Matematik (İÖ) - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
ÖSYM Tipi SAY
Program İçeriği

Akdeniz Üniversitesi Matematik Bölümü, 1 Ekim 1990 yılında eğitim, öğretime başlamıştır.



Matematik Bölümümüzün öncelikli amacı, gelişmekte olan toplumlarda kaçınılmaz ihtiyaç olan problem çözme becerisine sahip bireyleri yetiştirmek ve bireylerin, matematiksel dili kullanarak yazılı ve sözlü iletişimde matematiksel sembolleri ve şekilleri kullanma becerisini kazanarak, yaşamlarının sonraki dönemlerinde, matematik alanına dayalı mesleklerde kullanacakları bilgi ve deneyimi kazanıp, mesleklerini yapabilmelerinde gerekli alt yapıyı elde etmelerini sağlamaktır. Öğrenim süresi 4 yıl olan Matematik programını bitirenler “matematikçi” olarak mezun olurlar.



Mezunlarımız gerek kamu kurumlarında gerekse özel sektörde matematik, istatistik ve sayısal verilerle ilgili birçok iş kolunda çalışma imkanına sahiptirler. Bunun yanında, bir eğitim fakültesinde Pedagojik Formasyon Eğitimini tamamlayarak matematik öğretmeni olma seçenekleri bulunmaktadır. Son olarak, istekli öğrenciler yüksek lisans ve doktora ile akademik çalışmalara devam ederek akademik bir kariyer oluşturabilirler.



Akdeniz Üniversitesi Matematik bölümü kontenjanları, taban puanları ve başarı sıralamaları için, YÖK Lisans Atlası’na bakılabilir.


Bölüm Başkanı
Prof.Dr. Simten BAYRAKÇI DOĞAN
Sekreter
Personel Sevda KARAASLAN
Tarihçe
Akdeniz Üniversitesi Matematik Bölümü, 1 Ekim 1990 yılında eğitim, öğretime başlamıştır. Matematik Bölümü, kurulduğu yıldan itibaren servis dersleri vermekte ve lisans, yüksek, lisans doktora öğrencileri yetiştirmektedir.
Kazanılan Derece
“Lisans” programını bitirenler Matematik Lisans Diploması alırlar. “Matematikçi" unvanı ile üniversite ve araştırma kurumlarında, orta öğretim kurumlarında ve sınırlı sayıda da olsa çeşitli kamu ve özel sektör kuruluşlarında iş bulabilmektedir. Bilimsel araştırmalara ilgi duyanlar üniversitelerde bir üst kademe olan lisansüstü programlara devam ederler.
Kabul Koşulları
Üniversiteye Giriş ve Kayıt Şartları:
Üniversiteye kesin kayıt işlemleri Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM)’nin belirlediği tarihler arasında yapılır. ÖSYM tarafından belirlenen tarihler arasında kesin kayıt işlemlerini yaptırmayan adaylar, kayıt haklarını kaybeder.
Üniversiteye kayıt için aşağıdaki şartlar aranır:
a. Ortaöğretim veya dengi meslek okulu mezunu olmak; yabancı ülke ortaöğretim okullarından mezun olanlar için diploma denklikleri Milli Eğitim Bakanlığınca onaylanmış olmak.
b. ÖSYM tarafından yapılan yerleştirme sonucunda, o öğretim yılında Üniversitenin fakülte/yüksekokullarına kayıt hakkı kazanmış olmak .
c. ÖSYM tarafından hazırlanan sınav kılavuzunda, Üniversiteye kayıt için belirtilen belgeleri, yabancı uyruklu öğrenciler için ise, Öğrenci İşleri Daire Başkanlığınca istenen gerekli belgeleri sağlamak.

Üst Kademeye Geçiş
Programı başarılı bir şekilde tamamlayan öğrenciler kendi alanlarında veya ilgili alanlarda yüksek lisans programlarına müracaat edebilirler.
Mezuniyet Koşulları
Akdeniz Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik Bölümü dört yıllık programında, Avrupa Kredi Transfer Sistemi (AKTS) karşılığı en az 240 AKTS’yi tamamlamak koşuluyla mezunlar verir. Mezuniyet durumuna gelmiş, ancak GANO’ları 2.00’dan düşük olan öğrenciler mezun olamazlar.
Mezuniyet aşamasında;
a) GANO değeri 2.50 veya daha yüksek olan öğrencilerin DC notları,
b) GANOini 2.75 ve üzeri öğrencilerin DD notları
harf notu CC harf notuna dönüştürülür ve mezun olunur.
Mezun İstihdam Olanakları
Mezun öğrenciler,
Pedagojik formasyon alıp lise ve ortaokul dengi okullarda öğretmenlik yapabilirler.
Yüksek lisans ve doktora yapıp akademik kariyerlerine devam edebilirler.
Banka ve özel sektörde çalışabilirler. Analist olarak çalışabilirler.
Bilgisayar programlama ve hesap gerektiren alanlarda çalışabilirler.
İstatistik ile ilgili işlerde çalışabilirler.
Dersane ve özel okullarda eğitim verebilirler.
Finansal uzman arayan şirketlerde görev alabilerler.
Ölçme ve Değerlendirme
Akdeniz Üniversitesi Matematik Bölümünde sınavlar, ölçme e değerlendirme, üniversitenin Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğine göre yapılır. http://oidb.akdeniz.edu.tr/wp-content/uploads/2017/02/akdeniz-universitesi-on-lisans-ve-lisans-egitim-ogretim-ve-s.pdf



https://obs.akdeniz.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=248