Tarımsal Biyoteknoloji - Programı Bilgileri   
Dili İngilizce
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
Mezuniyet Unvanı Ziraat Mühendisi
ÖSYM Tipi SAY
Program İçeriği

ölümün/Programın Tarihçesi

Tarımsal Biyoteknoloji bölümü lisans öğretimi Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi'ne bağlı olarak 2015 yılında başlanmıştır ve 3 profesör, 1 sözleşmeli profesör, 7 doçent ve 3 Dr. öğretim üyesi görev yapmaktadır. Toplam 100 öğrenci lisans eğitimine devam etmektedir.  



Programın Amacı

Genetik, moleküler genetik, moleküler bitki ıslahı, biyokimya, bitki ve hayvan doku kültürleri, enzimoloji ve mikrobiyoloji alanlarında dersler ve tezler verilerek Gıda Mühendisliği Bölümü ile recombinant protein üretimi, Tıp fakültesi temel tıp ve klinik bilimlerde bitkisel bazlı insan ve hayvan aşı üretimi alanlarında biyokimya ortak çalışmaları, Ziraat Fakültesi ile Tarla Bitkileri, Bahçe Bitkileri, Zootekni ve Bitki Koruma Bölümlerinde yürütülen temel çalışmaların DNA-RNA-Protein ve moleküler genetik esaslı tarımsal biyoteknoloji ile entegre edileceği ortak çalışma alanları, Biyoloji ve Çevre Mühendisliği Bölümü ile Mikrobiyoloji ve enzim alanlarında ortak çalışmalar ve üniversitemiz Teknokent kapsamında yürütülen Sanayi-AR-GE projelerinde iş birliğine gidilmesi amaçlanmaktadır.

 


Eğitim öğretim sistemi hakkında genel bilgiler

Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü’nde lisans eğitim-öğretiminin normal süresi dört yıldır. Bir yıl İngilizce hazırlık sınıfı vardır. Dilden muaf öğrenciler doğrudan lisans eğitimine başlar.  Öğrencilerin eğitimlerinde başarılı olabilmeleri için alacağı dersleri tamamlamaları gerekmektedir. Programdan mezun olan öğrenciler  Ziraat Mühendisi ünvanını alır.

 


Programlar arası değişim ve geçiş koşulları

Programa yatay geçişle öğrenci kabulünde, “Akdeniz Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği"  uygulanmaktadır.



Fiziksel ve Teknik Altyapı

Lisans programında verilen derslerin yürütülmesinde Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nin ortak kullanımında bulunan yazı tahtası, klima, sabit projeksiyon cihazı ve internet bağlantısı olan derslikler ve  seminer/toplantı salonundan yararlanılmaktadır. Bilimsel araştırmalar ve uygulamalar için, farklı laboratuvar olanakları ile Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama Alanı’nda bulunan açık ve örtü altı üretim alanlarından yararlanılmaktadır.  



Mezun olanların çalışma alanları

Tarımsal Biyoteknoloji bölümünden mezun olanlar, Tarım ve Köyişleri  Bakanlığı gibi kuruluşlar ile tohum, fide, fidan, süs bitkileri, açık, ve örtü altında yetiştiricilik, meyve ve sebze çeşit ıslahı, büyükbaş, küçükbaş ve kanatlı hayvan yetiştiriciliği, hayvan ıslahı gibi alanlarda faaliyet gösteren yerli ve yabancı özel sektör kuruluşlarında çalışma olanağına sahiptirler.


 

Bölüm Başkanı
Prof.Dr. Mehmet Fatih CENGİZ
Tarihçe
Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü, 2010 yılından itibaren faaliyet göstermektedir.. Bölüm, 2015-2016 eğitim-öğretim yılından itibaren Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı ile öğrenci almaya başlamıştır.
Kazanılan Derece
Ziraat Fakültesi Mezunu, Ziraat Mühendisi
Kabul Koşulları
Programa, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan sınavda MF3 puan türünden kontenjan çerçevesinde yeterli puanı alan öğrenciler kabul edilmektedir.
Üst Kademeye Geçiş
Programa yatay geçişle öğrenci kabulünde, “Akdeniz Üniversitesi Önlisans ve Lisans Düzeyinde Yatay Geçiş Esaslarına İlişkin Yönerge” ve dikey geçişle öğrenci kabulünde ise “Akdeniz Üniversitesi Dikey Geçiş Öğrencilerinin Lisans Öğrenimine Hazırlık (Uyum) Programı Yönergesi” dikkate alınmaktadır.
Mezuniyet Koşulları
Akdeniz Üniversitesi Lisanüstü Eğitim, Öğretim ve Sınav Yönetmeliği'nin ilgili madde ve hükümlerine göre, yüksek lisans eğitimi alan öğrencinin 60 AKTS kredilik ders ( % 20'si zorunlu dersler, % 80'i seçmeli dersler) ve 60 AKTS tez çalışması ile ilgili özel konular derslerini alması ve başarılı olması gerekmektedir. Doktora programından mezun olabilmek için; tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilen öğrencilerin toplam 21 ulusal kredilik en az 7 ders, dört yıllık lisans derecesi ile kabul edilen öğrencilerin en az 42 ulusal kredilik 14 ders, seminer, uzmanlık alan dersi, danışmanlık, diğer öğrenim etkinlikleri, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışmasından başarılı olması gerekmektedir. Bu durumda toplam AKTS kredileri; bir eğitim-öğretim dönemi 60 AKTS’den az olmamak koşuluyla tezli yüksek lisans dereceli öğrenciler için en az 240 AKTS, dört yıllık lisans dereceli öğrenciler için ise en az 300 AKTS olmalıdır.
Mezun İstihdam Olanakları
Tarımsal Biyoteknoloji Programı’ndan mezun olanlar, biyoteknolojinin uygulanabileceği alanlarda faaliyet gösteren tüm kamu kuruluşlarında, özellikle de Kamu Tarım Sektöründe (Ormancılık, Balıkçılık, Hayvancılık, Bitkisel Üretim, Gıda üretimi, Sağlık) ve tarımla ilgili özel, yarı özel sanayi kuruluşları’nda istihdam olanağı bulabilmektedirler. Ayrıca TSE gibi yasal yükümlülükleri olan kuruluşlarda, genetik tanı ve tedavi merkezlerinde, aşı üretim tesislerinde de görev alabilmeleri mümkündür.
Ölçme ve Değerlendirme
Biyoteknoloji Bölümü Lisansüstü Programında bulunan her dersin ölçme ve değerlendirme yöntemleri Öğretim Programı kısmında ilgili dersin öğretim üyesi/üyeleri tarafından hazırlanan ders bilgi paketinde açıklanmaktadır. Sınavların değerlendirilmesi ve ders başarı notlarında aşağıda bağlantısı gösterilen Akdeniz Üniversitesi Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Sınav Yönetmeliği'nin ilgili madde, hükümleri ve güncellemeleri uygulanmaktadır.

http://akdenizarastirmalari.akdeniz.edu.tr/wp-content/uploads/2018/01/505.pdf



https://obs.akdeniz.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=1022