Sosyal Hizmet - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
Program İçeriği

Sosyal Hizmet programının amacı: Sosyal hizmet uygulamasına rehberlik eden kavramsal çerçeve ve perspektifleri, kuramsal yaklaşımları ve modelleri kullanma becerisi olan, içinde yaşadığı toplumu tanıyan ve insan hakları ve sosyal adalet ilkeleri temelinde toplumdaki dezavantajlı gruplar ile çalışma becerisi olan, mesleki görüşme ve raporlama becerisi ile çalıştığı kurum ve kurumlar arası iletişim kuran ve işbirliği yapan, toplumsal kaynakları araştıran, öğrenen ve bunu müracaatçı yararına kullanan, insanların iyilik durumunun geliştirilmesi için insan ilişkilerinde sorun çözmeyi, güçlendirmeyi ve özgürleştirmeyi amaçlayan ve bunun için insan davranışına ve sosyal sistemlere ilişkin teorilerden yararlanarak insanların çevreleriyle etkileşim noktalarına müdahale eden, etik duyarlılığa sahip, bilimsel gelişmeleri takip eden, mesleki konularda ilkeli, sosyal değişimi destekleyen, araştırma bilgi ve becerisini kullanarak uygulamadaki eksiklikleri belirleyip sosyal politika üreten ve gelişimine katkıda bulunan sosyal hizmet uzmanları yetiştirmektir.

Türkiye’de sosyal yaşamdaki değişimler nedeniyle sosyal hizmete ihtiyaç duyan insanların ve toplulukların sayısı her geçen gün artmaktadır. Bu bağlamda kamu ve özel sektörde sosyal hizmet meslek elemanlarına yönelik arz devamlılık göstermektedir. Lisans eğitiminin en önemli  avantajı, mezunların sosyal hizmetin ihtiyacı olan kamu ve özel kurum ve kuruluşlar tarafından istihdam edilebilirliğidir.

Sosyal Hizmet Bölümü, bölgesel ve ulusal düzeyde ihtiyaç duyulan Sosyal Hizmet mezunlarını yetiştirmeyi hedeflemektedir. Bu hedefe ulaşabilmek için programın yeterliliklerinin öğrenme çıktıları olarak değerlendirilmesi düşünülmektedir. Bölüm, Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesine uygun olarak oluşturulmaktadır. Dolayısıyla Bologna sürecine uygun olarak öğrenme çıktıları dikkate alınarak amaçların somut sonuçlarının elde edilmesi planlanmaktadır. Yeterlilikler, ara ve yarıyıl sonu sınavları ile ölçülmektedir. Bunun yanısıra proje, ödev, tez ve alan uygulamalarını başarılı biçimde tamamlayarak, öğrencilerin programın yeterliliklerini yerine getirmesi beklenmektedir. Bu yeterlilikler, Akdeniz Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’ne göre belirlenmektedir.

Uygulama dersleri sosyal hizmet eğitiminin vazgeçilmez unsurlarıdır. Uluslararası ve ulusal standartlara bakıldığında uygulama derslerinin müfredattaki ağırlığının %30-40 arasında olması beklenmektedir. Açılması planlanan sosyal hizmet bölümündeki eğitimde uygulama derslerine uluslararası ve ulusal standartlar göz önüne alınarak oluşturulmuş olması geleceğin sosyal çalışmacı/sosyal hizmet uzmanlarını tercih edilebilir olmalarını sağlayan önemli bir faktör olarak görülmektedir.

