Dili
|
Türkçe
|
Süresi (Yıl)
|
2
|
Azami Süresi (Yıl)
|
4
|
Kontenjanı
|
|
Staj Durumu
|
Yok
|
ÖSYM Tipi
|
TYT
|
Program İçeriği
Binanın temeli 30 Nisan 2011’de Göynük Belediyesi tarafından atılmıştır. Göynük Belediyesinin tamamen kendi imkânlarıyla yaptırılmıştır. Göynük Mutfak Sanatları Meslek Yüksekokulu Yükseköğretim Genel Kurulu’nun 20 Şubat 2014 tarihli toplantısında alınan karar ile kurulmuştur. Türkiye’de mutfak sanatları alanında önlisans eğitimi veren ilk tematik yüksekokul olmuştur. 2015 yılında eğitim öğretim dönemine ilk olarak Aşçılık Programı ile başlamıştır.
Aşçılık programı içerisinde aşçılık mesleğine ilişkin teorik ve uygulamalı dersler bulunmaktadır. Örgün öğretim olarak hizmet vermektedir. Okul bünyesinde ikinci öğretim bulunmamaktadır.Konaklama ve yiyecek içecek sektörünün ihtiyaçlarını karşılayabilecek, ulusal ve uluslararası standartlarda teorik, pratik bilgi ve beceriye sahip nitelikli bireyler yetiştirmeyi amaçlamaktadır.
Aşçılık programı misyon:Ulusal ve uluslararası mutfaklar hakkında teorik ve uygulama bilgisine hakim, güncel gelişmeleri takip edebilen, yenilik yaratma potansiyeli olan, sektörün ihtiyaçlarını karşılayan sorumluluk sahibi ve girişimci bireyler yetiştirmek.
Aşçılık vizyon:Öğrenci merkezli eğitim modelini ilke edinen, aşçılık eğitimi alanında ilk sıralardatercih edilen,ulusal ve uluslararası düzeyde tanınan bir eğitim programı olmak.
Amaçlar
EA.1. Aşçılık mesleğinde ihtiyaç duyulan teorik ve uygulama bilgisine sahip elemanları sektöre kazandırmak.
EA.2. Ulusal ve uluslararası mutfaklara dair yiyecekleri hazırlama becerisine sahip bireyler yetiştirmek.
EA.3. Aşçılık eğitimi alan insanları özel ve kamu sektörüne kazandırmak ve girişimci yetiştirmek.
EA.4. Aşçılık mesleğinin icra edildiği birimlerde çalışabilecek kalifiye insan gücünü sektöre kazandırmak.
Amaçlar ile ilgili hedefler
H1. Gastronomi ve turizm sektörü ile ilgili temel bilgi ve becerileri kazandırmak.
H2. Aşçılık mesleği ile ilgili alana özgü temel bilgi ve becerileri kazandırmak.
H3. Değişen süreçleri veya sistemleri takip edebilen bireyler yetiştirmek.
H4. Ulusal mutfaklara dair teorik ve uygulama becerisine sahip ara elemanlar yetiştirmek.
H5. Uluslararası mutfaklara dair teorik ve uygulama becerisine sahip ara elemanlar yetiştirmek.
H6. Özel sektörde kariyerine devam edebilecek bireyler yetiştirmek.
H7. Kamu sektöründe kariyerine devam edebilecek bireyler yetiştirmek.
H8. Mutfak hiyerarşisinde üst pozisyonlarda yer alabilen veya girişimcilik faaliyetini gerçekleştiren öğrenciler yetiştirmek.
H9. Mezunların sektörde etkin olarak yer almasını sağlamak.
|
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Tarihçe
Binanın temeli 30 Nisan 2011’de Göynük Belediyesi tarafından atılmıştır. Göynük Belediyesinin tamamen kendi imkânlarıyla yaptırılmıştır. Göynük Mutfak Sanatları Meslek Yüksekokulu Yükseköğretim Genel Kurulu’nun 20 Şubat 2014 tarihli toplantısında alınan karar ile kurulmuştur. Türkiye’de mutfak sanatları alanında önlisans eğitimi veren ilk tematik yüksekokul olmuştur. 2015 yılında eğitim öğretim dönemine ilk olarak Aşçılık Programı ile başlamıştır.
|
Kazanılan Derece
Öğrenciler aşçılık programından mezun olduğunda önlisans derecesi almaktadır.
|
Kabul Koşulları
Aşçılık programına; Lise veya dengi okullardan mezuniyet belgesine sahip, ÖSYM tarafından yapılan YKS sınav sonucuna göre belirtilen TYT taban puanını alan adaylar giriş hakkı kazanmaktadır. Ayrıca, YKS listesinde açıklanan okul birincisi kontenjanı ve TR-YÖS (Yurt Dışı Öğrenci Sınavı) kapsamında başarılı olan adaylar da giriş hakkı kazanmaktadır.
|
Üst Kademeye Geçiş
DGS’de başarılı olmaları halinde Turizm Fakültelerinin Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümleri, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültelerinin Aile ve Tüketici Bilimleri Bölümleri ile Sağlık Bilimleri Fakültelerinin Beslenme ve Diyetetik Bölümlerine dikey geçiş yapabilmektedir Ayrıca Açık Öğretim Fakültelerinin ilgili lisans programlarına doğrudan sınavsız dikey geçiş yapabilirler. .
|
Mezuniyet Koşulları
Öğrencilerimizin mezun olabilmesi için toplamda 4 dönemde 120 AKTS dersi başarılı ile tamamlamış olmaları yeterlidir. Öğrencilerimizin mezun olabilmeleri için 2 yıllık eğitim- öğretim süresince (4 dönemde) Zorunlu derslerini ve en az 120 AKTS’yi sorumlu oldukları ders kataloğu ve mevzuata uygun olarak tamamlamaları, • Zorunlu olan her dersi almaları ve bu derslerden geçmeleri, • FF ve FD notlarının bulunmaması, • 4.00 üzerinden en az 2.00 genel ağırlıklı not ortalamasını (GANO) sağlamaları gerekmektedir. • Koşullu başarılı harf notlarından (DC, DD); GANO’su 2,25 ve üzerinde olan öğrencilerin DC harf notları, • GANO’su 2,50 ve üzerinde olan öğrencilerin DD harf notları başarılı sayılarak mezun olmaya hak kazanmaktadırlar.
|
Mezun İstihdam Olanakları
Programdan mezun olan öğrenciler, “Aşçı” unvanını kazanmaktadır. Kamu kurumlarında, turistik belgeli işletmelerde, restoranlarda, yemek fabrikalarında (catering şirketlerinde), uçak-gemi-tren-otobüs-hastane mutfaklarında, mutfak bilimcisi, yiyecek içecek müdürü, mutfak yöneticisi, restoran denetçisi-koordinatörü vb kadrolarda çalışabilirler. Ayrıca yemek araştırmacısı, yemek yazarı, gıda işleyicisi, yemek stilisti, yemek mimarı, menü geliştirici, tarif geliştirici, yiyecek-içecek eğiticisi vb isimler altında da topluma hizmet verebilmektedir.
|
Ölçme ve Değerlendirme
Dersin türüne göre sınavlar yazılı ve uygulamalı olabilmektedir. Tüm dersler dersin hocası tarafından mutlak ya da bağıl değerlendirme şekline göre değerlendirilmektedir.
|
https://obs.akdeniz.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?curSunit=988&lang=tr
|