Beslenme ve Diyetetik - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
ÖSYM Tipi SAY
Program İçeriği

Beslenme ve Diyetetik Bölümü, Antalya Sağlık Yüksekokulu bünyesinde Beslenme ve Diyetetik alanında eğitim ve araştırma yapmak amacıyla ilk defa 2009 yılında kurulmuştur. Beslenme ve Diyetetik Bölümüne bağlı Beslenme Bilimleri, Diyetetik, Toplu Beslenme Sistemleri ve Toplum Beslenmesi Anabilim Dalı olmak üzere 4 Anabilim Dalı'ndan oluşmaktadır. Beslenme ve Diyetetik Bölümü 2018 yılında Resmi Gazetede yayımlanan kararla kurulan Sağlık Bilimleri Fakültesi'ne bağlanmıştır. 2018-2019 Eğitim-Öğretim Yılı Güz Yarıyılında da ilk öğrencilerini almıştır.



Akdeniz Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü lisans programı 4 yıllık eğitim ve öğretim yılından oluşmaktadır. Mesleki eğitim ve öğretim programının birinci aşaması, diyetetik uygulamalarına esas olan temel bilimler, tıp ve beslenme bilimlerini içermektedir. İkinci aşamadaki dersler ise doğrudan uygulama alanıyla ilgilidir. Öğrenci, teorik öğretim ve laboratuvar uygulamalarına ek olarak, toplum sağlığı ve beslenmesi yaz stajı ile hastaneler ve diğer kuruluşlarda tedavi edici ve toplu beslenme yönetimi ile ilgili olarak diğer stajlarını yapmaktadır. Bu program uygulamasıyla öğrenci, diyetisyenlik mesleği için gerekli ilke, kavram, bilgi ve becerileri kazanıp geliştirmektedir.



Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nün amacı, yaşam boyu toplumun sağlığının korunması, iyileştirilmesi, geliştirilmesi ve yaşam kalitesinin artırılmasına yönelik toplumun yeterli ve dengeli beslenmesini sağlayan, uluslararası mesleki standartlar çerçevesinde belirlenen niteliklere uygun, evrensel değerler ışığında bilimsel ve etik değerlere sahip, beslenme ve diyetetik bilimindeki gelişmeleri takip eden, araştıran ve uygulayan “Diyetisyen” yetiştirmektir. 



Beslenme ve Diyetetik Bölümünden mezun olan öğrenciler yataklı tedavi kurumlarında, çocuk ve yaşlı bakımevleri, ana-çocuk sağlığı, toplum sağlığı, özel diyet polikliniklerinde araştırıcı, eğitici, tedavi ve rehabilite edici olarak hizmet vermelerinin yanı sıra akademisyen olarak çalışabilmektedirler. Ayrıca mezunlar; diğer toplu beslenme yapılan kurumlarda, besin ve beslenmeyle ilgili özel veya kamu kuruluşlarında, yönetici, araştırıcı ve eğitici olarak da çalışabilmektedirler. Bu program mezunları, KPSS (Kamu Personel Seçme Sınavı) ‘den gereken puanı almaları durumunda bahsedilen kamu alanlarına diyetisyen olarak atanmaktadır. 



 


Bölüm Başkanı
Doç.Dr. Hülya KAMARLI ALTUN
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Doç.Dr. Hülya KAMARLI ALTUN
Tarihçe
Akdeniz Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü 2009 yılında kurulmuştur. Şu anda lisans düzeyinde eğitim veren bir kurumdur. Bölümdeki, eğitim, araştırma ve danışmanlık faaliyetleri beslenme bilimleri, diyetetik, toplum beslenmesi ve toplu beslenme sistemleri olmak üzere 4 ana bilim dalı çerçevesinde yürütülmektedir. Bu faaliyetlerin yürütülmesinde uzman eğitim kadrosu, eğitim ve araştırma laboratuarları önemli yer almaktadır. Bölüm ilk lisans öğrencilerini 2018-2019 yılında almıştır. Üniversite seçme ve yerleştirme sınavında öğrencilerin ilk sıralarda tercih ettiği beslenme ve diyetetik bölümleri arasında yer alan bölümümüz sahip olduğu eğitim kadrosu ve teknik donanımı ile eğitim, araştırma ve danışmanlık konularında büyük aşama kaydetmiştir.
Kazanılan Derece
BESLENME VE DİYETETİK alanında Lisans Derecesi
Kabul Koşulları
Beslenme ve Diyetetik Lisans Programı, lise ve dengi meslek liseleri çıkışlı, Üniversite Seçme ve Yerleştirme Sınavlarında aldıkları sayısal puanı ile bölüme girmeye hak kazanmış erkek ve kız öğrencilere mesleki eğitim öğretim sağlamaktadır. Eğitim dili Türkçedir.
Üst Kademeye Geçiş
Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ulusal veya uluslararasında kendi alanlarında veya ilgili alanlarda Lisansüstü programlarda öğrenim görebilirler.
Mezuniyet Koşulları
Lisans programına kayıtlı bir öğrencinin programdan mezun olabilmesi için 17.09.2017 tarihli Akdeniz Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği'nde belirtilen koşulları sağlaması gerekmektedir.

Programdan mezun olabilmek için 8 yarıyıl boyunca ders programındaki zorunlu ve seçmeli derslerde başarılı olunması, asgari 840 saat olan zorunlu stajların (toplum sağlığında beslenme stajı, toplu beslenme sistemleri stajı, klinik beslenme çocuk ve yetişkin stajı) tamamlanması ve asgari 240 AKTS kredinin tamamlanmış olması, en az 2.50 genel ortalamaya ulaşılmış olması istenmektedir
Mezun İstihdam Olanakları
Mezunlar, hastanelerde klinik diyetisyen veya yönetici diyetisyen olarak, çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarında yönetici diyetisyen veya toplum sağlığı diyetisyeni, besin sanayinde, bireysel diyet danışma ve eğitim merkezlerinde çalışabilmekte ve/veya akademisyen olarak istihdam edilebilmektedir.
Ölçme ve Değerlendirme
Sınavlar, değerlendirme ve notlandırma “Akdeniz Üniversitesi Önlisans, Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği” (http://oidb.akdeniz.edu.tr/wp-content/uploads/2017/02/Akdeniz-Üniversitesi-Ön-Lisans-ve-Lisans-Eğitim-Öğretim-ve-Sınav-Yönetmeliği-17.09.2017.pdf ) uyarınca yapılmaktadır. Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme şekli “Ders Tanımları” nda ayrıntılı bir şekilde açıklanmıştır.



https://obs.akdeniz.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=10131