Müzik - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
ÖSYM Tipi ÖZEL YETENEK
Program İçeriği

2002-2003 eğitim öğretim yılında ilk öğrencileri ile buluşan Müzik Bölümü, Eylül 2017 yılında, Lisans ve Lisansüstü programlarında ulusal ve uluslararası gereklilikleri dikkate alarak gerçekleştirdiği program değişikliği ile güncellenmiş, müziğe yüklenen sanatsal nosyonun ötesinde, müzik-bilimsel yaklaşımı esas almış, farklı disiplinlerle etkileşime açık bir anlayışı benimsemiştir. Müziğin kuramsal, kültürel ve tarihsel boyutlarına odaklanan dersler ile öğrencilerin müziği salt çalgısal repertuvar ve müzikal performansın ötesinde, geniş bir bilimsel perspektifte algılaması hedeflenmiştir. Türk ve Dünya çalgılarını, müziklerini uygulamalı ve kuramsal olarak dengeli bir anlayışla ele alan program, öğrencilerin müzik olgusunu bütüncül bir sanatsal-bilimsel perspektifte değerlendirebilmesini hedeflemektedir. Bölüm mezunları aktif haldeki yurtiçi ve yurtdışı lisansüstü programlar ile akademik yaşama atılabilecekleri gibi, eğitim, müzikal üretim, müzik-medya sektörü vb. alanlarda görev alabilirler.


