Moda ve Tekstil Tasarımı - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
ÖSYM Tipi ÖZEL YETENEK
Program İçeriği

Moda ve Tekstil Tasarımı Bölümü 2017-2018 eğitim öğretim yılı itibari ile öğrenci almaya başlamıştır.  Giysi tasarımı, dokuma, baskı-boya derslerini içeren bir eğitim programına sahip olan bölümde, eğitim sanat tarihi, moda tarihi, temel sanat eğitimi gibi sanat ve tasarıma ait kuramsal ve uygulamalı derslerle desteklenmektedir. Bölümün dört yıllık lisans eğitim-öğretimi ile toplumun sanat ve tasarım duyarlılığını arttıracak, yaratıcı, yenilikçi ve üretken tasarımcılar yetiştirerek, evrensel düzeyde eğitim-öğretim ve sanatsal üretim yapmak, bilginin tasarıma dönüşümüne katkı sağlamak, toplumun sanat, tasarım, kültür alanlarındaki gereksinimlerini üst düzeyde karşılamak amaçlanmaktadır. Bölümün dört yıllık lisans eğitimi süresince vereceği eğitim öğretimi ile toplumun sanat ve tasarım duyarlılığını arttıracak, yaratıcı, yenilikçi ve üretken tasarımcılar yetiştiren bir bölüm olmaktır.



 



 



 



 


Bölüm Başkanı
Doç.Dr. Kezban SÖNMEZ
Tarihçe
Akdeniz Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi Moda ve Tekstil Tasarımı Bölümü 2017-2018 eğitim öğretim yılında eğitim öğretime başlamıştır.

Moda ve Tekstil Tasarımı Bölümü, moda tasarımı ve tekstil tasarımı eğitimi vermek üzere Güzel Sanatlar Fakültesi bünyesinde 2000 yılında kurulmuştur. Fakat Bölümümüzün eğitim öğretime başlaması için; alanında sanatta yeterliğini/doktorasını tamamlamış öğretim üyelerini kapsayan akademik kadro oluşturması 2017 yılına dek sürmüştür.
Kazanılan Derece
Moda ve Tekstil Tasarımı, Lisans Derecesi
Kabul Koşulları
Lise diploması, üniversiteye giriş sınav puanı ve özel yetenek sınavı ile yerleştirme.
Üst Kademeye Geçiş
Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES sınavından geçerli not almaları ve yeterli düzeyde İngilizce dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla lisansüstü (yüksek lisans ve doktora) programlarda öğrenim görebilirler.
Mezuniyet Koşulları
1-Öğrenci, 100 üzerinden en az 60 puan not alarak mezun olur.
2-Öğrenci, mezun olabilmesi için 240 AKTS ders kredisini tamamlamak zorundadır. 240 AKTS nin en az 60 AKTS sini seçmeli dersler oluşturur.
3-Öğrenci, belirtilen dönem ve saatlerde bölüm stajlarını tamamlamış olmalıdır.
Mezun İstihdam Olanakları
Moda ve Tekstil Tasarımı Bölümü mezun öğrencilerinin; giysi tasarımcısı, trendsetter, moda yazarı, müşteri temsilcisi, kalıp ve model uzmanı olarak ve tekstil sektöründe fabrika ve firmalarının tasarım departmanlarında dokuma, baskı ve örme tasarımcısı olarak çalışabilmeleri hedeflenmektedir.
Ölçme ve Değerlendirme
Ham Başarı Puanı (HBP)
Bir ders için HBP, o dersin ara sınav ve varsa diğer yarıyıl/yıl içi eğitim-öğretim etkinliklerinden almış olduğu notların ağırlıklı ortalaması ile final veya varsa bütünleme notu dikkate alınarak hesaplanır. Öğrencinin yarıyıl/yıl içi eğitim-öğretim etkinlikleri ve final sınav notunun HBP’na katkı yüzdesini ilgili dersin öğretim elemanı derse yazılma ve kayıt haftasından önce belirler ve en geç yarıyıl derslerinin ilk haftası içinde öğrencilere duyurulur. Ancak yarıyı/yıl içi etkinliklerinin katkı yüzdesi %40-70 aralığında, final veya varsa bütünleme sınav notunun katkı yüzdesi ise %60-30 aralığında olması gerekir.

Genel Ağırlıklı Not Ortalaması (GANO) AGNO’nın hesabında, bir öğrencinin ilk yarıyıldan itibaren aldığı tüm derslere ait harf notlarının 4’lük not sistemindeki karşılıkları bu derslere ait AKTS değerleri ile ayrı ayrı çarpılır; elde edilen sonuçlar toplanır ve alınan tüm derslerin AKTS kredileri toplamına
bölünür. Sonuç, virgülden sonra iki basamak duyarlılıkla verilir. Bu sonuç Ağırlıklı Genel Not Ortalaması (AGNO) olarak tanımlanır.
Bir dersin yarıyıl/ yıl içi değerlendirmesi ara sınav, projeler, seminerler, sunumlar, arazi çalışmaları, kısa sınavlar, ödevler, uygulamalar, laboratuvar ve
benzeri araçlarla yapılır.

Ara sınav; ilgili ders, uygulama çalışmalarının etkililiğini ve verimliliğini artırmak amacıyla her ders için o yarıyıl en az bir kez yapılan sınavdır.
Proje, bitirme tezi ve seminer dersleri için ara sınav yapılması zorunlu değildir.

Final sınavları yarıyıl/yıl bitiminden sonra, akademik takvimde belirtilen tarihler arasında ilan edilen bir program çerçevesinde yapılır. Yarıyıl/Yıl sonu değerlendirilmesinde, dersten sorumlu öğretim elemanının veya entegre eğitim uygulaması yapan birimlerde, bölüm/program kurullarının kararına göre, DDS veya BDS yöntemlerinden biri kullanılır. Uygulamanın nasıl yapılacağı kararı, eğitim yarıyıl/yılı başlamadan önce ilgili eğitim birimince ilan edilir.
Öğrencinin, Üniversitede öğrenim gördüğü süre içinde başarı durumunun ölçüsü olan GANO, her yarıyıl/yıl ve yaz okulunun sonunda yeniden hesaplanır.



https://obs.akdeniz.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=1073