Gastronomi ve Mutfak Sanatları - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
ÖSYM Tipi SÖZ
Program İçeriği
Gastronomi ve Mutfak Sanatları lisans programı Manavgat  Matso Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümünde yer almaktadır. Turizm Fakültesi bünyesinde Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü 2016 yılında kurulmuştur ve 2016 yılında ilk lisans öğrencilerini alarak eğitim-öğretim faaliyetlerine başlamıştır. Bölüm ilk mezunlarını 2020 yılında verecektir.

Programın amacı gastronomi ve yiyecek içecek işletmeciliği alanlarında ulusal ve uluslar arası düzeyde yönetim kademelerinde hizmet verebilmek için gerekli bilgi, beceri ve tutumlarla donatılmış, turizm endüstrisinin mevcut ve potansiyel ihtiyaçlarının farkında olan, insanlara hizmet etmeyi özümsemiş ve hayat boyu öğrenmenin önemini kavramış mezunlar yetiştirmektir. Program YKS TS-2 puan türünden ÖSYM tarafından yapılan yerleştirme ile öğrenci almaktadır. Mezuniyet için Gastronomi ve Mutfak Sanatları lisans programı müfredatından en az 240 AKTS değerinde ders alınması gerekmektedir. Dört yıllık eğitim süresince, öğrenciler yönetim dersleri (işletme yönetimi, finans, muhasebe, insan kaynakları yönetimi, stratejik yönetim gibi); meslek dersleri (gastronomiye giriş, yemek pişirme, mutfak, servis, gıda bilimi gibi); yabancı dil dersleri (İngilizce, Almanca, Fransızca veya Rusça dillerinden ikisi) ve bilişim dersleri olmak üzere dört farklı alandan zorunlu ve seçmeli dersler almaktadır. Dersler Akdeniz Üniversitesi Rektörlüğü tarafından belirlenen yönetmelikler çerçevesinde yapılmaktadır.
Bölüm Başkanı
Doç.Dr. Ömer Akgün TEKİN
Tarihçe
Manavgat Turizm Fakültesi bünyesinde Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü 2016 yılında kurulmuştur ve 2016 yılında ilk lisans öğrencilerini alarak eğitim-öğretim faaliyetlerine başlamıştır. Bölüm ilk mezunlarını 2020 yılında verecektir.
Kazanılan Derece
Mezunlar lisans derecesi alırlar.
Kabul Koşulları
Program YKS TS-2 puan türünden ÖSYM tarafından yapılan yerleştirme ile öğrenci almaktadır.
Üst Kademeye Geçiş
Programa kabul koşullarını yerine getirmek kaydıyla mezunlar Gastronomi ve Mutfak Sanatları Ana Bilim Dalında yüksek lisans programına devam edebilirler.
Mezuniyet Koşulları
Mezuniyet için Gastronomi ve Mutfak Sanatları lisans programı müfredatından en az 240 AKTS değerinde ders alınması gerekmektedir.
Mezun İstihdam Olanakları
Programdan mezun olanları yurt içinde ve yurt dışında otel işletmeleri, yiyecek-içecek işletmeleri, deniz turizmi işletmeleri ve kamu kurumlarında istihdam edilebilmektedir. bu kuruluşlarda mutfak, bar, restoran, satın alma ve depolama, yönetim kademeleri gibi bölümlerde görev yapabilirler. Ayrıca yemek kültürü araştırmacısı olarak veya yemek eleştirmenliği ve yazarlığı gibi alanlarda da kendilerini geliştirebilirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Öğrencilerin derslerdeki başarısı ara sınavlar, yarı yıl sonu sınavları, devam durumları ve ödevler üzerinden değerlendirilmektedir. Değerlendirmeler ve sınavlar Akdeniz Üniversitesi Rektörlüğü tarafından belirlenen yönetmelikler çerçevesinde yapılmaktadır.



https://obs.akdeniz.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=1034