Bölüm Başkanı
Doç.Dr. Arif AYTEKİN
Tarihçe
Sosyal Hizmet Bölümü, Akdeniz Üniversitesi Manavgat Sosyal Ve Beşeri Bilimler Fakültesi Bünyesinde 2018 Yılında açılmıştır. Doğası gereği karmaşık bir yapıya sahip olan insanın haliyle sorunları da karmaşık olmaktadır. Bu karmaşık sorunlara çözüm bulmak için başka disiplinlerle etkileşim zorunluluk olmaktadır. Bu sebeple Manavgat Sosyal Hizmet Bölümü disiplinler arası bir yaklaşımı ilke edinerek eğitim yolculuğuna başlamıştır.
Kazanılan Derece
Programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, “Lisans Diploması” almaya hak kazanmaktadırlar.
Kabul Koşulları
Sosyal Hizmet bölümü lisans programına, Türk ortaöğretim eğitimini tamamlamış veya yurtdışında eşdeğer bir eğitim almış olmak ve Lisans Yerleştirme Sınavı sonuçlarına göre Eşit Ağırlıklı (EA) ve merkezi yerleştirme sistemi ile öğrenci alınmaktadır.
Üst Kademeye Geçiş
Her alanda yüksek lisans, doktora programlarına veya sanatta yeterlik programlarına başvurabilir.
Mezuniyet Koşulları
Öğrenciler:1. Toplam 156 yerel kredi ve 240 AKTS miktarı karşılığı dersten başarılı olmalıdır. Hem yerel kredi hem de AKTS kredi koşulu birlikte sağlanmalıdır.2. Programda yer alan tüm zorunlu statüdeki derslerden başarılı olmalıdır (126 yerel kredi ve 180 AKTS).3. Programda yer alan; seçmeli derslerden asgari 30 yerel kredi ve 60 AKTS miktarı karşılığı dersten başarılı olmalıdır. Bunun için bir dönemde asgari 30 AKTS`lik ders alacağını göz önünde bulundurarak:a. 2. yarıyıl seçmeli derslerinden 1 ders (2 yerel kredi 4 AKTS),b. 4. yarıyıl seçmeli derslerinden 2 ders (4 yerel kredi 8 AKTS),c. 5. yarıyıl seçmeli derslerinden 4 ders (8 yerel kredi 16 AKTS),d. 6. yarıyıl seçmeli derslerinden 4 ders (8 yerel kredi 16 AKTS),e. 7. yarıyıl seçmeli derslerinden 4 ders (8 yerel kredi 16 AKTS)olmak üzere toplam 15 seçmeli dersi almalıdır.4. Her dönem alması gerektiği kredi miktarı kadar seçmeli dersi bölüm dışı seçmeli derslerden alabilir.5. Her yılda (iki dönem) zorunlu ve seçmeli derslerle birlikte toplam 60 AKTS`lik ders alması gereklidir.
Mezun İstihdam Olanakları
Disiplinlerarası bir nitelik gösteren Programa kayıtlı olan öğrenciler meslek alanında istihdam ve terfi olanağı sağlayabilecek olan bir Sosyal Hizmet alanında Bilim Uzmanı diplomasına sahip olacaklardır. Sosyal Hizmet lisans mezunları Sosyal Çalışmacı/Sosyal Hizmet Uzmanı unvanı ile aşağıda belirtilen yerlerde çalışır:

• Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Bakanlık Merkez Teşkilatı
• İl Müdürlükleri
• Sosyal Hizmet Merkezleri
• Kreş ve gündüz bakımevleri
• Sevgi Evleri, Çocuk Evleri, Çocuk ve Gençlik Merkezleri
• Engelli Bakım ve Rehabilitasyon Merkezleri
• Koruyucu Aile Hizmetleri
• Huzurevleri, Özel Huzurevleri
• Aile Danışma Merkezi, Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezleri
• Kamu Hastaneleri Kurumu Başkanlığına bağlı Hastaneler
• Tıbbi Sosyal Hizmet Birimi, Hasta İletişim Birimi
• Doku-Organ Bağış Birimi,
• Halk Sağlığı Kurumuna bağlı Toplum ve Ruh Sağlığı Merkezleri
• İl Sağlık Müdürlükleri
• Ana-Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Merkezleri
Adalet Bakanlığı Bakanlık Merkez Teşkilatı
• Aile Mahkemeleri, Çocuk Mahkemeleri
• Çocuk Ağır Ceza Mahkemeleri, Denetimli Serbestlik Birimleri
• Cezaevleri, • Islahevleri
Gençlik ve Spor Bakanlığı Bakanlık Merkez Teşkilatı
• Kredi ve Yurtlar Kurumu Bölge ve İl Müdürlükleri
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı
• Türkiye İş Kurumu
• Sosyal Güvenlik Kurumu
Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları
Üniversiteler
• Sosyal Hizmet Bölümlerinde Akademisyen Olarak
• Üniversite Hastanelerinde
• Üniversitelerin Psikososyal Hizmet Birimlerinde
• Üniversitelerin Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlıklarında
Belediyeler
Sivil Toplum Kuruluşları (STK’lar)
• Kızılay, SGDD, LÖSEV
Ölçme ve Değerlendirme
Bu programda; ara sınav, ödev, alıştırma, proje, uygulama ve dönem sonu sınavı gibi farklı değerlendirme yöntemleri uygulanmaktadır. Değerlendirme yöntemleri arasında klasik sınav, çoktan seçmeli sınav, ev ödevi, performans değerlendirme ve ürün değerlendirme yer alabilir. Bir dersin notu, yukarıdaki unsurların değerlendirilmesi sonucunda belirlenir ve harf olarak verilir.



https://obs.akdeniz.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=10274