Gazetecilik - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
ÖSYM Tipi SÖZ
Program İçeriği

Basın sektörünün ihtiyaçları doğrultusunda yetişen öğrencilerimiz, alanında uzman, yeterli donanıma sahip birer gazeteci adayı olarak bölümümüzden mezun olmaktadır. Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi çatısı altında 2008 yılından bu yana faaliyet gösteren Gazetecilik Bölümü, basılı ve elektronik haber ortamlarına yönelik çağdaş mesleki kodlarla bütünleşen eğitim faaliyetlerini günümüzde de devam ettirmektedir. Öğrenciler, bölümümüz AKİL Haber Ajansı’nda uygulamalı eğitim faaliyetlerinden yararlanmakta, eğitim çıktılarını basılı ve elektronik ortamda paylaşma imkânına ulaşmaktadır. Bölümümüz ana bilim dalı çatısı altında lisansüstü eğitime yönelik yüksek lisans ve doktora programları da bulunmakta olup, alanında deneyimli akademik kadrosu ile kuramsal eğitimde de adından başarı ile söz ettirmektedir.


Bölüm Başkanı
Prof.Dr. Narin Tülay Şeker
Tarihçe
2008-2009 eğitim-öğretim yılında 33 öğrenci ile lisans eğitimine başlayan bölümümüzün öncelikli amacı geleceğin medyasını şekillendirebilecek niteliğe sahip gazeteciler yetiştirmek için kuramsal ve uygulamaya yönelik bilgi ve becerilerin kazandırılmasıdır. Bu bağlamda Gazetecilik Bölümü’nde öğrencilerimiz haber öğelerinin toplanmasıyla haber yazımına yönelik kuramsal ve uygulamalı derslerin yanı sıra gazete/dergi tasarımı ve basımı üzerine de uzmanlaşmayı içeren çağdaş basın uygulamalarıyla bütünleşecek şekilde yeni iletişim teknolojileri, bilgi teknolojilerinin kullanımı gibi farklı dersler de alıyor. Öğrenciler kuramsal temel kazanmanın yanı sıra üretmiş oldukları projelerle de öğrendiklerini uygulama fırsatı buluyor.
Kazanılan Derece
Gazetecilik Bölümü’nün misyonu, alanında uzman, kuramsal ve uygulama bilgisiyle tam donanımlı, toplumsal duyarlılığa sahip, yeterli entelektüel birikim elde etmiş, eleştirel bakabilen ve araştırmayı seven, etik ilkelere bağlı ve nitelikli geleceğin gazetecilerini yetiştirmektir.
Bu misyon doğrultusunda, Gazetecilik Bölümü dersleri olarak, ekonomi, hukuk ve siyaset gibi teorik derslerin yanı sıra uygulamaya dönük; temel gazetecilik, haber toplama ve yazma, fotoğrafçılık ve internet gazeteciliği gibi dersler de verilerek öğrencileri özelde ve genelde yeterli düzeyde yetiştirmek hedeflenmektedir.
Kabul Koşulları
T.C. uyruklu öğrenciler, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından merkezi olarak yapılan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonrasında yerleştirilirler.
Uluslararası öğrenciler, http://uio.akdeniz.edu.tr/uluslararasi-ogrenciler/ Web sayfasında belirtilen süreç ve koşullara göre kabul edilirler.
Üst Kademeye Geçiş
Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler yüksek lisans programlarına başvurabilirler.
Mezuniyet Koşulları
Programdaki toplam 240 AKTS karşılığı dersleri başarıyla tamamlayan ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasına sahip olan öğrenciler diploma almaya hak kazanırlar.
Mezun İstihdam Olanakları
Gazetecilik Bölümü mezunları, başta basılı yayın kuruluşları ve internet gazeteciliği olmak üzere medya sektörünün tüm alanlarında, TRT ve özel radyo-televizyon yayın kuruluşlarının haber ve program birimlerinde, kamu ve özel sektörlerin kurumsal iletişim birimlerinde çalışabilmektedir. Gazeteci, muhabir, kameraman, program yapımcısı, medya planlamacısı, halkla ilişkiler tanıtım sorumlusu, editörlük, sosyal medya yönetimi, basın danışmanlığı, iletişim danışmanlığı, medya ilişkileri koordinatörlüğü gibi rollerde görev üstlenebilmektedirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Ara sınavlar ve final sınavları yazılı ve uygulamalı olarak yapılmaktadır. Notlar 4.00’lü sisteme göre AKTS uyumlu harf notu olarak verilir.



https://obs.akdeniz.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=165