Bölüm Başkanı
Prof.Dr. Cengiz Şengül
Tarihçe
2002-2003 eğitim öğretim yılında ilk öğrencileri ile buluşan Müzik Bölümü, Eylül 2017 yılında, Lisans ve Lisansüstü programlarında ulusal ve uluslararası gereklilikleri dikkate alarak gerçekleştirdiği program değişikliği ile güncellenmiş, müziğe yüklenen sanatsal nosyonun ötesinde, müzik-bilimsel yaklaşımı esas almış, farklı disiplinlerle etkileşime açık bir anlayışı benimsemiştir.
Kazanılan Derece
Müzik Bölümü yükseköğretimde 240 ECTS kredilik birinci aşama derece sistemine tabidir. Program başarılı bir şekilde tamamlanıp, program yeterlilikleri sağlandığında müzik alanında lisans derecesine sahip olunur.
Kabul Koşulları
-Başvurularda Lise ya da dengi bir okuldan mezun/mezun aşamasında olan ve ÖSYM tarafından yapılan YGS alanlarının birinden en az 180 puan alma koşulu aranır.
-Adaylar müzik bilgisi,kültürü,dikte,çalma ve söyleme olmak üzere değerlendirme sınavına tabi tutulurlar.
-Değerlendirme ağırlıkları: “Müzik Bilgisi, Kültürü ve Dikte sınav puanı % 40, Söyleme sınav puanı % 25, Çalma sınav puanı % 35” tir. Yerleştirme sınavları 100 (Yüz) puan üzerinden değerlendirilir. Bölüm Yerleştirme Sınavından 50 (elli) puanın altında puan alan adaylar ise başarısız sayılır ve aldıkları puan ilan edilmez.
Üst Kademeye Geçiş
-Yüksek Lisans ve Doktora için başvurularda adayların müzik alanında 4 yıllık lisans mezunu olmaları (Müzik, Müzikoloji, Müzik Eğitimi, Konservatuvar Müzik Bölümü)
-Adayın YDS ya da Üniversiteler Arası Kurulca kabul edilen bir sınava (TOEFL, IELTS, YÖKDİL) ait sınav sonuç belgesi olması gerekmektedir.
- Yurt dışında öğrenim gören adaylar, lisansüstü programlara YÖK tarafındandenkliğionaylanmışlisansprogramlarındanmezunolduklarınıgösterenbelge, transkript ve diplomalarının transkriptlerinin Türkçe çevirileri ile başvuru yapabilmektedir.
Değerlendirme ağırlıklar bilimsel değerlendirme sınavının toplam puanının %30’unun hesaplanması sonucunda; lisans not ortalamasının %10’u, Yabancı dil puanının %10’u, Mülakatın %50’sidir.Bilimsel değerlendirme sınavında alan bilgisini ölçmeye dönük yazılı sınav yapılacaktır. f. Mülakat, adayın alan çalışmalarına ilişkin dosya/klasörün ve çalgı performansının değerlendirilmesi üzerinden gerçekleştirilmektedir
Mezuniyet Koşulları
Kayıtlı oldukları Müzik bölümü öğretim programının ders, uygulama, staj gibi tüm gereklerini bu Yönetmelik hükümlerine göre başarıyla tamamlayan öğrenciler mezun olmaya hak kazanırlar. Kişisel gelişim derslerinden başarısızlık mezuniyete engel değildir. Başarılı durumda not döküm belgesinde yer alır. Bununla birlikte öğrenci mezun olabilmek için;
(1)
a)Öğretim programındaki yarıyıl sayısının 30 ile çarpımı ya da yıl sayısının 60 ile çarpımı kadar AKTS kredisini almak,
b) Öğretim programındaki tüm dersleri ve ortak dersleri almak,
c) Alınan bütün dersleri başarmak zorundadır.
(2) Öğrenim süresi içerisinde ön lisans/lisans öğrenimini tamamlayarak diploma almaya hak kazanan öğrencilerden, yıl/yarıyıl sonu sınavı sonuçlarına göre GANO’su en yüksek ilk üç öğrenci sırasıyla bölüm/yüksekokul/fakülte birincisi, ikincisi ve üçüncüsü dereceleri ile mezun olur.
(3) Ön lisans/lisans öğrenimini tamamlayan ve GANO’su;
a) 3.00’dan yüksek ve 3.50’den düşük olan öğrenciler, onur öğrencisi olarak mezun olurlar.
b) 3.50 ve üstü olan öğrenciler ise yüksek onur öğrencisi olarak mezun olurlar.
c) Onur veya yüksek onur belgesi almayı hak eden mezun öğrenciye bu bilgiyi içeren belge düzenlenir ve ayrıca öğrencinin not döküm belgesi ile diploma ekinde belirtilir.
(4) Çift anadal programlarında öğrenciye, anadal programından mezuniyet hakkını elde etmeden çift anadal programının diploması verilmez. Ancak;
a) Anadal programından mezuniyet hakkını elde eden öğrenci, çift anadal programını bitiremese dahi anadal programına ait diplomasını alabilir.
b) Çift anadal programına ait diploma, anadal programından alınan mezuniyet belgesinin ibrazı sonucunda programın ait olduğu birim tarafından verilir.
c) Çift anadal programından ayrılan bir öğrenci yan dal programının tüm gereklerini yerine getirmişse yan dal sertifikası almaya hak kazanır.
(5) Uluslararası ortak programlardan mezuniyet hakkını kazanmış öğrenciler, iki üniversiteden ayrı ayrı diploma alır:
a) Bu diplomalarda; diplomanın hangi akademik birimlere ait olduğu, diğer üniversite ve hangi ortak programa ait olduğu belirtilir.
b) Öğrenciler, uluslararası programın her iki kurumdaki akademik gereklerini yerine getirmeden diplomalardan herhangi birini almaya hak kazanamaz.
(6) Ana dal lisans programından mezuniyet hakkını kazanmayan öğrenciye, yan dal sertifikası verilmez:
a) Sertifikalar, programların bağlı olduğu birimler tarafından verilir.
b) Sertifikalarda öğrencinin anadalına ait diploma bilgileri ayrıca belirtilir.
c) Anadal lisans programından mezuniyet hakkını elde eden öğrenci yan dal programını tamamlayamasa bile anadal lisans programına ait diplomasını alabilir.
ç) Yan dal programını tamamlayan öğrenci, yan dal alanında lisans diplomasıyla verilen hak ve yetkilerden yararlanamaz.
d) Yan dal sertifikasının ne şekilde değerlendirileceği, öğrenciyi istihdam eden kurum tarafından belirlenir.
(7) Mezun olan tüm öğrencilere verilecek belgelerle ilgili esaslar, Senato tarafından düzenlenir:
a) Mezun olan tüm öğrencilere, diplomayla birlikte mezuniyet not durum belgesi ve diploma eki verilir.
b) Diploma ekinde öğrencinin gördüğü öğrenimin nitelikleri, öğrencinin başarı durumu ve diploma programı belirtilir.
Mezun İstihdam Olanakları
Bölüm mezunları aktif haldeki yurt içi ve yurt dışı lisansüstü programlar ile akademik yaşama atılabilecekleri gibi, eğitim, müzikal üretim, müzik-medya sektörü vb. alanlarda görev alabilirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Lisans programımızda ölçme ve değerlendirme Akdeniz Üniversitesi Ders İşlemleri, Sınav ve Başarı Değerlendirme Yönergesi esas alınarak yapılmaktadır. İlgili yönetmeliğe şu bağlantıdan erişilebilir:
http://oidb.akdeniz.edu.tr/yonetmelik-ve-yonergeler/



https://obs.akdeniz.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=157