Yönetim Bilişim Sistemleri - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
ÖSYM Tipi EA
Program İçeriği

Yönetim Bilişim Sistemleri (YBS); işletme, bilgisayar ve bilişim sistemlerini bir arada inceleyen disiplinlerarası bir anlayıştır. Bölümümüzün amacı, bilişim alanında yaşanan tüm gelişme ve yeniliklerin işletmelere yapacağı katkıların farkında olan, çözümler üretebilen ve işletmelerin her aşamasında karar verici konumunda olan insan gücü yetiştirmektir. Bu bilinçten yola çıkarak Bölümümüz, hem kamu hem de özel sektörde çalışacak bilgi teknolojileri, işletme ve yönetim alanlarında uzman mezunlar yetiştirmeyi hedeflemektedir. Hem bilgisayar bilimleri hem de işletme konularına ilgi duyan öğrencilerimiz müfredatımızda yer alan bilişim teknolojilerinin yanında üretim, pazarlama, hukuk, muhasebe, finans ve yönetim konularında da eğitim görmektedirler. Laboratuvar ve projelerle desteklenen dersler ve dönem sonlarında yapılacak olan yaz stajlarıyla öğrencilerimizin teori ile birlikte uygulama kabiliyetleri de geliştirilmektedir. Lisans programımız kapsamında bilişim teknolojileri ve yönetim bilimleri eğitimlerini eşit ağırlıkta alan mezunlarımız, birçok iş alanında aranan ve tercih edilen işgücünü oluşturmakta olup modern iş dünyasının çeşitli pozisyonlarında görev alabilmektedirler. Özellikle bilgi işlem merkezleri, sistem geliştirme bölümleri, yazılım ve danışmanlık şirketlerinde sistem analisti ve tasarımcısı, programcı, proje yöneticisi, IT uzmanı, satış ve pazarlama yetkilisi, insan kaynakları uzmanı gibi pozisyonlarda çalışabileceklerdir.


Bilişim Yönetimi, Karar Bilimleri ve Bilişim Teknolojileri Anabilim Dalları’nı içeren Bölümümüz; 2016-2017 eğitim-öğretim yılında lisans düzeyinde ilk öğrencilerini alarak, birinci ve ikinci öğretim programlarında yaklaşık 130 öğrenci ile eğitime başlamıştır.

Bölüm Başkanı
Doç.Dr. Sezgin IRMAK
Tarihçe
Bilişim Yönetimi, Karar Bilimleri ve Bilişim Teknolojileri Anabilim Dalları’nı içeren Bölümümüz; 2016-2017 eğitim-öğretim yılında lisans düzeyinde ilk öğrencilerini alarak, birinci ve ikinci öğretim programlarında yaklaşık 130 öğrenci ile eğitime başlamıştır.

Kazanılan Derece
Yönetim Bilişim Sistemleri Lisans Derecesi
Kabul Koşulları
Bölüme kayıt yaptırmak isteyen öğrenci, üniversitenin akademik ve yasal mevzuatı çerçevesinde ÖSYM tarafından belirlenen süreçleri tamamlamak / sınavları başarmış olmak zorundadır. Yurtiçi veya dışında eşdeğer programda öğrenimine başlamış bir öğrenci yatay geçiş için başvuru yapabilir. Öğrencilerin kabulü dönem başlamadan, her bir öğrencinin şartları ve başvuru yaptığı derece dikkate alınarak incelenir ve özel olarak değerlendirilir. Üniversiteye giriş hakkında daha etraflı bilgi Kurum Tanıtım Kataloğu`nda mevcuttur. Üniversite tarafından onaylanmış ve bir anlaşma ile sınırları belirlenmiş öğrenci değişim programları kapsamında yurtdışından gelen öğrenciler bölümde verilen dersleri alabilirler.
Üst Kademeye Geçiş
Bu programdan mezun olan öğrenciler, lisansüstü programlarda öğrenim görmek üzere başvuruda bulunabilirler.
Mezuniyet Koşulları
Bu programdan mezun olabilmek için öğrencilerin öğretim programlarında belirlenen tüm derslerden en az DD/S notu alarak minimum 240 AKTS kredisinden başarılı olmaları, 4.00 üzerinden en az 2.00 Genel Not Ortalamasına sahip olmaları ve Zorunlu stajlarını belirtilen sürede ve özellikte tamamlamaları gerekmektedir.
Mezun İstihdam Olanakları
Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü mezunları özel sektör, kamu kesimi ve diğer iş organizasyonlarında başta yönetim, finans, yazılım, proje geliştirme, bilgi işlem, kalite yönetimi, bilgisayar gibi pek çok alanda istihdam edilirler. Yönetim bilişim uzmanları, kurum ve kuruluşların bilişim politika, strateji, amaç ve hedefleri ile faaliyet ve projelerini belirleyerek gerekli organizasyonun kurulması, bilişim faaliyetlerinin yürütülmesi ve denetlenmesi görevlerini yerine getirirler. Teknoloji kullanımının giderek yaygınlaştığı ve iş ilişkilerinin karmaşık bir hal aldığı günümüzde özellikle bilişim sistemlerini yüksek düzeyde kullanan bilgisayar, sağlık, turizm, elektronik, iletişim ve finans sektörlerinde meslek mensuplarına olan talep gittikçe artmaktadır. Bu talep artışının başlıca nedeni teknoloji yoğun uygulama alternatiflerinin artmasına bağlı olarak işletmelerin faaliyetlerini kayıt altına alma, izleme, ölçme, değerlendirme ve standartlaştırma arayışlarına girmeleridir. Öte yandan kamu kurumlarında e-devlet ve bilgisayar destekli projelerin sürekli yaygınlık kazanması yönetim bilişim sistemi uzmanlarına duyulan ihtiyacı arttırmaktadır. Sonuç olarak ülkemizde ve dünyada teknoloji odaklı uygulamaların bütün sektörlerde yoğun olarak tercih edilmesi işletmecilik fonksiyonlarını teknoloji ile birleştirmiş bireylere duyulan ihtiyacı arttırmaktadır. Yurt içi ve yurt dışında yaşanan eğilim göz önüne alındığında yönetim bilişim sistemleri bölümü mezunlarının herhangi bir istihdam sorunu bulunmadığını söylemek mümkündür. Yönetim bilişim sistemleri bölümünün müfredatı, Türk iş dünyasının talep ve beklentilerine uygun şekilde teknolojik imkânların maksimum seviyede değerlendirilmesi idealine katkıda bulunmak üzere sektöre uzman ve her düzeyde yönetici adayları yetiştirmek üzere hazırlanmaktadır.
Ölçme ve Değerlendirme
Akdeniz Üniversitesi Eğitim, Öğretim ve Sınav Yönetmeliği



https://obs.akdeniz.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=1027