İktisat - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
ÖSYM Tipi EA
Program İçeriği

İktisat bölümü, Akdeniz Üniversitesi’nin dördüncü fakültesi olarak 1993-94 akademik döneminde faaliyete geçen, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nin ilk birimidir. İktisat bölümü, nitelikli akademik kadrosu, iktisat lisans programı, uluslararası düzeyde yüksek lisans programları (iktisat tezli, iktisat tezsiz ve gıda ekonomisi ve işletmeciliği tezli) ve iktisat doktora programı, araştırma projeleri (AB Çerçeve Programları, TÜBİTAK, Üniversite Araştırma Fonu, Özel Sektör, Uluslararası Kuruluşlar tarafından desteklenen çok sayıda araştırma projesini başarıyla tamamlamış), uluslararası akademik yayınlar ve uluslararası bilimsel işbirliği konularındaki etkinliği ile fakültenin gelişmesinde öncü rolünü sürdürmektedir.

Bölümün temel misyonu, öğrencilerimize lisans ve lisansüstü programlarıyla uluslararası düzeyde öğretim vermektir, onları üniversite sonrası çalışma hayatına hazırlamak ve araştırma şevk ve kapasitelerini yükseltmektir. Derslerin geniş bir yelpazede zorunlu ve seçmeli olarak AB Bolonya Süreciyle uyumlu biçimde sunulduğu lisans programında öğrencilerimizin güçlü bir ekonomi bilgisi ile donatılmaları ve kendilerine ülke ve dünya genelinde ekonomik durumu algılama ve çözümleme yeteneğinin kazandırılması amaçlanmaktadır. Çevresindeki ve dünyadaki ekonomik, sosyal, kültürel ve çevresel gelişmeleri yakından takip eden, sosyal yönü güçlü, en az bir yabancı dil öğrenmiş, ekonomi bilgisi güçlü, teknoloji ve iktisadi analiz araçlarını kullanabilen ve iktisadi gelişmelerle ilgili sentez yapma becerisi yüksek, her ülkede rahatlıkla çalışabilecek iktisatçıların yetiştirilmesi iktisat bölümünün temel amacını oluşturmaktadır. Bölüm, kuramsal öğretimin yanı sıra yoğun sosyal ve kültürel etkinlikleri ile de ülke sorunlarına duyarlı, sorgulayan, sentez yapan, ve “bende ülkem için bir şeyler yapmalıyım” sorumluluğunu duyan genç nesillerin yetiştirilmesine çaba harcamaktadır. İktisat bölümünde eğitim dili Türkçe’dir. Bölümün isteğe bağlı ingilizce hazırlık programı bulunmaktadır. İkinci öğretimlerde ise yabancı dil hazırlık programı isteğe bağlı olarak uygulanmaktadır. Hazırlık programı İngilizce olup, öğrenciler 2009/2010 döneminden itibaren öğretim süresince derslerin %30’unu İngilizce olarak almaktadır. Öğrenciler, dört yıllık öğretim süresince Erasmus programı kapsamında AB ülkeleri üniversitelerinde öğrenim görebilmekte ve/veya her hangi bir özel ve resmi kurumda staj yapabilmektedir. Ayrıca öğrencilerin öğrenimleri boyunca üniversitede girişimcilik yetenekleri Kariyer Günleri, Girişimcilik Haftası vb etkinliklerle geliştirilmektedir. İktisat Mezunlarının Girebilecekleri Meslekler Bakanlıklar, Rekabet Kurumu, BDDK, SPK gibi düzenleyici kuruluşlar, kamu iktisadi teşekkülleri, kamu ve özel sektör bankaları, üniversiteler, özel sektör kuruluşları, meslek kuruluşları (Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlikleri, Kooperatif Birlikleri, Sendikalar, Sanayi ve Ticaret Odaları, Borsalar, Aracı Kurumlar vb) ve uluslararası kuruluşlarda uzman ve uzman yardımcısı, müfettiş ve müfettiş yardımcısı, orta ve üst düzey yönetici, araştırmacı vb pozisyonlar mezunlarımızın çalışabilecekleri meslek alanlarıdır.

Bölüm Başkanı
Prof.Dr. YAKUP KORAY DUMAN
Tarihçe
İktisat bölümü, Akdeniz Üniversitesi nin dördüncü fakültesi olarak 1993-94 akademik döneminde faaliyete geçen, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi nin ilk birimidir. 2011 yılı itibariyle 13 öğretim üyesi kadrosuna sahip olmuştur. 1995’de İktisat Yüksek Lisans Programı, 1997'de Gıda Ekonomisi ve İşletmeciliği Yüksek Lisans Programı, 2003 yılında Doktora Programı ve ayrıca Tezsiz Yüksek Lisans Programı açılmıştır. Gıda Ekonomisi ve İşletmeciliği YL Programı Fransa CIHEAM-IAMM işbirliğiyle açılmıştır.
Kazanılan Derece
Bölümün temel misyonu, öğrencilerine uluslararası düzeyde öğretim vererek iktisadi kamu kurumlarında, özel sektörde meslek hayatı için temel bilgi ve bilgi araç ve yöntemleri ile donatmak, ulusal ve uluslararası iktisat literatürüne, uygulamalı iktisat ve bilimsel araştırma projeleriyle Türkiye ve Batı Akdeniz Bölgesi ekonomisinin gelişmesine katkı sağlamaktır.
Kabul Koşulları
Üniversiteye giriş sınavında eşit-ağırlıklı puan türüyle öğrenci alınmaktadır.
Üst Kademeye Geçiş
.
Mezuniyet Koşulları
Mezuniyet için 240 AKTS kredisi karşığı ders yükü tamamlanmalıdır.
Mezun İstihdam Olanakları
Mezunlarım tüm kamu kurumlarında, özel sekörde, sivil toplum ve meslek örgütlerinde idari personel olarak çalışma; anılan kurumlarda uzman ve araştırmacı olarak çalışma imkanı vardır.
Ölçme ve Değerlendirme
Derslerde ölçme ve değerlendirme yazılı sınavlar, küçük ve/veya kapsamlı ödev hazırlanması, raporlanması ve sunumu ile yapılır.



https://obs.akdeniz.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=26