Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
ÖSYM Tipi TYT
Program İçeriği

Özellikle 2003 yılındaki iç hatların serbestleşmesi sonrası gelişme gösteren Türk Sivil Havacılığında; uçak sayısında, hizmet verilen yolcu sayısında Avrupa ve Dünya ortalamalarının üzerinde bir gelişme yakalanmıştır. Bu gelişmelerde devletin havayolu taşımacılığına yaptığı yatırımların da etkisi çok büyüktür. Açılan havalimanları, yapılan hava ulaştırma anlaşmaları ve havayolu şirketlerine verilen destekler bunlardan sadece birkaçıdır. Tüm bu gelişmeler ışığında 2003 yılında 65 bin olan havacılık endüstrisindeki istihdam sayısı, bugün 200 binin üzerine çıkmıştır. Sektörün cirosu 2.2 milyar dolardan, 23.4 milyar dolarlara ulaşmıştır. Yakın gelecek “3. Havalimanı”nın tam olarak hizmete girmesiyle bu rakamların daha da büyüyeceği öngörülmektedir.

Havacılıktaki gelişmeler bu şekilde yaşanırken, Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği Önlisans Programıyla hedeflenen amaç: havacılığın farklı branşlarında çalışacak olan kalifiye personeli karşılamak, bunun içinde öğrencilere temel havacılık bilgisini vererek, sektöre diğer adaylardan birkaç adım önde çıkmasını sağlayarak fark yaratmaktır.

Bu hedef doğrultusunda; Hava Taşımacılığı, Havacılık Emniyeti, Genel Havacılık, Model Uçak, Havayolu Yönetimi, Hava Hukuku, Havaaracı Bakım Yönetimi, Tehlikeli Maddeler, Havayolu Pazarlaması, Uçuş Planlama ve Aşamaları (Dispeç), Harekat Performans, Hava Kargo Taşımacılığı, Havaalanı Terminal İşletmeciliği, Temel Uçak Bilgisi, Sivil Havacılığa Giriş, Hava Trafik Kuralları ve Hizmetleri, Havaalanı Faaliyetleri ve Donanımı, Meteoroloji, Yer Hizmetleri ve Ramp gibi dersler teorik olarak verilmekte, bunlar uygulamayla birleştirilmektedir. Teori'yi uygulamayla birleştiren bir sivil havacılık programı olarak Antalya Havalimanı'nın da desteğini arkamıza olarak mümkün olduğu kadar öğrencilerimizin gerek okurken gerekse de mezuniyet aşamasında sektöre adım atmasını sağlayacak imkanlar yaratılmaktadır. 

Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği Programı’ndan dört dönemden oluşan eğitim eğitimlerinin sonucunda mezun olan öğrenciler başta özel sektör ve kamu bünyesinde çalışabilmektedirler. Kamu bünyesinde kurumların gerekli şartlarını sağlayan öğrenciler Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ve Devlet Hava Meydanları İşletmesinde istihdam olabilirlerken, özel sektördeki iş olanakları kamuya göre çok daha fazladır. Havayolu işletmelerinin farklı departmanları olmak üzere, yer hizmeti, temsil, güvenlik, terminal, ikram vb. havacılıkla ilgili birçok işletmede iş bulabilmektedirler.

Bölüm Başkanı
Öğr.Gör. Ferhat AKSOY
Tarihçe
İlk olarak 2009 yılında Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu'nda kurulan Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği programı, ilk öğrencilerini 2009-2010 eğitim-öğretim döneminde almış olup ilk mezunlarını 2012 yılında vermiştir.
Program, sömestr sistemiyle eğitim vermeye devam etmektedir. Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği programının eğitim dili Türkçe olup dersler Türkçe olarak verilmektedir.
Kazanılan Derece
Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği alanında ÖnLisans derecesi almaya hak kazanmaktadırlar.
Kabul Koşulları
Ülkemizde, üniversitelere giriş için Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan sınavda başarılı olmak gereklidir. Öğrenciler sınav sonucunda aldıkları puanlara göre, girebilecekleri program tercihlerini düzenleyerek, tercih formlarını Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezine gönderirler. ÖSYM tüm başvuruları alır, başvuruları puan türüne göre gruplar, puanları en yüksekten en düşüğe doğru sıralar, tercih edilen puan türüne göre bütün mevcut programları listeler ve öğrencileri tercih ettikleri programlardan birisine yerleştirir. Ülkemizdeki üniversitelere girecek yabancı uyruklu öğrencileri seçimi, Yabancı Öğrenci Sınavı (YÖS) adı verilen merkezi bir sınav sonucuna göre belirli bir kontenjan dahilinde mümkündür. Kayıt için gerekli belgeler; 1- Lise veya dengi okul diploması, 2- ÖSYM’ ce yapılan yerleştirme sonuç belgesi.
Üst Kademeye Geçiş
Sivil Hava Ulaştırma Programı’nı başarı ile tamamlayarak mezun olan öğrenciler, aşağıdaki lisans programlarına YÖK’ün ilgili mevzuatı doğrultusunda dikey geçiş yaparak lisans öğrenimlerine devam edebilirler;
Havacılık Yönetimi

İşletme

İşletme Yönetimi

Lojistik

Lojistik Yönetimi

Seyahat İşletmeciliği

Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği

Teknoloji ve Bilgi Yönetimi

Ulaştırma ve Lojistik

Ulaştırma ve LojistikYönetimi

Uluslararası Lojistik

Turizm İşletmeciliği
Mezuniyet Koşulları
Dört Yarıyıl , Öğrenci, 120 AKTS/ECTS kredisini tamamlayarak programdan mezun olur.
Mezun İstihdam Olanakları
Bu programdan mezun olanlar, havaalanları, havayolu ve hava kargo işletmeleri, yer hizmetleri işletmelerinde ve ikram hizmeti veren işletmelerde iş imkânına sahiptirler.
Ölçme ve Değerlendirme
90-100 AA 4.0 BAŞARILI
85-89 BA 3.5 BAŞARILI
75-84 BB 3.0 BAŞARILI
70-74 CB 2.5 BAŞARILI
60-69 CC 2.0 BAŞARILI
55-59 DC 1.5 KOŞULLU BAŞARILI
45-54 DD 1.0 KOŞULLU BAŞARILI
40-44 FD 0.5 BAŞARISIZ
00-39 FF 0.0 BAŞARISIZ
0 FZ 0.0 DEVAMSIZ



https://obs.akdeniz.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=113