Mimarlık - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
Mezuniyet Unvanı Mimar
ÖSYM Tipi SAY
Program İçeriği

MİSYON:

Anadolu’nu derin kültürel altyapısını keşfeden ve bunları günümüz ihtiyaçları ile sentezleyerek evrensel ölçekte geçerliliği olan özgün mimari değerleri türetebilen, yerellikten beslenirken evrensel bir düzeyde mesleğini icra edebilme kabiliyetine sahip, mimari tasarımı kültürel ve ekolojik sürdürülebilirlik süreçlerinde aktif olarak kullanabilen, sosyal ve çevresel sorunlara duyarlı, mesleğinin toplumsal gelişmedeki yerini kavramış, mesleğinde yeterlik ve etik sorumluluk kazanmış, toplum ve kamu yararlarını gözeten, bilgi ve iletişim teknolojilerini etkili olarak kullanan, eleştirel düşünebilen mimarlar yetiştirmek.

VİZYON:

Dünya ölçeğinde doğal, tarihsel ve kültürel hazine olan Antalya'da evrensel ölçekte tanınırlık ve saygınlığa sahip, dünyamızın ve ülkemizin karşılaştığı sosyal, kültürel ve çevresel sorunların mimari boyutlarına akademik ve pratik çalışmalar ile çözümler üretebilen, çağımızda ilgi odağı haline gelen yaşanabilir, sürdürülebilir ve ekolojik yapılı çevrenin tasarlanması ve inşa edilmesi problemlerine yerel kültürel altyapıdan beslenen çözümler üretebilen meslek insanları yetiştirmek için gerekli lisans ve lisansüstü eğitim, araştırma vb. olanaklara sahip bir Mimarlık Bölümü.


Mimarlık Mesleği

Evrensel ölçekte geçerli ve insanlık tarihi kadar eski olan mimarlık insanların barınma, çalışma vb. ihtiyaçlarını karşılamak üzere çevresel girdilerin yorumlanmasıyla yaşam mekanlarının tasarlanması ve inşa edilmesini kapsar.   Yaşamsal eylemlerin gerçekleştiği mekanların  kurgulanması, tasarlanması, inşa edilmesi mimarlığın temel ilgi ve bilgi alanlarını meydana getirmektedir.

Mimarlık sahip olduğu hayati işlevler dolayısıyla disiplinler arası bir alandır. M.Ö. 1. yy.’da yaşayan ve mimarlığa ilişkin olarak halen geçerli standartları ortaya koyan Romalı mimar Vitruvius’a göre başarılı mimari tasarım işlevsel, sağlam ve güzel olmalıdır. Bu evrensel standartlar mimarlığın disipliner ara yüzlerini de tanımlar. Mimar işlevselliği sağlayabilmek için sosyal bilimler, sağlamlığı sağlayabilmek için fen bilimleri, güzelliği sağlayabilmek için de güzel sanatlar konularında bilgi, beceri ve yetkinliklere sahip olmalıdır. Mimarlık mesleğini tercih edeceklerin bu alanlara ilişkin ilgi, bilgi ve becerilere sahip olmaları mesleki başarı için önemli avantajlardır.

Mimarlar ülkemizde ve dünyada çok geniş yelpazede iş olanaklarına sahiptir. Mimarlar kendi kurdukları ofislerde mimari tasarım hizmeti verebildikleri gibi şantiyelerde, özel sektörde ve farklı kamu kurumlarında değişik seviyelerde iş imkânlarına sahiptir.

 

Mimarlık Eğitimi

Yukarıda tanımlanan çerçevede Mimarlık Eğitimi ülkemizde ve dünyada genellikle 4 Anabilim Dalı üzerinde kurgulanmaktadır:

  • Bina Bilgisi
  • Mimarlık Tarihi
  • Yapı Bilgisi
  • Restorasyon

 

Bölümümüz lisans programı bu anabilim dallarının koordine ettiği derslerin birleşiminden oluşmaktadır.

 

Bölüm Başkanı
Doç.Dr. Hacer MUTLU DANACI
Tarihçe
Akdeniz Üniversitesi’nde Mimarlık Lisans programı Güzel Sanatlar Fakültesi çatısı altında 2011-2012 Eğitim-Öğretim yılından itibarenMF-4 Puan türünde öğrenci alarak faaliyete geçmiştir. Bu aşamada Bölümün Müfredatı oluşturulurken Bologna Süreci’nin öngördüğü en güncel standartlar çerçevesinde paydaş görüşleri alınmış, bu görüşler Bölüm Bologna Süreci Koordinatörlüğü’nce kapsamlı bir rapor haline getirilerek yayınlanmıştır. Bu motivasyon ile birlikte önemli bir eksik kapatılarak Antalya İli’nde Mimarlık eğitimi veren bir Bölüm oluşturulmuştur.
Mimarlık Bölümü 2015 yılında Üniversitemizde yeni kurulan Mimarlık Fakültesi’ne aktarılmış. 2016-2017 Eğitim-Öğretim Yılı’nda ise Fen Bilimleri Enstitüsü’nde Mimarlık Yüksek Lisans Programı faaliyete geçerek ilk öğrencilerini kabul etmiştir. Yüksek Lisans programı faaliyete devam etmektedir.
Antalya İli’nde faaliyete geçen ilk Mimarlık Lisans programını yürüten Akdeniz Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Üniversite Sınavı’nda taban puanı olarak MF-4 puan türünde üst sıralarda yer almış ve büyük ilgi görmüştür. Bölüm kontenjanı bu ilgiye paralel olarak Yüksek Öğretim Kurumu tarafından arttırılmaktadır. Mimarlık Lisans programı 2014-2015 Eğitim-Öğretim Yılı’ndan itibaren mezun vermeye başlamıştır.
2016-2017 Eğitim-Öğretim yılı Bahar Döneminden itibaren doktora eğitimi verilmeye başlanmıştır.
Kazanılan Derece
Mimar
Kabul Koşulları
ÖSYM tarafından tanımlanan ölçütler çerçevesindedir.
Üst Kademeye Geçiş
ÖSYM tarafından tanımlanan ölçütler çerçevesindedir.
Mezuniyet Koşulları
4 Yıllık Lisans Programı için tanımlanan müfredattaki 240 AKTS değerindeki derslerden Akdeniz Üniversitesi2nin eğitim-öğretime ilişkin mevzuatına uygun şekilde başarılı olmak.
Mezun İstihdam Olanakları
Mimarlık Bölümü mezunları ülkemizde ve dünyada çok geniş bir yelpazede iş olanaklarına sahiptir. Mimarlar kendi kurdukları ofislerde mimari tasarım hizmeti üretebildikleri gibi şantiyelerde, özel sektörde ve çeşitli kamu kurumlarında değişik seviyelerde iş olanaklarına sahiptir. Mezunlar lisans eğitimi boyunca edindiği bilgi ve becerilerle kariyerlerine mimari ürün pazarlama, yapım yönetimi, kamu kurum ve kuruluşlarında da devam edebilirler.
Ölçme ve Değerlendirme
ÖSYM ve Akdeniz Üniversitesi tarafından belirlenen ölçütler çerçevesinde düzenlenecektir.



https://obs.akdeniz.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=1014