Sosyal Bilgiler Öğretmenliği - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
ÖSYM Tipi SÖZ
Program İçeriği

Öğretmenlik mesleğinin gerektirdiği bilgi, beceri ve özelliklere sahip, sözel yeteneği gelişmiş, eğitim biliminin yaklaşım, yöntem ve tekniklerini özümsemiş, yaratıcı, eleştirel ve bilimsel düşünen, bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanan, öğrencilerle ve çevresiyle etkili iletişim kuran, iş birliği yapan, girişimci ve sorun çözen, sorumluluk sahibi, farklı görüşlere saygılı, Sosyal Bilgiler eğitimi alanındaki yenilikleri ve gelişmeleri sürekli izleyen, okumaktan ve öğrenmekten zevk alan, sürekli iyileşme temelinde daima ileriyi hedefleyen öğretmenler yetiştirmektir.


Anabilim Dalı Başkanı
Prof.Dr. Hilmi DEMİRKAYA
Tarihçe
Sosyal Bilgiler Eğitimi Anabilim Dalı´nda 350 Öğrenciye 7 öğretim üyesii 2 öğretim görevlisi ve 2 araştırma görevlisi ile eğitim-öğretim hizmeti sunulmaktadır. Ayrıca diğer programlar tarafından öğretim desteklenmektedir. Sosyal Bilgiler Eğitimi, Sosyal Bilgiler Öğretmeni gereksinimini karşılamak amacıyla açılmış öğretmen yetiştirme programıdır. 2009-2010 akademik yılından başlayarak öğrenci kabul eden programda, öğrencilere alan eğitimi ve öğretmenlik mesleği bilgi ve becerileri kapsayan dört yıllık bir lisans eğitimi verilmektedir. Öğretmenlik mesleği eğitimi uygulamaları, Fakülte-Okul işbirliği çerçevesinde ortaokullarda yürütülmektedir.
Kazanılan Derece
Bu programda öğrenim gören öğrencilerin, mezun olabilmek için 4.00 üzerinden en az 2.00 Genel Not Ortalamasına sahip olmaları ve öğretim programlarında öngörülen tüm derslerden en az DC notu alarak başarılı olmaları gerekmektedir. Mezuniyet için kazanılması gereken minimum AKTS, 240’dır. Öğrencilerin aynı zamanda zorunlu stajlarını belirtilen sürede ve özellikte tamamlamaları gerekmektedir.
Kabul Koşulları
Lise Diploması olan, Türkiye’deki herhangi bir yükseköğretim kurumunda ön lisans ve lisans programlarında öğrenim görebilmek için, öğrencilerin, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi(ÖSYM) tarafından yapılan ulusal öğrenci seçme sınavına girmeleri zorunludur. Öğrenciler, bu sınavdan aldıkları puana göre, ÖSYM tarafından tercihleri doğrultusunda bu programlara yerleştirilirler.
Üst Kademeye Geçiş
Lisans programından başarıyla mezun olan öğrenciler lisansüstü programların başvuru şartlarını yerine getirdikleri takdirde bu programlara devam edebilir.
.
Mezuniyet Koşulları
Sosyal Bilgiler Öğretmenliği alanında lisans derecesi alabilmek için öğrencilerin programda alması gereken zorunlu ve seçmeli derslerin (toplam 240 AKTS karşılığı) tümünü başarıyla tamamlamak ve genel ağırlıklı not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.0 olması gerekir.
Mezun İstihdam Olanakları
Mezunlarımız özel ya da devlet ilköğretim okullarında Sosyal Bilgiler öğretmeni ve yönetici olarak istihdam edilmektedir. Bununla birlikte öğrenciler, İlköğretim Sosyal Bilgiler Eğitimi alanı veya bu alandan öğrenci kabul eden diğer bilim dallarında yüksek lisans ve doktora yaparak yükseköğretim kurumlarında öğretim elemanı, ilköğretim okullarında da öğretmen olarak görev yapabildikleri gibi İlköğretim Sosyal Bilgiler bilgisine dayalı diğer iş alanlarında da görev almaktadırlar.
Ölçme ve Değerlendirme
Öğrencilerin bir ders veya uygulama faaliyetlerinden başarıyla geçebilmeleri için, teorik derslere en az %70, uygulama derslerine ise en az %80 katılım sağlamaları şarttır. Her eğitim döneminde, öğrenciler bir ara sınav ve bir final sınavına tabi tutulurlar. Dersin başarı notu, ara sınavın %40'lık kısmı ile final sınavının %60'lık kısmının toplamıyla oluşturulur. Bunun yanı sıra, bazı derslerde öğrencilerin performansı yalnızca sınavlar aracılığıyla değil, aynı zamanda ödev ve projelerle de değerlendirilmektedir.



https://obs.akdeniz.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=10165