Geleneksel Türk Sanatları - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
ÖSYM Tipi ÖZEL YETENEK
Program İçeriği

2010-2011 yılında eğitim öğretime başlayan Geleneksel Türk Sanatları Bölümü’nde, binlerce yıllık geçmişe sahip Türk toplumunun sahip olduğu geleneksel kültür öğeleri ve sanatsal üretimlerin araştırılması, üretilmesinin sürekliliğinin sağlanması hedeflenmektedir.



Bölümün amacı, her biri bir kültür ürünü olan halı, kilim, kumaş, çini, seramik, tezhip, minyatür, hat vb. Geleneksel Türk Sanatları öğelerini bilimsel yöntemlerden yararlanarak korumak, yaşatmak ve gelecek nesillere aktarabilmektir. Bölümümüzde geçmişten esinlenerek tasarım açısından yeni öneriler sunabilen, alan araştırmasına dayanan verilerden hareketle günümüz teknolojilerinden de yararlanabilen öğrencilerin yetiştirilmesi hedeflenmektedir. Bölümümüz mezunları kamu ve özel kuruluşlarda tasarımcı, sanat danışmanı ve desinatör olarak çalışabilmektedir.


Bölüm Başkanı
Doç. Mehmet Ali EROĞLU
Tarihçe
Akdeniz Üniversitesi Rektörlüğü’nün, 20.4.1993 tarih ve B.30.2.AKD.0.70.71.00/2322- 2471 sayılı İlgili yazı ile Akdeniz Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler, Mühendislik, Güzel Sanatlar, Alanya Reisoğlu Hukuk, İlahiyat, Burdur Veteriner Fakültesi bünyesinde bölüm, anabilim ve anasanat dalları açılması istenmiş, Yürütme Kurulu’nun 14.7.1993 tarihli toplantısında; Güzel Sanatlar Fakültesi’ne bağlı Resim, Heykel, Seramik, Grafik, Sahne Dekorları ve Kostümü, Sinema- TV, Fotoğraf ve Müzik Bilimleri, Geleneksel Türk El Sanatları Bölümü ve Eski Yazı Anasanat Dalı, Tezhip Anasanat Dalı, Cilt Anasanat Dalı, Eski Çini Onarımları Anasanat Dalı, Halı,Kilim ve Eski Kumaş Desenleri Anasanat Dalları’nın açılması, 2547 sayılı Kanun’un 2880 Sayılı kanunla değişik 7/ d-2 maddesi uyarınca uygun görülmüştür.
27.06.2005 tarihinde, Öznur Aydın Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’ne Geleneksel Türk El Sanatları Bölümü’nün kurulması amacıyla, Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk El Sanatları Bölümü Halı, Kilim, Eski Kumaş Anasanat Dalından Yrd. Doç. olarak atanmıştır.
20.09.2007 tarihinde Prof. Dr. Bekir Deniz Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’ne Geleneksel Türk El Sanatları Bölümü’nün kurulması amacıyla, Ege Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü’nden Prof. Dr. olarak atanmıştır.
21.09.2007 tarihinde Prof. Dr. Bekir Deniz Geleneksel Türk El Sanatları Bölüm Başkanlığı ile “Eski Yazı Anasanat Dalı, Tezhip Anasanat Dalı, Cilt Anasanat Dalı ile Eski Çini Onarımları Anasanat Dalı “ Başkanlığına, Yrd. Doç. Öznur Aydın Geleneksel Türk El Sanatları Bölüm Başkan Yardımcılığına ve Halı, Kilim, Eski Kumaş desenleri Ana Sanat Dalı Başkanlığına atanmıştır.15/04/2010 tarihinde Yrd.Doç.Dr.Ömer Zaimoğlu Geleneksel Türk El Sanatları Bölüm öğretim üyesi olarak göreve başlamıştır.2011 yılında Öğretim görevlisi Mehmet Ali Eroğlu’da Geleneksel Türk El Sanatları Bölümünde göreve başlamıştır. 2014 yrd.doç Mehmet SAĞ,2016öğretim görevlisi Züleyha ZOR ve 2020 yılında Dr. Öğretim üyesi Zülbiye SEVGİLİ POLAT şu an bölüm başkanı Doç Mehmet Ali Eroğlu, Doç Dr. Ömer Zaimoğlu, Dr. öğreti üyesi Öznur Aydın,Dr. öğretim üyesi Mehmet Sağ, Dr öğretim üyesi Zülbiye Sevgili Polat ve öğretim görevlisi Züleyha Zor ile bölüm kadrolu hocalarımız ile derslerimiz yürütülmektedir. Temel sanat ve Seramik bölümü ,Moda Tasarım bölüm hocalarından da seçmeli ve bazı zorunlu derslerimiz için destek almaktayız.
Kazanılan Derece
Her biri birer kültür ürünü olup Halı, Kilim ve Eski Kumaş Desenleriı, Tezhip, Hat, Minyatür ve Çini -Çini onarımına yönelik Geleneksel Türk Sanatları’nın bilimsel araştırma yöntemlerinden yararlanarak yaşatıp, korumak ve tüm dünyaya duyurmak bölümün amacıdır. Geçmişten esinlenerek yeni ürünler tasarlayan bölümümüzde; alan araştırmaları yapılır, bu araştırmalardan elde edilen verilere dayanılarak, günümüz teknolojisinden yararlanmak ve toplumun ihtiyacı olan ayrıca ekonomiye katkı sağlayacak yeni tasarımlarla üretim yapılır.
Fakültemiz de yapılacak olan ulusal ve uluslar arası seminer, sempozyum ve kongrelerle Geleneksel Türk Sanatlarının tanıtılması sağlanmaktadır.
Kabul Koşulları
ÖSYM tarafından düzenlenen merkezi öğrenci yerleştirme sınavı ve fakülte tarafından düzenlenen özel yetenek sınavı.
Üst Kademeye Geçiş
Geleneksel Türk Sanatları (Halı, Kilim ve Eski Kumaş Desenleri, Tezhip, Çini, Minyatür, Hat, Ebru) alanlarında yüksek lisans, doktora programlarına veya sanatta yeterlik programlarına başvurabilir.
Mezuniyet Koşulları
Geleneksel Türk Sanatları lisans eğitimi 4 yıllık bir süreçtir. Özel yetenek sınavı ile bölüme alınan öğrencilerin mezun olabilmeleri için gerekli dersleri almaları, minimum 2.00 genel akademik not ortalamasını sağlamaları gereklidir. Öğrencilerin 4 yıllık lisans eğitimleri süresince iki farklı alanda 40 iş günü birim içi - birim dışı uygulama çalışması yapmaları ve bunu rapor olarak sunmaları zorunludur.
Mezun İstihdam Olanakları
Tekstil firmalarında, halı fabrika ve özel üretim atölyelerinde tasarımcı; otellerin halı satış noktalarında, turizm firmalarında, müzelerin etnografya bölümünde ve restorasyon - konservasyon laboratuarlarında istihdam edilebilmektedir.
Bu bölümden mezun olanlar, alanlarında araştırmacı olabildikleri gibi formasyon sertifikası alarak öğretmenlik yapabilir, serbest atölyelerde ve farklı sektörlerde sanatçı olarak çalışabilirler. Ayrıca akademik kariyer yaparak Yüksek Öğretim Kurumlarında kendi alanlarında ders verebilirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Ara sınav, final, proje, ödev ve/veya atölye çalışması, lisans bitirme tezi.



https://obs.akdeniz.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=10154