Yönetim Bilişim Sistemleri (YL) - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 3
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
Program İçeriği

Yönetim Bilişim Sistemleri (YBS); işletme, bilgisayar ve bilişim sistemlerini bir arada inceleyen disiplinlerarası bir anlayıştır. Bölümümüzün amacı, bilişim alanında yaşanan tüm gelişme ve yeniliklerin işletmelere yapacağı katkıların farkında olan, çözümler üretebilen ve işletmelerin her aşamasında karar verici konumunda olan insan gücü yetiştirmektir. Bu bilinçten yola çıkarak Bölümümüz, hem kamu hem de özel sektörde çalışacak bilgi teknolojileri, işletme ve yönetim alanlarında uzman mezunlar yetiştirmeyi hedeflemektedir. Hem bilgisayar bilimleri hem de işletme konularına ilgi duyan öğrencilerimiz müfredatımızda yer alan bilişim teknolojilerinin yanında üretim, pazarlama, hukuk, muhasebe, finans ve yönetim konularında da eğitim görmektedirler. Laboratuvar ve projelerle desteklenen dersler ile öğrencilerimizin teori ile birlikte uygulama kabiliyetleri de geliştirilmektedir. 



Bilişim Yönetimi, Karar Bilimleri ve Bilişim Teknolojileri Anabilim Dalları’nı içeren Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü,  2018-2019 eğitim-öğretim yılında yüksek lisans öğrencisi kabulüne başlamıştır. Eğitim dili Türkçedir. Program başarılı bir şekilde tamamlayan öğrenci Yönetim Bilişim Sistemleri alanında Yüksek Lisans derecesine sahip olmaktadır.


Anabilim Dalı Başkanı
Prof.Dr. Sezgin Irmak
Tarihçe
Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü, 2019-2020 eğitim-öğretim yılında yüksek lisans programı ile faaliyete başlamış, ilk lisans öğrencilerini 2016-2017 eğitim-öğretim yılında kabul etmiştir.
Kazanılan Derece
Bu programı başarı ile tamamlayanlar Yönetim Bilişim Sistemleri alanında yüksek lisans derecesi kazanmaktadır.
Kabul Koşulları
Fakülte ve yüksekokulların en az dört yıllık bölümlerinden mezun olanlar kabul edilir. Yönetim Bilişim Sistemleri, İşletme, Bilgisayar Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği diploması olmayanlar, mezun oldukları program türüne göre zorunlu kredi yükü dışında bir dönem ya da bir yıl bilimsel hazırlık programına alınırlar. Öğrenci kabulünde Akdeniz Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliği hükümleriuygulanır. Şöyle ki:
a) Bir lisans diplomasına sahip olmak.
b) ALES’ten; tezli yüksek lisans programları için başvurulan programın puan türünde en az 55 puan almış olmak
c) Yazılı olarak yapılacak bilimsel değerlendirme ve/veya mülakat sınavında adaylar, 100 tam puan üzerinden değerlendirilir. Bu sınavlarda adayın; tezli yüksek lisans programı için bilimsel araştırma yaparak, bilgilere erişme, bilgiyi değerlendirme ve yorumlama yeteneğini kazanma değerlendirilir. Yönetim Bilişim Sistemleri Anabilim Dalı Yüksek Lisans Programımıza kabul edilecek öğrencilerin belirlenmesinde ve seçiminde Yükseköğretim Kurulu Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği ile Akdeniz Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği’ninbelirlemiş olduğu ölçütlerdir. Bunlara göre, yapılacak alımlarda başarı hesabı aşağıdaki gibi tespit edilecektir.

Tezli yüksek lisans başarı notu; ALES puanının veya yetenek sınav puanının %50'si, lisans not ortalamasının %10'u, yazılı olarak yapılacak bilimsel değerlendirme ve/veya mülakat sınav notunun %30'u ve yabancı dil puanının %10’u dikkate alınarak hesaplanır. Elde edilen ortalama, virgülden sonra iki basamak yürütülür. Eşitlik durumunda diğer basamaklar sırasıyla değerlendirilir. Başarı notu 65 puan ve üzeri olanlar başarılı kabul edilir ve puanlar yüksek puandan düşük puana doğru sıralanır.
Üst Kademeye Geçiş
Programı başarı ile tamamlayanlar doktora programlarına başvurabilirler.
Mezuniyet Koşulları
Yönetim Bilişim Sistemleri Anabilim Dalı Tezli Yüksek Lisans (Birinci Öğretim) Programı, iki yarıyıl ders dönemi ve iki yarıyıl tez döneminden oluşmaktadır. Tezli yüksek lisans programı, 33 ulusal krediden az olmamak koşuluyla en az 10 adet ders ile seminer dersi, uzmanlık alan dersi ve tez çalışması raporundan oluşacaktır. Programa kayıtlı olan öğrencilerimize gereksinim duyulduğu durumlarda 2 yarıyıl ek süre verilebilmektedir. Tamamlanan en az 33 kredi/saat ders yükünün yanında, yüksek lisans öğrencilerimizin danışmanı olan öğretim üyesinin yönlendirmesinde bir yüksek lisans tezi hazırlamaları gerekmektedir.
Mezun İstihdam Olanakları
Bilgiye dayalı olarak iş yapan her türlü kurumda (örneğin bankacılık, telekom, lojistik, sağlık, yönetim, turizm vb.), medya kuruluşlarında, ajanslarda, sosyal medya ile ilgili kuruluşlarda, kısaca verinin bilgiye dönüştürülüp kullanıldığı her alan ve sektörde mezunlar iş bulabilecektir.
Ölçme ve Değerlendirme
Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliği



https://obs.akdeniz.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=10179