Bahçe Bitkileri - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
Mezuniyet Unvanı Ziraat Mühendisi
ÖSYM Tipi SAY
Program İçeriği

Tarihçe

Bahçe bitkileri bölümü fakültemizin kurulduğu 1983-1984 yılından beri faaliyet gösteren bir bölümdür. Bölümde meyvecilik, bağcılık, sebzecilik ve süs bitkileri alanlarında yetiştirme tekniği, ıslah, hasat öncesi ve sonrası fizyolojisi, biyoteknoloji, bahçe ürünlerinin hasat sonrası teknolojisi, muhafazası ve pazara hazırlanması konularında çeşitli araştırmalar yapılmaktadır. Araştırma konularının seçiminde, Akdeniz Bölgesi’nin sorunlarına öncelik verilmekte olup, özellikle örtüaltında turfanda sebze, meyve, bağ ve süs bitkileri yetiştiriciliği ağırlık kazanmaktadır. Ayrıca, bölgede yetiştirilebilecek yeni tropik, subtropik ve ılıman iklim meyvelerinin tür ve çeşitlerinin adaptasyonu ile bölgede bunların yaygınlaştırılmasını amaçlayan çalışmalara da önem verilmektedir.

Bölümdeki çalışmalar, fakültenin araştırma ve uygulama alanındaki seralarında, çeşitli meyve, bağ ve süs bitkileri parsellerinde yürütülmektedir. Ayrıca, bölümde bulunan klima, sarartma-olgunlaştırma, soğukta ve kontrollü atmosferde muhafaza odaları ile gerekli alet ve malzemelerle donatılmış “Doku Kültürü”, “Kalite Kontrol ve Pomoloji” ve “Sitoloji-Histoloji” laboratuvarları da bu çalışmalarda kullanılmaktadır. Öte yandan, bahçe bitkilerinin doku kültürü yöntemleriyle çoğaltılması, bahçe ürünlerinin hasat sonrası fizyolojileri, soğukta ve kontrollü atmosferde muhafazası konularındaki çalışmalara da ağırlık verilmektedir. Ayrıca, bu konularda yurtiçi ve yurtdışındaki çeşitli tarım kuruluşları ve üniversitelerle işbirliği içerisinde ortak araştırma projeleri yürütülmektedir.

Bölüm Başkanı
Prof.Dr. HAMİDE GÜBBÜK
Tarihçe
Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü, 1984 yılından itibaren faaliyet göstermektedir. 1998 yılına kadar Bölüm olarak; 1999-2002 eğitim-öğretim yılları arasında Bitkisel Üretim Programında, Bahçe Bitkileri alt programı olarak; 2003-2008 eğitim-öğretim yılları arasında ise Ziraat Mühendisliği Programı bünyesinde Bahçe Bitkileri alt programı olarak eğitim ve öğretimini sürdürmüştür. Bölüm, 2009-2010 eğitim-öğretim yılından itibaren ise, Ziraat Fakültelerinin yeniden yapılandırılmaları çerçevesinde, doğrudan Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı ile öğrenci almaya başlamıştır.
Kazanılan Derece
Evrensel ölçekte, güncel konularda araştırmalara dayalı bilgi üreterek, bahçe bitkilerinin yetiştirme ve ıslahı alanında, dünya, ülke ve bölge gerçeklerine duyarlı, bilimsel, teknolojik ve kültürel açıdan donanımlı, analitik ve yaratıcı düşünebilen, üretken ve üretilenleri sentezleyebilien ziraat mühendisleri yetiştirmek.
Kabul Koşulları
Bahçe Bitkileri bölümüne kayıt olabilmek için, Akdeniz Üniversitesinin akademik ve yasal mevzuatı çerçevesinde, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi(ÖSYM) tarafından yapılan merkezi sınavdan yeterli başarıyı sağlamış olmak gerekmektedir. Yurtiçi veya yurtdışında başka bir üniversite bünyesinde eşdeğer bir bölümde öğrenimine devam ederken yatay geçiş ile Bahçe Bitkileri bölümüne başvuru yapılabilir. Dönem başlamadan önce, başvuru yapılan öğrencilerin başvuruları incelenerek, gerekli şartların sağlanıp sağlanmadığı belirlenir.
Üst Kademeye Geçiş
Bu dereceyi tamamlayan öğrenciler , lisansüstü eğitimi alabilmek için başvuru yapabilir.
Mezuniyet Koşulları
Bölümden mezun olabilmek için en az 240 AKTS tamamlanmalıdır. Eğitim süresince, zorunlu staj tamamlanmalıdır ve derslerin içerisinde en düşük harf notu ve puanı C/ 2.00 olmalıdır.
Mezun İstihdam Olanakları
Bahçe Bitkileri Programı’ndan mezun olanlar, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Çevre ve Orman Bakanlığı, İl Özel İdare, Banka, Belediye ve Üniversite gibi kurum ve kuruluşları ile tohum, fide, fidan, süs bitkileri, açıkta ve örtüaltı yetiştiriciliğinde, meyve ve sebze çeşit ıslahı vb. alanlarda faaliyet gösteren yerli ve yabancı özel sektör kuruluşlarında görev almaktadırlar.
Ölçme ve Değerlendirme
Bahçe Bitkileri bölümü sınavlar, ölçme ve değerlendirme, Akdeniz Üniversitesi Ders İşlemleri, Sınav ve Başarı Değerlendirme Yönergesi Dördüncü Bölüme göre yapılmaktadır. http://yazi.akdeniz.edu.tr/wp-content/uploads/2019/12/Akdeniz-%C3%9Cniversitesi-Ders-%C4%B0%C5%9Flemleri-S%C4%B1nav-ve-Ba%C5%9Far%C4%B1-De%C4%9Ferlendirme-Y%C3%B6nergesi.docx



https://obs.akdeniz.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=17