Arkeoloji - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
ÖSYM Tipi EA
Program İçeriği

Programın Amacı

Antikçağlardan günümüze ulaşan kültür varlıkları konusunda donanımlı, evrensel ve hümanist bilince sahip, bağımsız düşünebilen öğrenciler yetiştirmek.


Eğitim Öğretim Sistemi Hakkında Genel Bilgiler

Bölümümüz’ün Klasik Arkeoloji Anabilim Dalında yürütülen programın ilk iki yarıyıldaki arkeolojiye temel oluşturan dersler, sonraki yarıyıllarda ise Eski Yunanca yanında, arkeolojinin farklı uzmanlık alanlarını içeren dersler kronolojik olarak verilmektedir.


Fiziksel ve Teknik Altyapı

Bölümümüz bünyesinde yaklaşık 15.000 adet kitap ve ayrıbasım içeren bir kütüphane bulunmaktadır.

Bölüm Başkanı
Prof.Dr. Gül IŞIN
Tarihçe
20.07.1982 yılında Akdeniz Üniversitesi bünyesinde Atatürk İlke ve Devrimlerini rehber edinmiş, temel bilim alanlarını kullanan ve bunların kararlılıkla sosyal hayata geçirilmesini amaçlayan klasik anlamda bir "Misyon Fakültesi" olarak kurulan Fen-Edebiyat Fakültesi, 30.03.1983 yılından itibaren Eğitim ve Öğretim faaliyetine başlamıştır. Fakültemiz, 13 Kasım 2010 tarih ve 27758 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren 2010/1058 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 25 Kasım 2010 tarihinden itibaren Edebiyat Fakültesi olarak kurulması kararlaştırılmıştır.
Kazanılan Derece
Programdan mezun olacakların "arkeolog" ünvanı ile istihdam edilecekleri yerler Üniversiteler, Kültür ve Turizm Bakanlığı (Müzeler ve Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Bölge Müdürlüklerinde uzman olarak ), özel müzeler, yerel yönetim birimleri, seyahat acenteleri vb.
Kabul Koşulları
Bölümün misyonu evrensel boyutta bilgi üreten, dogmalardan arınmış doğruyu bulma, analiz etme ve eleştirel irdeleme yetenekleri pekişmiş bilimsel ve kültürel birikime sahip bireyler yetiştirmektir. Bu doğrultuda bölümün vizyonu ise arkeolojinin temel kaynağı maddi kültür verilerine çağdaş yaklaşımlarla sahip çıkmak, korumak ve tanıtmak, bilim etiğine uygun evrensel değerleri korurken yeni arkeoloji yaklaşımlarına yabancılaşmayan dinamik bilimsel çıktılarla ululararası tanınırlık kazanmaktır.
Üst Kademeye Geçiş
Programın dikkat çeken farklı yönü arkeoloji eğitiminde teorik eğitimin yanında arazi eğitimine de ağırlık verilerek öğrenciye uzaktan algılama yöntemleri, iyi derecede mimari ve küçük eser çizimi, nivo, teodolit, tatal-station gibi aletlerin kullanımı, arazide anılan verilerin bilgisayara girebilmesi için ileri derecede bilgisayar ve autocad, Freehand, Photoshop gibi yazılım programlarını öğreterek teknik donanımı yüksek öğrenciler yetiştirmeyi amaç edinmiş olmasıdır.
Mezuniyet Koşulları
4 yıllık öğrenim süreci sonucunda 240 AKTS krediyi tamamlayan öğrenciler mezuniyet koşullarını yerine getirmiş olur.
Mezun İstihdam Olanakları
Mezunlar almış oldukları eğitimle maddi kültür kalıntıları aracılığıyla tarihi ya da tarih öncesi dönemlerin sosyo-kültürel yapısı, inancı, ekonomisi ve üretim endüstrileri hakkında kapsamlı bilgilere sahip oldukları gibi, analitik inceleme, gözlemleme ve yorum ile analoji yapabilme yetkinliğine ulaşmaktadırlar. Mezunlar Arkeoloji Bölümlerinde, Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlüğünde, İl kültür Müdürlüklerinde, Döner Sermaye İşletmeleri Merkez Müdürlüğünde, Özel Müzelerde, Turizm sektöründe ve Belediyelerde iş olanakları bulabilmektedirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Sınavlar yazılı olarak yapılmaktadır.



https://obs.akdeniz.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=234