Çocuk Gelişimi - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
ÖSYM Tipi EA
Program İçeriği

Öğrenci seçme ve yerleştirme merkezinin yaptığı sınavla EA puan türüne göre öğrenci alan Çocuk Gelişimi Bölümü, 2018-2019 Eğitim-Öğretim döneminden itibaren öğrenci alımına başlamıştır.

Çocuk Gelişimcisi unvanı ile mezun vermekte olan Çocuk gelişimi bölümü kapsamında öğrencilerin;

·   Çocukların bilişsel, dil, sosyal-duygusal ve motor gelişim alanlarını kapsayan gelişimsel özellikleri konusunda bilgi sahibi olmalarını,

·   Edindiği bilgileri raporlayarak gelişimsel/eğitimsel tanı koymalarını, uygun eğitim ortamlarını düzenlemelerini,

· Tipik/atipik/riskli gelişim gösteren çocukların ve ailelerinin gereksinimleri doğrultusunda destek/müdahale/eğitim programı hazırlamalarını, uygulamalarını ya da uygulanması için rehberlik yapmalarını,

·   İlgili alanlardaki uzmanlarla multidisipliner çalışmalar yürütmelerini ve aile merkezli uygulamalarda danışmanlık vermelerini,

· Yaşadığı sosyal çevre için mesleki proje, araştırma ve etkinlikler planlayarak, uygulama yapabilmenin yanı sıra süreci izleyip değerlendirme yapabilmelerini,

·   Çocuk gelişimi alanında gerekli olan temel bilgilere, eğitim ve öğretim araçları ile kaynaklara ulaşmalarını, gerekli durumlarda bireysel ya da grup halinde çalışmalarını,

· Çocuk gelişimi alanı ile ilgili kazandığı bilgilerin doğruluğu, güvenirliği ve geçerliğini değerlendirme ve yorumlama bilgisine sahip olmalarını desteklemek hedeflenmektedir.

 Bölümün misyonu, çocukların gelişim düzeylerini belirleyen, eğitimsel tanı koyarak uygun programlar hazırlayan, uygulayan ve multidisipliner çalışan nitelikli çocuk gelişimcisi yetiştirmek; alanla ilgili kişi, kurum ve kuruluşlara danışmanlık, yayın ve araştırma hizmetleri sunmak, projeler geliştirmek ve yaygınlaştırmaktır.

Bölümün vizyonu, öğrencilerin, tipik/atipik/riskli gelişim gösteren 0-18 yaş grubundaki çocukların gelişimsel özellikleri, değerlendirme yöntem ve teknikleri ile destek çalışmaları hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlamaktır.



Bölüm Başkanı
Doç.Dr. KIZBES MERAL KILIÇ
Tarihçe
Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının 17/05/2018 tarihli Yükseköğretim Genel Kurul toplantısında karar verildiğine ilişkin 24.05.2018 tarih ve 39264 sayılı yazısı ile Kumluca Sağlık Bilimleri Fakültesi Çocuk Gelişimi Lisans Programının açılarak 2018-2019 eğitim-öğretim yılında genel kontenjan ile 60 (altmış), yurtdışından öğrenci kabul kontenjanı ile 20 (yirmi) öğrenci almasının uygun görüldüğüne karar verilmiştir. 2019-2020 ve 2020-2021 eğitim-öğretim yıllarında genel kontenjan 70+2 olarak belirlenmiştir. Halihazırda bölümümüzde toplam 198 öğrenci eğitim öğretime devam etmektedir.
Kazanılan Derece
Lisans Derecesi
Kabul Koşulları
Lise ve dengi meslek liselerinden mezun olup ÖSYM tarafından belirlenen EA puan türünden yeterli puan alma koşuluyla programa kayıt yaptırmaya hak kazanmış olmak gerekir. Ayrıca eşdeğer programda öğrenimine başlamış bir öğrenci yatay geçiş için başvuru yapabilir. Öğrencilerin kabulü dönem başlamadan, her bir öğrencinin şartları ve başvuru yaptığı derece dikkate alınarak incelenir ve özel olarak değerlendirilir. Eğitim dili Türkçedir.
Üst Kademeye Geçiş
Bu bölümden mezun olan öğrenciler, lisansüstü programlarında öğrenim görmek üzere başvuruda bulunabilirler.
Mezuniyet Koşulları
Programdan mezun olabilmek için 8 yarıyıl boyunca ders programındaki zorunlu ve seçmeli derslerde başarılı olunması, zorunlu stajların tamamlanması ve asgari 240 AKTS kredisinin tamamlanmış olması, en az 4.00 üzerinden 2.00 genel ortalamaya ulaşılmış olması istenmektedir. Teorik derslere %70 ve staj uygulamalarına %80 devamlılık gerekmektedir.
Mezun İstihdam Olanakları
Çocuk Gelişimi Bölümü mezunları Başbakanlık Aile Araştırma Kurumu’nda, Özürlüler İdaresi Başkanlığı’nda, Devlet Planlama Teşkilatı’nda, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı çocuk evleri ve sevgi evlerinde, Sağlık Bakanlığı Aile Sağlığı Merkezlerinde ve hastanelerde, Çocuk hastaneleri ve hastane okullarında, Adalet Bakanlığı’na bağlı çocuk mahkemelerinde ve eğitim evlerinde, Milli Eğitim Bakanlığı; Temel Eğitim Genel Müdürlüğü’nde, Talim Terbiye Genel Kurulu’nda, Özel Eğitim Rehberlik ve Danışma Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nde, rehberlik ve araştırma merkezlerinde, halk eğitim merkezlerinde, anaokullarında, bakım ve rehabilitasyon merkezlerinde, Radyo ve televizyondaki çocuk ve gençlik programlarının ve eğitim programlarının hazırlanması ve yürütülmesinde, Çocuk tiyatrolarında ve çocuk filmlerinde, Çocuklara yönelik kitap, dergi, gazete gibi yayınların hazırlanmasında, Eğitsel oyuncak üretiminde, UNICEF, ILO ve gönüllü kuruluşlarda, sivil toplum örgütlerinde uzman, danışman, kurucu, idareci, denetimci olarak görev yapmaktadır.
Ölçme ve Değerlendirme
Sınavlar, ölçme, değerlendirme ve notlandırma Akdeniz Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği (https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=33792&MevzuatTur=8&MevzuatTertip=5) uyarınca yapılmaktadır. Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme şekli "Ders Tanımları"nda ayrıntılı bir şekilde açıklanmıştır.





https://obs.akdeniz.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=10149