Tarımsal Yapılar ve Sulama - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
Mezuniyet Unvanı Ziraat Mühendisi
ÖSYM Tipi SAY
Program İçeriği

Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümünün amacı, Ziraat Mühendisliği alanlarında yaratıcı, girişimci ve donanımlı bireyler yetiştirmek için lisans ve lisansüstü düzeyde çağdaş ve nitelikli eğitim-öğretim programları uygulamak, etkin araştırma-geliştirme çalışmalarıyla yerelden evrensele bilim ve teknolojiye katkı sağlamak ve sektörün ihtiyacı olan bilgiye dayalı mal ve hizmet üretmektir.

Tarımsal Yapılar ve Sulama lisans programında öğrencilerimiz; su kaynaklarından optimum bir biçimde yararlanılması, su kaynaklarının korunması ve geliştirilmesinin yanı sıra suyun tarımda kullanılmasıyla ilgili; toprak-bitki-su ilişkileri,  suyun depolanması, su iletim ve dağıtım yapıları, arazi tesviyesi, tarla grup yolları, sulama sistemleri, drenaj tesisleri, arazi ıslahı, arazi toplulaştırması ve benzeri toprak ve su kullanımını geliştirme projelerinin etüt, fizibilite, planlama, projelendirme, uygulama ve kontrolü konusunda eğitim alırlar.

Tarımsal yapılarda çevre koşulları ve denetimi, işletme merkezi, konutlar, süt ve besi sığırı ahırları, koyun ağılları, tavuk kümesleri, seralar, mantar üretim tesisleri, hangarlar, tahıl depoları, yem depoları, meyve ve sebze depoları, gübre yönetimi, biyogaz tesisleri ve atık su sistemlerinin planlanması, projelenmesi ve yapımı ile ilgili eğitim- öğrenim görmektedir. Ayrıca kırsal yerleşim planlaması, çevre kontrolü, tarımsal bilişim sistemleri ile tarımsal işletmelerin modern teknoloji ile yapısal ve fiziksel yönden geliştirilmesi, tarımsal ve biyolojik sistemlerle ilgili mühendislik problemlerinde matematiksel modellerin üretilmesi konularında mühendis adayı olarak eğitim almaktadırlar.

Bölüm Başkanı
Prof.Dr. Harun KAMAN
Tarihçe
Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesinin 30 Mart 1983 tarihinde kurulmasından sonra, 1988 yılında Prof. Dr. Feridun Hakgören’in Bölüm Başkanı olarak atanmasıyla Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü faaliyetlerine başlamıştır. Bölümde yüksek lisans öğrenimi 1991-1992, lisans öğrenimi 2002-2003 ve doktora öğrenimi ise 2010-2011 eğitim-öğretim yılında başlanmıştır.
Kazanılan Derece
Programı tüm gereksinimlerini yerine getirerek başarı ile tamamlayan mezunlar 'Ziraat Mühendisliği - Tarımsal Yapılar ve Sulama alanında Lisans Diploması' derecesi alırlar.
Kabul Koşulları
Bölüme kayıt yaptırmak isteyen öğrenci, üniversitenin akademik ve yasal mevzuatı çerçevesinde ÖSYM tarafından belirlenen süreçleri tamamlamak / sınavları başarmış olmak zorundadır.
Üst Kademeye Geçiş
Bu programdan mezun olan öğrenciler, lisansüstü programlarında öğrenim görmek üzere başvuruda bulunabilirler.
Mezuniyet Koşulları
Bu programda öğrenim gören öğrencilerin, mezun olabilmek için 4.00 üzerinden en az 2.50 Genel Not Ortalamasına sahip olmaları ve öğretim programlarında öngörülen tüm derslerden en az DD harf notu alarak başarılı olmaları gerekmektedir. Mezuniyet için kazanılması gereken minimum AKTS, 240’tır. Öğrencilerin aynı zamanda zorunlu stajlarını belirtilen sürede ve özellikte tamamlamaları zorunludur.
Mezun İstihdam Olanakları
Bölüm mezunları, tarımsal yapılar ve sulama alanı ile ilgili olarak, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Ormanve Su İşleri Bakanlığı, başta olmak üzere ilgili kamu kurum ve kuruluşlarında çalışabilmektedir. Ayrıca, bölüm mezunları, tarımsal yapılar ve sulama alanı içerisinde yer alan planlama-projeleme-inşaat işleri konusunda faaliyet gösteren özel sektör fimalarında istihdam edilebildikleri gibi kendileri de firma açarak bu alanda faaliyet gösterebilirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Öğrencilere aldıkları her ders için, aşağıdaki harf notlarından biri öğretim elemanı tarafından dönem sonu ders notu olarak takdir olunur.

Harf notlarının puan karşılıkları ve katsayıları aşağıdaki tabloda verilmiştir:

100 Puan Üzerinden Değeri 4’lük Katsayı Harf Notu Derece
88- 100 4,00 AA Başarılı
81- 87 3,50 BA Başarılı
74 - 80 3,00 BB Başarılı
67- 73 2,50 CB Başarılı
60- 66 2,00 CC Başarılı
53- 59 1,50 DC Koşullu Başarılı
46- 52 1,00 DD Koşullu Başarılı
35 - 45 0,50 FD Başarısız
0 - 34 0,00 FF Başarısız
0,00 SG, D, UK Başarısız



https://obs.akdeniz.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=10026