Felsefe - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
ÖSYM Tipi EA
Program İçeriği
.Felsefe Bölümü 2001 yılında Prof. Dr. Hasan ASLAN tarafından kurulmuş olup, felsefenin bütün disiplinlerinde uluslararası literatüre ve güncel gelişmelere hakim, donanımlı felsefe grubu öğretmenleri ve  akademisyen adayları eğitmek ve istihdam edilmeleri için olanaklar oluşturulmasını sağlamak amacıyla çalışmalarına devam etmektedir.

2002 yılında Sosyal Bilimler Enstitüsü’ne bağlı olarak Felsefe Ana Bilim Dalı’na yüksek lisans öğrenci alımına başlamıştır. 2005-2006 eğitim-öğretim yılında “felsefe lisans” programını başlatmış olup, öğrenim süresi toplam 8 yarıyıldır. 2011 yılında ise  “felsefe doktora” programını başlatmıştır.

Bölümümüz Farabi, Mevlana, Free-Mover ve Erasmus+ programlarının bir üyesidir.


Bölümümüzden mezun olan öğrencilerimiz üniversitelerde Yüksek Lisans ve Doktora yapmanın yanında Araştırma Görevlisi, Uzman ve Okutman olarak görev yapma olanağına sahip olmaktadır. Felsefe bölümü lisans programı içindeki derslere ek olarak, formasyon derslerini alan öğrencilerimiz, Milli Eğitim Bakanlığı bünyesindeki okullara ek olarak, özel okullar ile dershanelerde “Felsefe Grubu Öğretmeni” olarak çalışmaktadırlar.

Bölüm Başkanı
Prof.Dr. Çetin BALANUYE
Tarihçe
Felsefe Bölümü 2001 yılında Prof. Dr. Hasan ASLAN tarafından kurulmuş olup, felsefenin bütün disiplinlerinde uluslararası literatüre ve güncel gelişmelere hakim, donanımlı felsefe grubu öğretmenleri ve akademisyen adayları eğitmek ve istihdam edilmeleri için olanaklar oluşturulmasını sağlamak amacıyla çalışmalarına devam etmektedir.

2002 yılında Sosyal Bilimler Enstitüsü’ne bağlı olarak Felsefe Ana Bilim Dalı’na yüksek lisans öğrenci alımına başlamıştır. 2005-2006 eğitim-öğretim yılında “felsefe lisans” programını başlatmış olup, öğrenim süresi toplam 8 yarıyıldır. 2011 yılında ise “felsefe doktora” programını başlatmıştır.

Bölümümüz Farabi, Mevlana, Free-Mover ve Erasmus+ programlarının bir üyesidir.
Kazanılan Derece
Felsefe bölümü yükseköğretimde 240 ECTS kredilik birinci aşama derece sistemine tabidir. Program başarılı bir şekilde tamamlanıp, program yeterlilikleri sağlandığında felsefe alanında lisans derecesine sahip olunur.
Kabul Koşulları
Lise diploması ve ulusal düzeyde merkezi sistemle yapılan Öğrenci Seçme Sınavının sonunda programa yerleştirilmiş olmak. Merkezi sistemle öğrenci yerleştirme işlemleri Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından gerçekleştirilmektedir. Yerleştirme sınavlarına ilişkin ayrıntılı bilgiye http://www.osym.gov.tr internet adresinden ulaşılabilir.
Üst Kademeye Geçiş
Lisans eğitimini tamamlayan öğrenciler Yükseköğretim Kurulu Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği ile Üniversitelerin Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmelikleri çerçevesinde kendi alanlarında veya ilgi alanlarında lisansüstü öğrenim görebilirler. Öğrenciler mezun oldukları lisans alanı dışından bir alanı seçmesi durumunda, yine ilgili yönetmelikler çerçevesinde bilimsel hazırlık programına alınır; başarılı olmaları halinde lisansüstü eğitime başlayabilir.
Mezuniyet Koşulları
Fakültemizde bir öğrencinin, öğretimini başarı ile bitirerek diploma alabilmesi için, genel not ortalamasının en az 2.00 olması gerekir. İzledikleri programdan mezun olmak için, gerekli bütün derslerden geçer not aldıkları halde mezun olmak için gerekli 2.00 genel not ortalamasını sağlayamayan son sınıf öğrencilerine, genel not ortalamalarını yükseltmek üzere öğretim planında yer alan tek ders sınav hakkı tanınır.
Bu çerçevede Felsefe Bölümü lisans programından mezun olmak için programda mevcut olan (toplam 240 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlamak ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasına sahip olmak gerekli yeterlilik koşuludur.
Mezun İstihdam Olanakları
Mezunlar pedagojik formasyon alarak ortaöğretim kurumlarında veya dershanelerde Felsefe Grubu Öğretmenliği ve Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık, Tezli yüksek lisans ve doktora eğitimi görerek de akademik kariyer yapabilirler.
Öğrencilerimiz kendi kişisel gelişimleri doğrultusunda aldıkları felsefi bakış açısıyla halkla ilişkiler, reklamcılık, reklam yazarlığı, yazılı ve görsel medyada editör, eleştirmen, yabancı dil düzeyine göre çevirmenlik gibi diğer mesleklere de yönelebilirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Lisans programımızda ölçme ve değerlendirme Akdeniz Üniversitesi Ders İşlemleri, Sınav ve Başarı Değerlendirme Yönergesi esas alınarak yapılmaktadır. İlgili yönetmeliğe şu bağlantıdan erişilebilir:
http://oidb.akdeniz.edu.tr/yonetmelik-ve-yonergeler/

Lisans programımızdaki çoğu derste öğrencilerin ders başarısı bir vize, bir final sınavı yoluyla belirlenmektedir. Ek olarak çeşitli derslerde öğretim elemanlarının isteği doğrultusunda ödevler de not değerlendirme sisteminde kullanılmaktadır. Sınavlarla ilgili tüm bu işlemler üniversitemizin web sayfasında ve fakülte binamızın muhtelif yerlerine yerleştirilmiş olan bilgilendirme panolarından öğrencilere duyurusu yapılmaktadır. Üniversitemizde derslere devam zorunludur. Teorik derslere devam zorunluluğu % 70’dir. Bir dersten senato tarafından belirlenen haklı ve geçerli nedenlerle olsa bile belirlenen devam koşulunu yerine getirmeyen öğrenciler, o dersin dönem sonu sınavına giremezler ancak bütünleme sınavına girebilirler. Öğrencinin başarısı dönem içi sınav notları ile dönem sonu sınav notunun birlikte değerlendirilmesi ile belirlenmektedir. Dönem içi değerlendirmelerinin (arasınav, ödev, seminer, proje) başarı notuna katkısı % 40, dönem sonu sınavı değerlendirmelerinin (final) başarı notuna katkısı oranı % 60’tır. Son değerlendirme, o dersi alan tüm öğrencilerin genel başarı düzeyi de göz önüne alınarak, dersi veren öğretim elemanınca yapılmaktadır.



https://obs.akdeniz.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=238