Gerontoloji - Programı Bilgileri   
Dili İngilizce
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
ÖSYM Tipi SAY
Program İçeriği

Gerontoloji, yaşlılık ve yaşlanmanın bilimi olarak tanımlanmaktadır. Gerontoloji yaşlanmakta olan bireylere yönelik sağlık ve sosyal hizmetler uygulamaları üretir. Gerontoloji, sadece yaşlılığın değil yaşlanmanın bilimidir. Bu programda eğitim lisans düzeyinde [4 yıl (8 dönem)] verilmektedir. Ayrıca yüksek lisans [2 yıl (4 dönem)] ve doktora [4 yıl (8 dönem)] programları da bulunmaktadır. Programımızda yaşlanmanın biyopsikososyal boyutlarını ele alan dersler verilmektedir. Yaşlanma, yaşlılık ve toplumsal yaşlanmanın etkileri, multidisipliner bir bakış açısı ile işlenmektedir. Program misyonu; bireysel ve toplumsal yaşlanmanın biyolojik, psikolojik, sosyolojik, kültürel, antropolojik ve tarihsel özelliklerinden kaynaklanan ekonomik, politik, kültürel ve biyopsikososyal sağlık sorunlarını birey, aile ve toplum gibi farklı açılardan ele alabilen, sonuçları belirleyebilen, karşılaştırabilen ve çözüm üretebilen donanımlı mezunlar yetiştirmektir. Programımız bilimsel veriler ışığında akademik çalışmalar yaparak Gerontoloji Bilimine ulusal ve uluslararası alanda dünya standartlarında katkı sağlamak için çalışmaktadır. Ulusal düzeyde hedefimiz gerontoloji biliminin Türkiye'de gelişmesini sağlamak ve yaşlı nüfusun getireceği muhtemel sorunların bilincinde olarak, bu bilinci topluma yaymaya çalışmaktır. Bu hedeflerin bilimsel teorik ve pratik çalışmalar ışığında uluslararası iş birliğine önem vererek gerçekleştirilmesi planlanmaktadır.


Bölüm Başkanı
Prof.Dr. İsmail TUFAN
Anabilim Dalı Başkanı
Prof.Dr. İsmail TUFAN
Tarihçe
Akdeniz Üniversitesi Gerontoloji Bölümü 2006 yılında Prof. Dr. İsmail Tufan tarafından kurulmuştur ve lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde öğrenci kabul etmektedir. Türkiye'nin ilk gerontologları 2013 yılında mezun olmuştur. Hayırsever iş insanı İbrahim ŞENCAN tarafından Gerontoloji Bölümü adına yapılan bina "İbrahim Şencan Gerontoloji Merkezi"nin resmi açılışı 2013 yılında yapılmıştır. Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi bünyesinde kurulduktan sonra, 2018 yılından itibaren Sağlık Bilimleri Fakültesi bünyesinde eğitim ve öğretime devam etmektedir.
Kazanılan Derece
Lisans derecesi
Kabul Koşulları
ÖSYM sınavı SAY puan türü ile öğrenci kabul edilmektedir.
Üst Kademeye Geçiş
Dersin yükümlülüklerini başarı ile tamamlayan öğrenci bir üst kademeye geçiş hakkına sahip olur.
Mezuniyet Koşulları
240 ders kredisini (AKTS) tamamlayıp yeterli not ortalamasını sağladıktan sonra öğrenci mezun olabilir.
Mezun İstihdam Olanakları
İş imkanı çok geniş olan Gerontoloji bölümünden mezun öğrenciler ‘’Gerontolog’’ unvanı alarak; Akademide, yaşlı bakım evlerinde, huzurevlerinde, hastanelerde, hastanelerin geriatri merkezleri, yerel yönetim kuruluşları, banka (emeklilik sigortaları birimi) ve turizm (sağlık otelleri) gibi yaşlıların olduğu çeşitli kurumlarda iş bulabilmektedirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Ara sınav, quiz, proje ödevleri, yıl sonu sınavı



https://obs.akdeniz.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=10129