikaları, akvaryum balığı üretim sektörü, balıkçı tekneleri gibi) mühendis olarak çalışabilirler,
*Su ürünleri alanında faaliyet gösteren ve ticaret yapan şirketlerde mühendis olarak çalışabilirler,
*Kamuda (Tarım ve Orman Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı gibi bakanlıkların ilgili birimlerinde mühendis olarak istihdam edilebilirler,
Ölçme ve Değerlendirme
Üniversitemiz önlisans-lisans Eğitim-Öğretim ve sınav yönetmeliğine göre; ara sınav, yarıyıl sonu sınavı, yarı yıl sonu II. sınavı, uygulama sınavı, proje, kısa süreli sınav, sözlü sınav, tek ders sınavı, mazeret sınavı, muafiyet sınavları yer almaktadır. Bu sınavlardan arasınav, yarıyılsonu sınavı ve/veya diğer sınavlardan birisi (uygulama sınavı, proje, kısa süreli sınav, sözlü sınav) uygulanır. Öğrencinin başarısız olması durumunda diğer sınavlar takip edilir.



https://obs.akdeniz.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=270