Okul Öncesi Öğretmenliği - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
ÖSYM Tipi SÖZ
Program İçeriği

Okul Öncesi Eğitimi Anabilim Dalı 0-6 yaş arasındaki çocukların eğitiminde görev alacak okul öncesi öğretmenleri yetiştirmektedir.

Bölümümüz Okul Öncesi Eğitimi Anabilim Dalı'nda, çocuğu seven, tanıyan, onların haklarını savunan ve tüm gelişim alanlarında en üst düzeye çıkmaları için çaba gösteren öğretmenler yetiştirilmektedir. Bu programı tamamlayan öğrenciler, alanın tüm kuram, kavram ve olgularına ait bilgiye sahip olarak, çocuğun bakım ve eğitim sorumluluğunu üstlenebilecek donanımda, yaratıcı, aktif ve üretken bireyler olarak mezun olurlar.


Mezunlar, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı resmi ve özel okul öncesi eğitim kurumlarında öğretmenlik yapabilecekleri gibi, resmi ve özel kuruluşların okul eğitim merkezlerinde de çalışabilmektedirler. Ayrıca, hastanelerin, belediyelerin okul öncesi eğitim merkezlerinde okul öncesi öğretmeni olarak da görev alabilmektedirler. Bu programdan mezun olan öğrenciler, okul öncesi öğretmenliğinin yanı sıra yazılı ve görsel basında okul öncesi eğitimcisi olarak görev yapabilmekte, okul öncesi eğitim materyal ve yazılımları ile ilgili kuruluşlarda çalışabilmektedirler. Aynı zamanda, ilgili fakültelerde akademik kariyerlerine de devam edebilmektedir.

Anabilim Dalı Başkanı
Prof. ZELİHA YAZICI
Tarihçe
Akdeniz Üniversitesi Eğitim Fakültesi bünyesinde 2003-2004 Eğitim Öğretim yılında İlköğretim Bölümü Okul Öncesi Öğretmenliği lisans programına 30 öğrenci alarak fiilen eğitim-öğretime başlamıştır. Fakültemiz ilk mezunlarını 200006-2007 Eğitim Öğretim yılı sonunda vermiştir. Fakültemizin kuruluşundan bu yana pek çok panel, gezi, seminer, çalıştay düzenlenmiş; birçok kongre, sempozyum, konferans ve seminerlere katılım sağlanmıştır. Öğretim elemanları tarafından yurt içi ve yurt dışı yayınlar yapılmış olup; pek çok yurt içi ve yurt dışı eğitim kurumlarıyla işbirliği anlaşmaları yapılmıştır. Ekim 2023 itibariyle Anabilim Dalında 1 Profesör, 3 Doçent , 2 Doktor Öğretim Üyesi ve 2 Araştırma Görevlisi olmak üzere 8 öğretim elemanı görev yapmaktadır.
Kazanılan Derece
Lisans
Kabul Koşulları
ÖSYM tarafından yapılan merkezi sınav ile öğrenci alınır.
Üst Kademeye Geçiş
Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES sınavından geçerli not almaları ve yeterli düzeyde yabancı dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla lisansüstü eğitim programlarında öğrenim görebilirler.
Mezuniyet Koşulları

Öğrencinin mezun olabilmesi için programdaki tüm derslerini başarmış olması, DD ve FF notunun olmaması gerekir. Bu bölümdeki programlarda öğrencinin asgari 240 AKTS kredisini sağlaması ve genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,00 olması gerekmektedir.
Mezun İstihdam Olanakları
Bu programlardan mezun olanlar, resmi ve özel tüm eğitim kurumlarında öğretmen olarak görev yapabilecekleri gibi, görsel ve yazılı basın için çocuk programları ve çocuklara yönelik bilgisayar programları hazırlama gibi alanlarda da çalışabilirler. Ayrıca, üniversitenin ilgili bölümlerinde akademik çalışmalar yapabilirler.
Ölçme ve Değerlendirme
.Öğrencinin derslerdeki başarısı, dönem içi notları ile dönem sonu sınav notunun birlikte değerlendirilmesi ile belirlenir. Dönem içi notları, ara sınav notu ve derse bağlı olarak ödevlere, uygulamalara, pratik çalışmalara verilen notlardan oluşur. Kredili sistemde dönem içi ve dönem sonu değerlendirmelerin türü ile (sınav, ödev, uygulama ve benzeri) ağırlıkları, dersi veren öğretim elemanı tarafından dönemin ilk iki haftası içinde ilgili bölüm başkanlığına bildirilir ve ilgili öğretim birimi yönetimi tarafından öğrencilere duyurulur. Son değerlendirme, o dersi alan tüm öğrencilerin genel başarı düzeyi de gözönüne alınarak, dersi veren öğretim elemanınca aşağıdaki harf notlarından birisi ile belirlenir.



https://obs.akdeniz.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=10006