Toprak Bilimi ve Bitki Besleme - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
Mezuniyet Unvanı Ziraat Mühendisi
ÖSYM Tipi SAY
Program İçeriği
Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü 1983 yılından bu yana faaliyet göstermektedir. Lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim-öğretim yapılan bölümde; bitki besleme, gübreler ve gübreleme, toprak verimliliği, organik tarım, topraksız kültürde gübreleme, toprak kimyası, toprak etüt ve haritalama, arazi kullanım planlaması, toprak fiziği, toprak - su koruma ve toprak biyolojisi dallarında çalışmalar yürütülmektedir. Bunlarla ilgili olarak, çeşitli kültür bitkilerinin beslenme durumlarının belirlenmesi, bitki ve toprak analizleriyle besin elementi noksanlıklarının tespiti ve gübreleme, çevre kirliliği ve tarım alanlarının korunması, Batı Akdeniz Bölgesindeki farklı toprak gruplarının saptanıp haritalanması, uydu verileri ile toprakların sınıflandırılması ve ürün tahminlerinin yapılması konularında araştırmalar gerçekleştirilmektedir. Bölümde toprak ve bitki analiz laboratuvarları ile kartoğrafya, uzaktan algılama ve uydu verilerini değerlendirme laboratuvarları modern araç ve gereçlerle donatılmış olarak hizmet vermektedir.
Bölüm Başkanı
Prof.Dr. Erdem YILMAZ
Tarihçe
Bölüm, 1983 yılından bu yana faaliyet göstermektedir.
Kazanılan Derece
Toprak-Su kaynaklarının ve doğal çevrenin korunması, verimlilik potansiyellerinin arttırılması ve sürdürülebilir yönetiminin sağlanması ile bitkisel üretimdeki bitki besleme ve gübreleme sorunlarının çözümüne ve toprak verimliliklerinin arttırılmasına yönelik gerekli bilgi ve deneyimle donanmış, bu konudaki sorunların tespitinde ve çözümlenmesinde düşünce ve yeteneğe sahip, toplumun ihtiyaç duyduğu yüksek nitelikli işgücünü yetiştirmek ve bizden beklenen bilgi üretme misyonuna en üst düzeyde katkı sağlamaktır.
Kabul Koşulları
Üniversitemizde öğrenim görmek üzere ÖSYM Başkanlığı tarafından yerleştirilen adaylar, ilan edilen tarihlerde başvurularını e-Devlet üzerinden veya Üniversiteye şahsen başvurarak yaparlar. Ancak, mazeretleri nedeniyle bizzat başvuramayan adaylar noter tarafından düzenlenen vekâletname ile tayin edilen vekil aracılığıyla kesin kayıtlarını yaptırabilirler.

Üniversitemizde öğrenim görmeye hak kazanan yabancı uyruklu öğrenciler, başvurularının değerlendirilmesinin ardından web sitesinde ilan edilir. Öğrenciler, gerekli belgeleri sunarak ilan edilen kesin kayıt tarihleri süresince kayıt işlemlerini tamamlamakla yükümlüdürler.
Üst Kademeye Geçiş
Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES sınavından geçerli not almaları ve yeterli düzeyde ingilizce dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla kendi alanlarında veya ilgili alanlarda lisansüstü programlarda öğrenim görebilirler.
Mezuniyet Koşulları
Programdan mezun olabilmek için öğrencinin 120±10 kredi ders alması gerekmektedir. Ayrıca, öğrenci 30 iş gününden az olmamak üzere yeterli alt yapıya sahip özel veya kamu kurumlarında staj yapmak zorundadır.
Mezun İstihdam Olanakları
Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Lisans Programından mezun olanlar tarımla alakalı özel ya da kamu kurumlarda ziraat mühendisi olarak istihdam edilmektedirler. Bu kapsamda bitkisel üretim yapan sera ve çiftlikler ile özel toprak-su-bitki analiz laboratuarları, gübre üreticileri ve gübre bayilikleri program mezunlarını istihdam eden özel sektör kurumlarına birer örnektir. Aynı şekilde, devlet kurumlarına örnek olarak, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı bünyesindeki tarım il ve ilçe müdürlükleri, araştırma merkezleri, toprak-su-bitki analiz laboratuarları, Çevre ve Orman Bakanlığı bünyesindeki çevre il ve ilçe müdürlükleri, ormancılık araştırma müdürlükleri, DSİ ile Bayındırlık ve İskân Bakanlığı verilebilir.
Ölçme ve Değerlendirme
Ara sınav, ödev ve final sınavları



https://obs.akdeniz.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=23